De resterende helft maakt een, twee of drie retourvluchten per jaar en loopt zo een dosis op tussen 0,03 en 0,08 mSv per jaar. Vliegpersoneel (piloten, stewardessen) ontvangt een veel hogere jaardosis, die op kan lopen tot ruim 5 mSv.
Wie vier uur in een vliegtuig zit, krijgt ongeveer evenveel straling in zijn lijf als tijdens een x-ray van de tandarts. Dat heeft nieuw onderzoek uitgewezen.
Een röntgenfoto van de longen geeft een stralingsdosis van ongeveer 0,04 mSv; een CT-scan van de buik een stralingsdosis van ongeveer 11 mSv.
Ernstige effecten treden pas op als het hele lichaam een dosis ontvangen heeft van meer dan 1 Gy (Gray) (vergelijkbaar met 1000 mSv (millisievert)). Dit soort extreem hoge stralingsniveaus kom je in normale omstandigheden nooit tegen.
Als we de dosis van alle stralingsbronnen bij elkaar optellen, dan vinden we een gemiddelde waarde van ongeveer 2,8 mSv (millisievert) per jaar. De stralingsdosis die iemand werkelijk in een jaar ontvangt verschilt echter van persoon tot persoon.
Bij de meeste onderzoeken wordt gebruik gemaakt van Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere 6 uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig.
Gammastraling is de energiekste straling die er bestaat, radiostraling de zwakste. Eén gammafoton draagt miljoenen malen de energie van een foton zichtbaar licht.
Problematischer wordt het boven de 1000 millisievert, als de eerste tekenen van stralingsziekte zich openbaren. Eerst wordt men misselijk, later volgen diarree, haaruitval en bloedingen. Echt serieus wordt het rond de 4000 millisievert. Als een persoon dan niet wordt behandeld, kan hij binnen twee maanden sterven.
De symptomen van stralingsziekte zijn hoofdpijn en vermoeidheid bij lichte vormen.Bij zeer zware gevallen treden zwaardere symptomen op, zoals misselijkheid, overgeven en uiteindelijk de dood binnen een paar weken. Iedereen die wordt blootgesteld aan een extreem hoge dosis straling krijgt stralingsziekte.
De dosis van een gewone röntgenfoto van hart en longen komt overeen met de dosis die men oploopt tijdens een vliegreis naar Japan. Deze bedraagt ongeveer 0,09 mSv.
Andere onderzoeken zoals een echografie en een MR-scan of MRI gebruiken geen ioniserende straling.
Voor werknemers die tijdens het werk met ioniserende straling te maken hebben, geldt een maximale effectieve dosis van 20 millisievert (mSv) per jaar. Voor zwangere vrouwen is dat maximaal 1 mSv tijdens de zwangerschap, vanwege de risico's voor de ongeboren vrucht.
Het laten maken van één of twee, of zelfs meerdere röntgenfoto's per jaar kan geen kwaad. Röntgenstraling is alleen schadelijk als u er vaak en lang aan blootgesteld wordt.
De veiligste plek is namelijk achterin het toestel. Mensen die achterin zitten, hebben een kans van 68% om een vliegtuigongeluk te overleven. Vooraan is dat 62%. In het midden van het toestel ben je het slechtst af: daar is de overlevingskans 'slechts' 61%.
De veiligste plek om te zitten
Uit die analyse blijkt dat mensen die achterin het vliegtuig zitten de kleinste kans hebben dodelijk gewond te raken bij een crash. Daarna komt het gedeelte voorin en als laatste het middelste gedeelte van het vliegtuig. Hier zit je ook het dichtst bij de motoren.
Als je met een trans-Atlantische vlucht meegaat, loop je ongeveer 0,05 mSv op. En een skileraar per seizoen wel 8 mSv. Op grotere hoogte is de atmosfeer boven een persoon dunner en heeft dus een minder beschermende werking. Bij het maken van een röntgenfoto krijg je ongeveer 0,1 mSv aan straling.
Heeft u regelmatig vage klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, darmklachten, bij de huisarts SOLK klachten genoemd. Kan de huisarts hier geen duidelijke oorzaak voor vinden, dan kunt u wel eens gevoelig zijn voor elektromagnetische straling.
Jodiumtabletten nemen bij een kernongeval
De kans dat er een kernongeval gebeurt, is heel klein. Maar als het gebeurt, zijn de jodiumtabletten direct bij de hand. Dat scheelt kostbare tijd. Door op het juiste tijdstip jodiumtabletten in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met stabiel jodium (ongevaarlijk jodium).
Wat is elektrohypersensitiviteit? Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) voelt zich door straling erg ziek of heeft last van diverse klachten.
De sievert (symbool Sv) is de SI-eenheid voor de equivalente dosis ioniserende straling waaraan een mens in een bepaalde periode is blootgesteld, en is gelijk aan 1 J/kg. De sievert is afhankelijk van de biologische effecten van straling.
De impact van de kernramp in Tsjernobyl is uitgebreid en goed gedocumenteerd. Een gebied van 4.300 km² rond de centrale is verboden gebied (en momenteel niet geschikt voor permanente bewoning of langdurig verblijf).
UV-B wordt grotendeels tegengehouden, maar dringt toch door tot de aarde. Dit is de meest belangrijke veroorzaker van huidverbranding en -kanker. Deze straling kan dus heel gevaarlijk zijn! UV-A is daarentegen het minst schadelijke soort, maar ook een te hoge dosis UV-A kan zeer negatieve gevolgen hebben voor uw huid.
De geigerteller is een stralingsdetector, waarmee ioniserende straling gemeten kan worden. Zulke straling kan niet door menselijke zintuigen worden waargenomen. Denk bijvoorbeeld aan röntgenstralen en radioactiviteit.