Hoeveel tijd heb ik om de geboorte aan te geven?

U moet binnen 3 dagen na de geboorte van uw baby aangifte doen. Dat doet u in de gemeente waar uw kind is geboren. Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat als je te laat bent met geboorteaangifte?

Geboorteaangifte doen is wettelijk verplicht. Bent u te laat met de aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie. U kunt een boete krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tilburg.nl

Wat als je je kind niet op tijd aangeeft?

Wat als je geen aangifte doet, of het vergeet? Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM).Het kan zijn dat je een boete krijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op opvoeden.nl

Hoe snel moet je je kind een naam geven?

Wanneer er een kindje is geboren zijn alle ouders verplicht om hun kind binnen drie dagen bij de gemeente waar het kind is geboren aan te geven. Na de aangifte wordt er een geboorteakte opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mixed-babies.com

Hoe doe je geboorteaangifte?

Als u een baby hebt gekregen moet u binnen 3 dagen geboorteaangifte doen. U doet de aangifte in de gemeente waar het kind is geboren. U kunt op 3 manieren geboorteaangifte doen: online, via een videobelafspraak (de Digitale balie) of aan de balie. Voor online aangifte en videobellen hebt u DigiD nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rotterdam.nl

1 week zwanger? Bekijk symptomen, informatie over de echo en je kindje en je lichaam | ikenmama.nl

43 gerelateerde vragen gevonden

Waarom is het belangrijk dat de ouders tijdig aangifte van geboorte doen?

Na de aangifte

Deze akte wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Dit is het juridische bewijs van de geboorte van je kind. Na de aangifte krijgt het kind direct een Burgerservicenummer (BSN). Ook wordt hij ingeschreven in de Gemeente Basisadministratie persoonsgegevens (GBA).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deverloskundige.nl

Hoe snel BSN na geboorte?

Binnen 4 weken na de geboorteaangifte ontvangt u schriftelijk het burgerservicenummer (BSN) van de gemeente waar u woont. U kunt ook 5 werkdagen na aangifte de gegevens bij de woongemeente inzien en het BSN overnemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sittard-geleen.nl

Welke naam mag je je kind niet geven?

Verboden namen in Nederland
  • Maastricht.
  • Urine.
  • Tsjakkalotte.
  • Frans Rolls Royce.
  • Dienaar van God.
  • Miracle of Love.
  • Sujez Chtristhus.
  • Willemszoon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oudersvannu.nl

Wat zijn de regels voor namen?

Nederland kent soepele wetgeving wat voornamen betreft. In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die ongepast zijn en het gebruik van een achternaam als voornaam. Sommige namen zijn echter gebruikelijk als voornaam én achternaam en in dat geval mag het wel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wij.nl

Kan geboorteaangifte online?

Belangrijke voorwaarden om digitaal geboorteaangifte te kunnen doen: Ondertekende geboorteverklaring verloskundige of arts (download hier de verklaring om af te drukken). Indien van toepassing akte van erkenning kind, wanneer de ouders niet met elkaar gehuwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eindhoven.nl

Kan ik het vaderschap weigeren?

Je kan er voor kiezen om zijn vaderschap niet te laten erkennen. Jij moet een document ondertekenen om hem toelating te geven tot erkenning van vaderschap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fara.be

Hoe lang mag een baby geen naam hebben?

Prins Harry en Meghan toonden vandaag voor het eerst hun kersverse zoon aan de wereld, maar een naam voor hun kroost is nog niet bekend gemaakt. Zoveel tijd hebben we daar in Nederland niet voor: een baby moet binnen drie dagen aangegeven worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Is een kind verplicht?

Kinderen tussen 5 en 16 jaar: leerplicht

Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Waar moet je de geboorte van je kind doorgeven?

Is je baby geboren? Dan geef je dit aan bij de gemeente waarin die is geboren. Doe dit binnen drie werkdagen. Je kind is zo officieel inwoner van Nederland en krijgt een burgerservicenummer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe lang thuis blijven met baby?

Baby te laat geboren

Wordt uw baby geboren na de uitgerekende bevallingsdatum? Dan telt u de dagen tussen geboorte en uitgerekende bevallingsdatum op bij de termijn van 16 weken. De totale verlofperiode duurt dan langer dan 16 weken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Welke achternaam krijgt het kind?

Bent u als man en vrouw getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap?Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan moet u dat, voor of tijdens de geboorteaangifte, samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan je je kind Jezus noemen?

Ter illustratie van de willekeur: je kind Jezus noemen mag in de meeste gemeenten, maar sommige verbieden het ook. Eric Gubbels zou tegenover je kunnen zitten als je je babynaam komt opgeven bij de gemeente.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nos.nl

Kan een kind de achternaam van beide ouders krijgen?

Inleiding. Op 1 januari 2024 treedt de Wet Introductie Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG) in werking. Dit betekent dat u vanaf 1 januari 2024 uw eerste kind dat op of na 1 januari 2024 wordt geboren, de achternamen van beide ouders kan geven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op justis.nl

Hoeveel namen mag je hebben?

Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben. Te veel voornamen kan soms problemen voor het kind veroorzaken - zelfs met alledaagse zaken zoals formulieren en de identiteitskaart.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op c-and-a.com

Waarom mag je je kind geen Maastricht noemen?

Maastricht Deze naam werd afgekeurd in Maastricht zelf.

We snappen 'm: je bent een trotse Maastrichtenaar, maar deze gaat zeker een hoop scheve gezichten opleveren. Dat wilde de ambtenaar liever voorkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op andc.tv

Hoe mag je niet heten?

Alle voornamen zijn toegestaan, behalve twee uitzonderingen. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op metronieuws.nl

Waarom je kind 2 namen geven?

Wil je graag dat de naam van je moeder, vader of een bekend persoon voorkomt in de naam van je baby, maar wil je liever niet dat het de eerste naam is? Dan is een tweede voornaam de ideale manier om tóch je baby naar iemand te vernoemen, zonder dat dat te overheersend is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zwangerenportaal.nl

Waarom kind erkennen voor 24 weken?

Om een kind te erkennen moet je samen naar de Burgerlijke Stand van de gemeente gaan (vergeet niet de paspoorten!). Dit kan ook al voor de geboorte. Dit wordt het erkennen van de ongeboren vrucht genoemd en gebeurt bij voorkeur voor de 24e week, zodat het bij een eventuele vroeggeboorte al geregeld is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oudersvannu.nl

Waar heb je een geboorteakte voor nodig?

Waarvoor heb ik een geboorteakte nodig? U heeft onder andere een geboorteakte nodig wanneer u een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart aanvraagt voor uw kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nederlandwereldwijd.nl

Hoe kan een vader zijn kind erkennen?

Een vader kan meteen na de geboorte van een kind, maar ook later, met toestemming van de moeder en eventueel het kind, naar burgerzaken om het kind te erkennen, waardoor het kind zijn achternaam krijgt. Door de erkenning ontstaat er een familierechtelijke betrekking tussen de erkenner en het kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksdienstcn.com

Populaire vragen