Helaas niet, want deze groente slinkt tijdens de bereiding nogal. Reken daarom op 350 tot 400 gram verse spinazie per persoon. In onze Groente- en Fruitwijzer staat per fruit- en groentesoort hoeveel je aan vers product moet kopen om aan 2x2 groente en fruit te komen.
Hoeveel spinazie per persoon
Het Voedingscentrum geeft volwassenen dan ook het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Iglo hanteert een gemiddelde portie diepvries spinazie voor een volwassene van ca. 150 gram per persoon. Kinderen hebben over het algemeen minder nodig.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen.Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Dit is één van de meestgestelde spinazie vragen: mag je spinazie nu wel of niet twee keer opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen.
SLECHTE COMBO #2: Spinazie en zuivelproducten
En dan is er nog slecht nieuws: "Oxalaten zijn kleine verbindingen die zich aan calcium binden en ervoor zorgen dat het niet meer wordt opgenomen", zegt Sara Haas, gediplomeerd diëtiste en woordvoerder van de Academy of Nutrition and Dietetics.
Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Bij het BioHCG-dieet, en ook veel andere diëten, mag je onbeperkt groente eten. Het gaat dan wel om verse groente (dus niet uit pot of blik). Alle koolsoorten en alle bladgroenten zijn toegestaan. Wortels of peulvruchten staan niet op het menu.
Tot voor kort werd er inderdaad geadviseerd om deze twee voedingsstoffen niet met elkaar te combineren. Waarom? Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis.
Een overmatige inname van nitraat kan leiden tot methemoglobinemie, een aandoening waarbij het bloed minder goed in staat is om zuurstof te transporteren. Dit kan leiden tot symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en een blauwachtige verkleuring van de huid.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Een handvol per dag
Een handvol spinazie per dag kan een heel eind komen, daarom is deze bladgroente zo'n favoriet in de koelkast. Het is lekker, veelzijdig en voordelig en het is zo makkelijk om een handvol spinazie toe te voegen aan zoveel gerechten, van smoothies tot sandwiches tot curry's en salades.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Spinazie is een super gezonde bladgroente om dagelijks toe te voegen aan je soep, salade of smoothie. Dankzij de hoge en diverse voedingswaarde van spinazie, staat deze groente hoog in de top 10 van gezondste groente. Zo haal je hier je bèta-caroteen, verschillende B vitamines en een meerdaagse hoeveelheid vitamine K.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Het weken van spinaziebladeren bij hoge temperaturen was een effectieve manier om het oplosbare oxaalzuurgehalte te verlagen. Bladgroenten zoals spinazie staan erom bekend dat ze de hoeveelheid oplosbaar en onoplosbaar oxaalzuur matigen.
Spinazie is tevens rijk aan krachtige antioxidanten, zoals vitamine A, E, neoxanthine en violaxanthine. Deze stoffen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze kunnen daardoor de klachten helpen verminderen die voorkomen bij bijvoorbeeld osteoporose, artritis en astma.
Het eten van spinazie met wrongel in de zomer moet worden vermeden vanwege de oxalaten die in spinazie aanwezig zijn. Oxalaten kunnen de calciumopname uit wrongel verstoren, wat mogelijk kan leiden tot spijsverteringsproblemen.
U hebt waarschijnlijk gehoord dat een hoog percentage ijzer in spinazie een lage biologische beschikbaarheid heeft. Dit betekent dat het grootste deel van het ijzer in spinazie niet wordt opgenomen door de dunne darm en daarom niet door het lichaam kan worden gebruikt. Onderzoeken hebben aangetoond dat slechts 2% van het ijzer uit spinazie daadwerkelijk wordt opgenomen [3].
Sommige combinaties werken niet goed samen. Gezond eten omvat meer dan alleen het kiezen van de juiste voedingsmiddelen. Volgens Nmami verhindert het eten van spinazie en kwark samen de juiste opname van voedingsstoffen van elk voedingsmiddel .