Opzegtermijn met vast contract Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan heeft u een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand.
Goed om weten: Neem je zelf ontslag dan bedraagt de opzegtermijn maximum 13 weken.
Als werkgever moet u zich houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van de duur van het contract van uw werknemer. En of hij nog in zijn proeftijd zit. Maar ook van eventuele afspraken met uw werknemer.
Wilt u dat uw ontslag zo snel mogelijk ingaat en niet pas na de opzegtermijn? Dan kan dat als uw werkgever daarmee instemt. Doet hij dat niet en gaat u toch eerder weg? Dan kan het zijn dat u uw werkgever een vergoeding ter hoogte van het loon over die periode moet betalen.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
U kunt ontslag op staande voet nemen als u een goede reden hebt waarom u niet meer wilt werken. U hoeft dan niet door te werken in de opzegtermijn en u hoeft u niet aan het tussentijds opzegbeding te houden. Uw contract eindigt gelijk.
Heeft u een contract voor onbepaalde tijd?Dan heeft u een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen.
Als je medewerker de arbeidsovereenkomst beëindigt zonder dringende reden of zonder een (toereikende) opzeggingstermijn na te leven, moet hij jou een verbrekingsvergoeding betalen. Dat is dus ook het geval als je medewerker ontslag neemt en je bedrijf meteen wil verlaten.
Zijn er geen afspraken gemaakt? Dan is uw opzegtermijn 1 maand. Als u de opzegtermijn niet in acht neemt, dan bent u de werkgever een vergoeding verschuldigd. De vergoeding voor het negeren van de opzegtermijn is gelijk aan het loon dat uw werknemer zou hebben ontvangen over de voor hem geldende opzegtermijn.
Opzegging van de arbeidsovereenkomst is in principe vormvrij, waardoor opzegging ook mogelijk is per e-mail of WhatsApp. De partij die opzegt moet echter wel kunnen aantonen dat de opzegging de andere partij heeft bereikt.
Mag je verlof nemen tijdens je opzegtermijn, en heeft dat effect op de einddatum van je opzeg? Het antwoord is: ja, je mag in principe vakantie nemen tijdens je opzegtermijn, maar afhankelijk van de situatie en het soort verlof kan het zijn dat je opzegtermijn daardoor wordt verlengd.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Wanneer je zelf ontslag neemt (of krijgt), worden je resterende vakantiedagen voor het jaar uitbetaald.Daarnaast bouw je vakantierechten voor het volgende jaar op wanneer je werkt.
Wanneer een werknemer zijn opzeggingstermijn toch niet uitdoet, moet hij een vergoeding betalen die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt met de duur van de resterende opzeggingstermijn.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
Mag mijn werkgever afwijken van de wettelijke opzegtermijn? Ja, soms is er in de arbeidsovereenkomst een bepaling opgenomen waarmee wordt afgeweken van de wettelijke opzegtermijn. De werkgever wil dan vaak dat de werknemer een langere opzegtermijn in acht moet nemen dan de 1 maand die de wet voorschrijft.
kan ik mijn ontslagbrief per mail versturen? Je kunt je ontslag per mail indienen, maar het is niet je beste optie. Als je een ontslagbrief per mail verstuurt, bestaat de kans dat je werkgever de mail niet ontvangt of niet leest. In dat geval geldt je ontslag niet.
Bent u het niet eens met uw ontslag via UWV?Dan kunt u dit aanvechten via de kantonrechter. Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter over de opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Dan kunt u hoger beroep (en cassatie) instellen.
In de arbeidsovereenkomstenwet wordt bepaald dat de opzeggingstermijn start op de maandag na de week waarin het ontslag ter kennis wordt gebracht. Als je je werknemer met een aangetekende brief ontslaat, moet je dat nu ten laatste op woensdag doen om de opzeggingstermijn de week erna te laten starten.
Nee, je werkgever kan je in beginsel niet eenzijdig vakantie opleggen. Ook als het dienstverband is opgezegd, kun je niet verplicht worden om tegen het einde van de arbeidsovereenkomst alle vakantiedagen op te nemen.
Juridisch heb je 3 mogelijkheden hoe je officieel je ontslag kan geven: een ontslagbrief afgeven (waarvan je een kopie laat tekenen voor ontvangst), een aangetekende brief opsturen of bij gerechtsdeurwaardersexploot. Breng tegelijk ook je directe chef op de hoogte.
Zorg dat je je ontslag persoonlijk indient bij je manager, dus niet telefonisch of per email.