Het hele melkgebit is meestal compleet doorgekomen op de leeftijd van 25 tot 33 maanden. Het telt dan 12 tanden en 8 kiezen. Op de plaats waar de tanden en kiezen doorkomen zijn op het tandvlees vaak bobbels te zien. Doorkomende tanden en kiezen kunnen een baby huilerig en zeurderig maken.
De eerste tandjes wordt het melkgebit genoemd. Het melkgebit telt 20 tanden: 4 X 2 snijtanden, 4 X 1 hoektand en 4 X 2 kiezen. De 1ste tand verschijnt rond de leeftijd van 6 maanden , maar een eerste tandje op 12 maanden is niets om ongerust over te zijn. De doorbraak gebeurt meestal in paren .
Wees niet ongerust als de tanden en kiezen van je baby in een andere volgorde doorkomen. Rond de derde verjaardag heeft een kind normaal gesproken alle twintig tanden en kiezen van het melkgebit.
Een kind heeft een compleet melkgebit met 20 tanden en kiezen wanneer hij of zij ongeveer drie jaar oud is. Al deze melktanden worden op een bepaald moment gewisseld, zodat er een volwassen gebit kan groeien.
Wanneer je kind ongeveer 2,5 jaar oud is, is het melkgebit compleet. Het melkgebit bestaat dan uit twintig tanden en kiezen die gelijk verdeeld zijn over de onder- en bovenkaak: 12 melktanden; 8 melkkiezen.
De voorste vier kiezen van baby's komen door als kindjes tussen de 13 en 19 maanden oud zijn. De achterste en laatste vier kiezen komen iets later door: als kindjes tussen 20 en 33 maanden oud zijn. Deze leeftijden zijn echter gemiddelden, dus het kan goed zijn dat jouw uk de kiezen iets eerder of later krijgt.
Dat verandert rond de leeftijd van 9 à 10 jaar. Vanaf dan wisselen de resterende twaalf melktanden in de mond van je kind. Dat duurt ongeveer tot de leeftijd van 12 à 13 jaar. Twee voorkiezen of premolaren vervangen de melkmolaren en de definitieve hoektanden komen in de plaats van de melkhoektanden.
Wat je wel kunt doen is een koud kompres tegen de wang van je kindje leggen om de pijn iets te verlichten. Wanneer er sprake is van gaatjes of ontstekingen is een behandeling door een mondhygiënist of tandarts noodzakelijk. De oorzaak die misschien wel het lastigst is om te achterhalen is te hard poetsen.
Goed poetsen voorkomt ontstoken tandvlees en parodontitis. Door de tanden van je kind twee keer per dag te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta verwijder je die tandplak. Wanneer je kind gevoelig is voor ontstoken tandvlees, kan het helpen om regelmatig voorzichtig te flossen.
Rond de leeftijd van 2,5 à 3 jaar beschikt je kindje normaal gezien over een volledig melkgebit. Dat bestaat uit 20 melktanden. Melktanden hebben ook bloedvaatjes en zenuwvezels die we tandpulpa noemen. Veel mensen veralgemenen deze tot 'de tandzenuw'.
De eerste melktand verschijnt rond de leeftijd van 6 maanden. Rond de leeftijd van 30 maanden is het melkgebit volledig gevormd . De melktanden worden gewisseld rond de leeftijd van 6 jaar en het blijvend gebit wordt gevormd.
Wanneer een tand of kies niet doorkomt gaat u met uw kind als eerste langs bij de tandarts. Deze kan zien of een tand of kies nog in het kaakbot aanwezig is. Is dit het geval? Dan verwijst de tandarts uw kind door naar de orthodontist.
Volgens QP mondhygiëne van 23 maart 2011 kunnen kinderen op deze leeftijd hun pijn nog niet goed benoemen of nog niet zelf duidelijk aangeven waar het pijn doet. Wanneer jonge kinderen kiespijn hebben, is dat meestal voor de eerste keer.
Zit een melktandje al flink los? En wil je die er als ouder zelf uithalen? Dan is het makkelijk om een droge zakdoek of een gaasje te pakken deze op/om het tandje te leggen en voorzichtig te draaien. Trekken heeft minder effect.
Het grootste probleem bij een uit- of losgeslagen tand is het niet weer vastgroeien van de tand in het kaakbot. In zo'n geval is de tand verloren. Bij een uitgeslagen tand sterft de pulpa af: er zal dus altijd een wortelkanaalbehandeling moeten gebeuren.
Naast dat het melkgebit wisselt, breken er achter het melkgebit ook 8 nieuwe grote kiezen en 4 verstandskiezen door. Het wisselen is meestal voltooid op 13 – 14 jarige leeftijd. Het blijvende gebit is echter pas compleet na doorbraak van de verstandskiezen (meestal tussen de 18 – 24 jaar).
Het is mogelijk dat je baby een hogere temperatuur heeft omdat hij tandjes begint te krijgen. Deze lichte stijging is echter niet hetzelfde als echte koorts (vanaf 38°C). Als je kindje een temperatuur heeft die hoger is dan 38°C, toont dit aan dat je kindje ziek is en er wellicht een behandeling nodig is.
Maar let op: niet alles is te wijten aan het krijgen van tandjes! Normaal gesproken moeten deze symptomen binnen 48 uur verdwijnen. Als je baby toch hoge koorts, diarree of een tandvleesontsteking heeft die blijft aanslepen, ga er dan mee naar de dokter.
De eerste doorkomende tandjes kun je herkennen aan het rode en opgezwollen tandvlees van je baby. Met je vinger kun je een hard puntje voelen. Soms zie je ook een wit puntje dat kan duiden op een doorkomend tandje. In sommige gevallen is dit witte puntje echter gewoon een talgkliertje dat in het tandvlees zit.
Meestal gaat het tanden wisselen zonder problemen. Wel zwelt vaak het tandvlees op als de kiezen doorbreken. Dit kan pijn doen, maar is normaal en trekt weer weg.
Hypodontie is een zeldzame aangeboren afwijking, waarbij er zes of meer tanden en kiezen ontbreken in het volwassen gebit van een kind. Op jonge leeftijd ontwikkelen kinderen meestal wel een melkgebit, maar bij het wisselen groeien op een aantal plaatsen geen volwassen tanden en kiezen meer.
Onder de melktanden ontstaan de tanden van het blijvend gebit. Deze tanden groeien langzaam omhoog en drukken vervolgens tegen de tandwortels van de melktanden aan. Door de druk maakt het lichaam speciale cellen aan, osteoclasten genoemd. Deze cellen lossen de tandwortels van de melktanden op.