Stuurt de schuldeiser een ingebrekestelling? Dan moet de schuldenaar een redelijke termijn krijgen om alsnog na te kunnen komen. Wat een redelijke termijn is, is niet in de wet bepaald. Over het algemeen is een termijn van circa twee weken redelijk.
Mogelijkheden na het versturen van een ingebrekestelling
Wanneer de andere partij geen gehoor geeft aan de ingebrekestelling, is deze partij in verzuim. Pas dan kunt u juridische maatregelen nemen zoals het ontbinden van de overeenkomst of het eisen van een schadevergoeding.
Op grond van artikel 6:82 BW moet een ingebrekestelling een schriftelijke aanmaning zijn waarin (in beginsel) aan de schuldenaar een redelijke termijn voor de nakoming wordt gesteld. Een redelijke termijn is een redelijke termijn, niet standaard 14 dagen of 30 dagen wat vaak wordt gedacht.
Reageert de andere partij ook niet op uw ingebrekestelling of komt er geen oplossing? Dan is hij officieel in verzuim. Vanaf dat moment kunt u de overeenkomst ontbinden en een eventuele schadevergoeding eisen. Stuur een aangetekende brief waarin u aangeeft de overeenkomst te ontbinden.
Of sprake is van een redelijke termijn zal immers ook afhangen van de aard van het gebrek en de omstandigheden van het geval. Gelet op genoemde uitspraken lijkt het erop dat de Raad in de regel een termijn van twee weken redelijk zal vinden, tenzij sprake is van bijzondere omstandigheden.
Een ingebrekestelling is een schriftelijke mededeling waarin u aangeeft dat de andere partij tekortschiet in de nakoming van een afspraak (in gebreke stellen). In de ingebrekestelling geeft u een tweede (en vaak laatste kans) om alsnog de afspraken na te komen voordat u andere stappen onderneemt.
De redelijke termijn is dus met ruim twee jaar en drie maanden overschreden. Dat is een forse overschrijding die niet aan de verdediging te wijten is, maar vooral aan organisatorische en logistieke kwesties bij de rechtbank en het Openbaar Ministerie.
Ten eerste dat de ingebrekestelling schriftelijk is en ten tweede dat aan de wederpartij een redelijke termijn voor nakoming wordt gesteld. Na enige discussie in de literatuur – en daarbuiten – wordt thans, ook in de jurisprudentie, aangenomen dat een ingebrekestelling per e-mail is toegestaan.
Hoe stelt men iemand in gebreke? De ingebrekestelling wordt altijd schriftelijk gedaan. Een mondelinge ingebrekestelling is niet voldoende. In de ingebrekestelling worden de verplichtingen van de schuldeiser opgenomen en de mededeling dat hij deze niet is nagekomen.
Door contractbreuk kan flinke schade worden gelopen. Daarom is in sommige gevallen het vorderen van schadevergoeding mogelijk. Is nakoming van de verplichtingen van de wederpartij nog steeds mogelijk, of slechts tijdelijk onmogelijk, dan is voor schadevergoeding noodzakelijk dat de wederpartij in verzuim is.
Als hoofdregel geldt dat een schuldeiser verplicht is een ingebrekestelling te sturen als de schuldenaar de op hem rustende verplichtingen niet nakomt, waarbij de schuldenaar een redelijke termijn voor nakoming wordt gesteld. Als nakoming binnen deze termijn uitblijft, treedt het verzuim in.
De 'redelijke termijn'
“Een relevante omstandigheid is de tijd die de schuldenaar vóór de aanmaning heeft gehad om zich voor te bereiden. In de meeste gevallen staat het de schuldenaar niet vrij om te wachten met het verrichten van voorbereidende handelingen tot hij aangemaand wordt.”
Vereisten ingebrekestelling en uitzonderingen
een aanmaning; een duidelijke termijn waarbinnen moet worden gepresteerd; de termijn is redelijk; duidelijkheid over wat wordt gevorderd en op grond waarvan.
Op dit moment mag je nog geen kosten in rekening brengen bij de debiteur. Dus ook geen administratiekosten! Als de factuur onbetaald blijft dan kun je een incassobureau dan wel een deurwaarder inschakelen om de vordering te laten incasseren.
Beslistermijn voor bezwaren is vaak 6 weken
Er is een wettelijke termijn waarin de overheid op uw bezwaar moet reageren. In de meeste gevallen is dit 6 weken.
Automatische dwangsom
Na ontvangst van uw ingebrekestelling, heeft de IND 2 weken de tijd om alsnog te beslissen. Doet de IND dat niet? Dan moet de IND een dwangsom betalen en kunt u in beroep gaan bij de rechter. Een dwangsom is een boete die de IND aan u moet betalen.
Een ingebrekestelling, ook wel aanmaning, sommatiebrief of herinneringsbrief genoemd, is een formele aanmaning waarmee u als schuldeiser op een ondubbelzinnige manier aanspraak maakt op de naleving door uw schuldenaar van diens verbintenissen.
Voor het vorderen van schadevergoeding bij wanprestatie is in principe een ingebrekestelling nodig. Door het verstrijken van de in de ingebrekestelling genoemde termijn geraakt de schuldenaar in verzuim. Volgens artikel 6:74 lid 2 BW ontstaat het recht op schadevergoeding nadat het verzuim is ingetreden.
Zonder ingebrekestelling treedt het verzuim niet in en zonder verzuim kan geen schadevergoeding worden gevorderd. Het verzuim treedt in als de schuldenaar de voor prestatie gegeven termijn ongebruikt laat verstrijken. Hierop gaat het in procedures nogal eens mis.
Geeft de huurder geen gevolg aan je eerste verzoek tot betaling of aan het afbetalingsplan, dan stuur je best een aangetekende ingebrekestelling waarin je verwijst naar de verplichtingen van de huurder. Via deze ingebrekestelling kun je de huurder een laatste keer aanmanen tot betaling van de huurgelden.
Wanneer overleg met de verhuurder geen resultaat oplevert, kun je de verhuurder het beste 'in gebreke stellen' door een aangetekende brief te sturen. In deze brief moet een beschrijving van het gebrek staan en een redelijke termijn waarbinnen het gebrek moet zijn hersteld. Je kunt hiervoor een standaardbrief gebruiken.
Wanneer de contractueel overeengekomen uitvoeringstermijn ruim is overschreden, kunt u de aannemer in gebreke stellen via een aangetekende brief. U moet hem daarin vragen de werken alsnog uit te voeren binnen een nieuwe termijn. Die termijn moet haalbaar en dus redelijk zijn.
Er staat niet in de wet hoelang een reparatie precies mag duren. Dit moet een redelijke tijd zijn. Wat een redelijke tijd is, verschilt per product. Bij ingewikkelde technische producten zal het repareren langer duren dan bij een simpel product.
6:82 lid 1 BW). De functie van een ingebrekestelling is om de schuldenaar nog een laatste termijn voor nakoming te geven en om te bepalen tot welk tijdstip nakoming nog mogelijk is zonder dat van een tekortkoming sprake is, bij gebreke van welke nakoming de schuldenaar vanaf dat tijdstip in verzuim is.
De redelijke termijn waarbinnen bestuursrechtelijke geschillen die bestaan uit een bezwaarprocedure en twee rechterlijke instanties moeten worden afgewikkeld is bepaald op vier jaar. Voor de bezwaar- en beroepsfase geldt tezamen een termijn van twee jaar.