De Vlinderstruik of Buddleja is een erg goede vlinderplant. Maar wist u dat er wel bijna 100 verschillende soorten en variëteiten van bestaan? Sinds dit jaar staan veel daarvan in de volle grond in Bennekom en kunt u ze met eigen ogen zien.
Daarom hebben we gekeken welke struiken per bloei het meeste vlinders en andere dieren trekt. Voor vlinders kwamen onder andere Buddleja davidii 'Dartmoor', 'Empire Blue' en 'Ile de France' er heel goed af.
De vlinderstruiken hebben een witte, blauwpaarse, roodpaarse en roze kleur. Is het aan te raden om de vlinderstruiken te snoeien?
'Globosa' is een groenblijvend vlinderstruik met gele bolvormige, geurende bloemen; 'Camkeep' en 'Dartmoor' hebben vertakte paarsroze bloemtrossen.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
Ze staan de ganse dag in volle zon en de ene is purper en de andere wit, maar veranderen van kleur doen ze niet en ze worden evenmin bemest.
Kleine tot grote vlinderstruiken
De compact groeiende Buddleja 'Blue Chip', 'Lilac Chip', 'Purple Chip' en 'White Chip' worden slechts 80 cm hoog en kan ook goed in een ruime pot groeien. Buddleja 'Miss Ruby' blijft klein en bloeit rijk en lang met roodpaarse bloemen, tot 100 cm.
Vlinderstruik laag snoeien
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Als de vlinderstruik helemaal niet gesnoeid wordt, zal deze op een geraamte van kale takken een tijd door kunnen groeien. De plant zal veel minder bloemen aanmaken en het geraamte van kale takken ziet er niet echt mooi uit. Daarom is het wel aan te raden de vlinderstruik goed te snoeien.
Het assortiment vlinderstruiken is groot. Met fascinerende kleuren in wit, blauw, roze of lila is de plant een opvallende verschijning in de tuin. De bloemgrootte kan variëren van 10- wel 30 cm. De hoogte kan variëren van 0,50 tot wel 4 meter!
Graaf op de plek waar de vlinderstruik moet komen een gat dat net iets groter is dan de wortels van de vlinderstruik. Op deze manier zullen de wortels genoeg ruimte hebben wanneer de planten uiteindelijk in de grond geplant zijn. Zorg dat er tot ten minste 50 centimeter rond deze plek geen onkruid te vinden is.
Een Buddleja kan flink groeien. Hij groeit als een struik en vertakt, maar de takken steken wel vooral omhoog. In één groeiseizoen kan een vlinderstruik met gemak een paar meter hoog worden en als je hem weinig of niet snoeit wordt je vlinderstruik al snel een vlinderboom.
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.
Hoeveel planten per meter Hoeveel planten gebruik ik per M2 bij een vak beplanting? 1 vlinderstruik per 1m2 is voldoende.
Water. Eenmaal goed geworteld zijn vlinderstruiken niet veeleisend. In droge, hete periodes doe je er goed aan om goed water te geven. In de winter wil Buddleja niet erg nat staan, kies een plek uit waar in de winter geen plassen blijven staan.
De vorm is opgaand en open met overhangende takken die na verloop van tijd gemakkelijk tot 2 m. breed kunnen worden. Buddleja kan aangeplant worden als solitair of in groep, leent zich voor kleine tuinen - de mini-buddleja's die niet groter worden dan 1.50 meter - en voor borders en massieven van de grotere tuinen.
Welke bodembedekker past er onder een vlinderstruik? Zelf zouden we kiezen voor een sterke vaste plant, zoals bijvoorbeeld de wintergroene Pachysandra terminalis of Vinca minor, die ook standhouden wanneer de Buddleja (vlinderstruik) vol in blad staat.
Wist je dat een vlinderstruik heel makkelijk te vermeerderen is? Dit doe je door je vlinderstruik te stekken. Ofwel een tak afsnoeien en deze oppotten, om vervolgens wortel te schieten en uit te groeien tot een mooi nieuw vlinderstruikje. Dit kan vanaf het voorjaar, tot begin najaar.
Wie een extra compacte vlinderstruik in de tuin wil, snoeit in juni de toppen van de takken af. Doe dit bij voorkeur met een tuinschaar of snoeischaar en knip de toppen een voor een van de takken.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken.
Maar om op je vraag te antwoorden: 's nachts (of bij slecht weer) hangen vlinders onder blaadjes in bomen of struiken, of ze kruipen in holletjes tussen stenen of andere voorwerpen om er een slaapje te doen.
U kunt de Buddleja mooi combineren met bijvoorbeeld Echinacea, Lavendel of siergrassen. Vraag ons gerust om advies.