Slot: meestal is dit de conclusie of samenvatting.Het kan ook zo zijn dat je je eigen mening over het onderwerp moet geven of dat je terugblikt op het schrijven van het verslag.
Slot (Staart)
Dit doe je door een slot te schrijven met een korte samenvatting van je verhaal, een sterke conclusie en een goede uitsmijter. In de korte samenvatting noem je nog één keer kort wat jouw argumenten ook alweer waren. Dit kan je doen door de labels die je ze hebt gegeven opnieuw te noemen.
In het slot is vaak te zien met welk doel de schrijver de tekst heeft geschreven. Welke tekstdoelen er allemaal zijn, lees je in het artikel Tekstdoelen.
Bij een formele aanhef als Zeer geachte mevrouw of Weledelgestrenge heer, past Hoogachtend of Met de meeste hoogachting het best.
In jouw verslag (moduleopdracht, eindverslag, scriptie of adviesrapport) presenteer je jouw bevindingen, gegevens, analyses of aanbevelingen over een bepaald onderwerp of probleem.
Het voorwoord eindig je altijd met je naam en de plaatsnaam en datum ten tijde van het schrijven. Je schrijft het voorwoord in een persoonlijke, maar professionele, stijl. Let op Op welke onderdelen je precies ingaat, is afhankelijk van jouw studierichtlijnen.
Na de slotalinea volgt de afsluitende groet. Een correcte, zakelijke groet hoeft niet overdreven formeel te zijn. De meest gebruikelijke slotgroet is: Met vriendelijke groet(en). Te formeel is een slotgroet als: Hoogachtend, of Met hoogachting.
- Slot: Maak een samenvatting (in het kort nog even herhalen wat je allemaal hebt geschreven) of geef in het slot je eigen mening (conclusie). - Nawoord: Beschrijf hoe je alle stappen uitgevoerd hebt en wat je er van vond. Wat was het moeilijkste, het leukste?
De conclusie begint met een samenvatting van de hoofdvraag of probleemstelling. Vervolgens leg je de conclusies en bevindingen uit die je in je scriptie hebt beschreven. Tenslotte beantwoord je de hoofdvraag en leg je uit door hoe je tot deze conclusie bent gekomen.
Het is gebruikelijk om het voorwoord te beginnen met een korte beschrijving of vermelding van de context (opleiding, onderwerp). Vervolgens bedankt je de mensen die op enigerlei wijze hebben bijgedragen aan jouw onderzoek of scriptie, zoals de scriptiebegeleider of stagebegeleider.
In de laatste alinea van de inleiding geef je een korte beschrijving van de opbouw van het document en de manier waarop je de centrale vraag gaat beantwoorden. Je maakt de lezer als het ware wegwijs in je document.
Welke bronnen zijn gebruikt? IMRD-structuur De vaste volgorde van onderdelen wordt ook wel de IMRaD-structuur (naar de eerste letters van de vier hoofdonderdelen): Inleiding, Methode, Resultaten en (and) Discussie. Dit een handige manier om te onthouden uit welke hoofdonderdelen het wetenschappelijk verslag bestaat.
wat je uiteindelijk van je stage hebt geleerd (de leerdoelen die je hebt behaald), wat je ervan vond, hoe goed je studie aansluit op je stage en eventueel het werkveld, en wat voor gevolgen deze stage heeft gehad voor jouw visie op de toekomst.
Antwoord. In gewone lopende tekst en bovenaan in een brief heeft 14 april 2011 de voorkeur. De verkorte notatie krijgt streepjes of punten: 14-04-2011, 14.04.2011. In een internationale context of wanneer er op de datum gesorteerd moet kunnen worden, is de volgorde omgekeerd: 20110414, 2011-04-14.
Een rapport bevat meestal een inleiding en bronnenlijst. Mogelijke andere hoofdstukken zijn: voorwoord, managementsamenvatting, analyseonderdelen (structuur, cultuur, interne communicatie etc.), methode van onderzoek, resultaten, conclusies en aanbevelingen. Geef je hoofdstuk een informatieve titel inclusief nummer.
Een slotzin is een zin met een afsluitende boodschap. Die kan bijvoorbeeld betrekking hebben op iets wat je verwacht, hoopt of wenst. Voorbeeld: Alvast bedankt voor de betaling van deze openstaande factuur.
In het slot trekt de schrijver een conclusie of een korte samenvatting. Een schrijver brengt samenhang aan in zijn tekst. Dat doet hij door tekstverbanden of tekstrelaties aan te brengen tussen woorden, zinnen en alinea's. Op het examen kan bijvoorbeeld gevraagd worden wat twee alinea's met elkaar te maken hebben.
Als je een los dankwoord schrijft, plaats je deze: na de titelpagina (of na de informatiepagina en het voorwoord als deze er zijn)voor je samenvatting.
In andere combinaties worden dank en je los van elkaar geschreven: dank je, dank je zeer, dank je hartelijk. Er is ook een zelfstandig naamwoord dankjewel ('bedankje, dankwoord'). Dat schrijven we aaneen.