In de Koerdistan Autonome Regio zijn er verspreid over de regio demonstraties tegen de regering. De politie en Asayish (lokale veiligheidstroepen) kunnen hard optreden en de demonstraties kunnen tot geweld leiden. Vermijd demonstraties en grote menigten. Ook in de provincies Sulaymaniyah en Erbil.
Er zijn in Koeweit veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dit komt door spanningen in de regio waar het land ligt. Door de oorlogen in Syrië en in Irak en het optreden tegen IS (Islamitische Staat), zijn er regionale spanningen. Ook in Koeweit zelf kunnen politieke spanningen ontstaan.
Reis niet naar Syrië. Dit heeft te maken met de burgeroorlog in het land. Het hele land is onveilig. Er is veel geweld in het hele land.
Nederlanders in Jemen lopen een hoog risico slachtoffer te worden van ontvoeringen, geweld en terroristische aanslagen. Vrijwel dagelijks zijn er aanslagen en gewapende incidenten. Daarbij vallen doden en gewonden. De aanvallen worden uitgevoerd door verschillende strijdende partijen, waaronder Al Qaeda.
Dieren die nog in Irak leven, zijn antilopen, zebra's, buffels, giraffen en gazellen. Ook jakhalzen, hyena's, wolven, hazen en konijnen kun je tegenkomen. Vogels die je kunt zien zijn raven, uilen, gieren, buizerds, eenden, korhoenders, ganzen en patrijzen.
Het reisadvies voor Irak is rood met uitzondering van de Koerdische regio. Reis niet naar de rode gebieden en verlaat deze gebieden als dit veilig kan. Door de politieke crisis is de situatie in Irak erg gespannen. De situatie verandert snel.
De schattingen van het aantal Nederlandse Koerden afkomstig uit Turkije lopen uiteen van tussen de 40.000 en 100.000 personen.
De oorlog in Jemen breekt uit op het moment dat de internationale gemeenschap de ogen richt op Syrië. Er zijn weinig vluchtelingen uit Jemen en journalisten worden actief geweerd. Het conflict in Jemen is een strijd van de bevolking tegen de machthebbers, vanwege slecht bestuur, vriendjespolitiek en corruptie.
In Jemen woedt sinds 2015 een burgeroorlog. De overheid, gesteund door een door Saudi-Arabië geleide coalitie, strijdt tegen sjiitische Houthi-rebellen en diverse extremistische partijen.
De vloer – Jemenieten eten op de vloer – vulde zich met bint al sahn, helba, spaghetti, rijst, shafoot, saltah, aardappelen, salade, shawik, brood, bonen, soep, gekookt drilvlees, chocoladecake, boterkoek, chocoladepudding, bananen, pistachenoten en zonnebloempitten.
De Syrische Burgeroorlog is een burgeroorlog in Syrië tussen enerzijds president Bashar al-Assad met het regeringsleger (moreel gesteund door Rusland en China) en anderzijds de rebellen (moreel gesteund door het Westen en de Verenigde Staten) die tegen zijn regime vechten.
Er is een serieuze dreiging van terroristische aanslagen in Pakistan, ook in de relatief veiligere gebieden. Er komen bijvoorbeeld bomaanslagen en aanvallen met explosieven en vuurwapens voor. De veiligheidssituatie is instabiel en onvoorspelbaar.
Reis niet naar delen van de grensgebieden met Tunesië en Libië, zoals in de provincies Illizi en Ouargla en in het Chaamgebergte (op een gedeelte na in het noordoosten van Algerije). En niet naar de grensgebieden met Marokko (in het zuidwestelijke deel van Algerije), Mauritanië, Mali en Niger.
Koeweit – $66.387
Koeweit, een land met 4 miljoen inwoners is rijk geworden door de olie. Deze olie werd overigens pas in 1938 ontdekt in de woestijn die Koeweit bedekt. Olie is goed voor 50% van het BBP en 90% van de export.
Voor het reizen naar Koeweit is een visum vereist.
De Houthi-rebellen door Iran, en de regering door een coalitie van Arabische landen. Vooral Saoedi-Arabië mengt zich in de strijd, met meedogenloze luchtaanvallen en zelfs grondtroepen. De Verenigde Arabische Emiraten spelen ook een rol: dat land steunt stammen die streven naar onafhankelijkheid voor Zuid-Jemen.
Wat betekent dit voor de mensen? Jemen blijft de ergste humanitaire crisis ter wereld, mensen worden er dagelijks geconfronteerd met oorlog, honger en ziekten. Zo'n 24 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, dat is zo'n 80% van de bevolking. Meer dan 3,6 miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Ze leven verspreid over Iran, Irak, Turkije en Syrië. Het volk is erg nationalistisch en strijdbaar, mede dankzij hun onderdrukking. Ze hebben nooit een eigen land gehad. De Koerden zijn een van de vele volken die relatief autonoom opereerde in Ottomaanse Rijk.
In de jaren die volgen blijven de Koerden strijden voor meer autonomie of onafhankelijkheid; op politieke wijze, maar soms ook met geweld. Er zijn verschillende grote onafhankelijkheidsbewegingen. De bekendste zijn de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK en de Iraaks-Koerdische strijdkracht, de peshmerga .
Eten, heel veel lekker eten. Koken voor tien mensen, terwijl er maar vier mensen aanschuiven. Dat is typisch Koerdisch. Het liefst delen Koerden hun laatste maaltijd met een ander.