Er is maar één papieren versie van een Verklaring Omtrent het Gedrag, u kunt echter een VOG voor meerdere doelen aanvragen. Via VOG-aanvraag.nl kunt u online een VOG aanvragen.
Er bestaan twee soorten screeningsprofielen: een algemeen en een specifiek screeningsprofiel. Voor deze risicogebieden is gekozen omdat zij samen de werkgebieden belichamen waarbinnen sprake kan zijn van macht. Dit kan macht zijn over personen, goederen, productieprocessen en dergelijke.
Introductie. Voor een (nieuwe) baan is vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. In sommige branches, bijvoorbeeld de kinderopvang, is dit zelfs wettelijk verplicht. Justis handelt de VOG-aanvragen af en is de enige instantie in Nederland die de VOG afgeeft.
VOG profiel 80
Het screeningsprofiel voor beëdigd tolk en vertaler. Hier geldt een terugkijktermijn van 10 jaar.
Bijna alle zzp'ers in de zorg hebben een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) nodig om te werken. Hier vragen opdrachtgevers dan om. Soms is dit ook verplicht, als je bijvoorbeeld werkt in de langdurige zorg of bij een instelling die geestelijke gezondheidszorg verleent.
In artikel 3 lees je dan dat binnen de Wlz-zorg een VOG verklaring niet ouder mag zijn dan 3 maanden op het moment dat je in dienst bent getreden. Ben je een zelfstandige zorgverlener die Wlz-zorg verleent, dan mag je Wkkgz VOG verklaring niet ouder zijn dan 3 jaar.
Introductie. Krijgt iemand met een strafblad een VOG? Sommige strafbare feiten vormen voor de ene baan of stage wel een bezwaar, maar voor de andere niet. Iemand met een strafblad maakt daarom ook kans op een VOG.
Een VOG in de zorg wordt aangevraagd voor het screeningsprofiel '45 Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier'. Dat betekent dat er gekeken wordt of er geen aanwijzingen zijn die werken binnen dit screeningsprofiel belemmeren.
Voor bepaalde functies, bijvoorbeeld onderwijzer, gastouder of taxichauffeur, is een VOG wettelijk verplicht. De overheid legt in regelgeving vast voor welke beroepen een VOG in ieder geval verplicht is. Als er geen wettelijke verplichting is mag u als werkgever zelf bepalen of u een VOG vraagt van uw werknemers.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaalt u €41,35. Een digitale aanvraag die door uw toekomstige werkgever is gestart, kost u € 33,85. De kosten (vrijgesteld van btw) die u betaalt zijn niet voor de VOG, maar voor de afhandeling van uw aanvraag.
U krijgt geen VOG als de strafbare feiten belangrijk zijn voor de functie of baan die u wilt. Voor een taxichauffeur bijvoorbeeld is een veroordeling voor rijden onder invloed een probleem. Maar misschien niet voor iemand die bij een bank werkt.
Als u wel een strafblad heeft, dan kan dit betekenen dat u voor de functie/branche waarvoor u de aanvraag heeft gedaan, geen VOG krijgt. Echter het kan zijn date u voor andere functies of werk in een andere branche wel een VOG krijgt.
Bij het algemene screeningsprofiel wordt er gekeken naar werkgebieden zoals werk met goederen, geld of informatie. Bij het specifieke screeningsprofiel wordt er gekeken naar specifieke beroepsgroepen, zoals onderwijzer of taxichauffeur. Het algemene screeningsprofiel is onderverdeeld in acht werkgebieden.
VOG verplicht voor alle jeugdwerkers
Iedereen die in de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering werkt, moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Dat moet voorkomen dat medewerkers met een strafblad in de jeugdzorg werken. Bijvoorbeeld omdat ze zijn veroordeeld voor seksueel misbruik.
De werknemer moet altijd een originele, geldige VOG aan de werkgever tonen. Een kopie is geen geldige VOG. De werkgever moet de VOG op echtheid controleren. Er bestaat voor de werkgever echter geen verplichting om de originele VOG te bewaren, de werkgever kan volstaan met een afschrift (digitaal) te bewaren.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
Helaas is dit echter niet mogelijk. Wanneer u uw VOG kwijt bent kunt u niet zomaar een kopie, of een nieuwe VOG krijgen. De reden hiervan is dat een VOG een momentopname is. U zal dus een nieuwe VOG aan moeten vragen als u de VOG kwijt bent.
Kan ik een VOG aanvragen zonder werkgever/organisatie? Het is zeker mogelijk om een VOG aan te vragen zonder werkgever of organisatie. Bij VOG-aanvraag.nl kunt u snel en gemakkelijk uw VOG aanvragen.
VOG aanvragen voor werknemers en reizigers
U kunt een VOG aanvragen: Staat u ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)? Dan kunt u of uw werkgever een volledig ingevuld aanvraagformulier indienen bij de gemeente.
Eisen VOG kinderopvang
De VOG Natuurlijke Personen (NP) die u gebruikt voor de inschrijving in het Personenregister kinderopvang mag niet ouder zijn dan 2 maanden. De VOG moet zijn afgegeven op de functieaspecten 84 (zorgdragen voor minderjarigen) en/of 86 (werkzaam in de kinderopvang).
In het Engels wordt een VOG-verklaring ook wel een certificate of cunduct genoemd. Er zit geen verschil tussen een certificate of conduct en een VOG-verklaring. Mocht u nog vragen hebben betreft het VOG-document of over de vertaling van het document.
5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking; 10 jaar na de einduitspraak of 10 jaar na het volledig voldoen van een strafbeschikking als er een vrijheidsstraf of een taakstraf is opgelegd; 2 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Sommigen zien zelfs helemaal af van de aanvraag, uit angst voor afwijzing. Onterecht, want maar een klein deel van alle VOG-aanvragen wordt geweigerd: in 2019 slechts 0,33%. Om misverstanden over de VOG weg te nemen ontwikkelde Justis de VOG-check.
Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen. In het algemeen betreft het onderdelen van de overheid zelf.