Wat is een weerbaarheidstraining? Een weerbaarheidstraining is een training speciaal voor kinderen die weinig weerbaar zijn. Deze kinderen hebben moeite om voor zichzelf op te komen. Ze weten niet hoe ze hun grenzen aan kunnen geven, of doen dit op een onhandige manier.
Onzekerheid bij kinderen, jongeren en pubers is eigenlijk een gevolg van het hebben van een verminderd zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Het krijgen van veel liefde en positieve aandacht tijdens de kinderjaren geeft je kind het gevoel de moeite waard te zijn.
Weerbaarheid is onder te verdelen in vier vlakken: motorische weerbaarheid, sociale weerbaarheid, emotionele weerbaarheid en mentale weerbaarheid.
Weerbaar zijn betekent dat je voor je eigen wensen, grenzen en behoeften kunt opkomen en daarbij rekening houdt met de wensen en grenzen van een ander. Er zijn veel begrippen die lijken op weerbaarheid, of eraan raken: veerkracht, zelfverdediging, assertiviteit, agressiebeheersing en gevaarsbeheersing.
Doordat ervaringsdeskundigen voorlopers van pesten opmerkten bij kleuters jonger dan 6 jaar, mag er dus niet blindgestaard worden op de ontwikkelingspsychologie die aangeeft dat pesten maar voor zou komen vanaf de leeftijd van 6 jaar.
Praat met iemand uit de omgeving waar er gepest wordt. Als dit op school is, bespreek het dan met de leerkracht of met de anti-pestcoördinator (vaak is dit de vertrouwenspersoon). De school, maar bijvoorbeeld ook de sportvereniging, is verantwoordelijk voor een veilige omgeving en kan helpen het pesten te stoppen.
Mentale weerbaarheid is een eigenschap die bepaalt hoe iemand omgaat met verandering, tegenslag of negativiteit. Mentaal weerbare personen tonen veerkracht en blijven vasthouden aan hun lange termijn doelstellingen, ondanks tegenslagen. Mentale weerbaarheid is een veelgenoemde term in de sportpsychologie.
Een kind dat weerbaar is durft op een passende manier te reageren zonder andere te schaden. Denk aan 'nee' zeggen, zichzelf beheersen, eigen mening geven, hulp vragen en geven, rekening houden met anderen, omgaan met groepsdruk, eigen grenzen en gevoelens herkennen en bewaken, en vooral zelfvertrouwen hebben.
Waarom zelfvertrouwen en weerbaarheid zo belangrijk zijn.
Wanneer kinderen voldoende zelfvertrouwen hebben en weerbaar zijn: Kan hij of zij zich beter beschermen tegen verleidelijke externe prikkels. Voelt hij of zij zich zekerder wanneer het kind iets moet doen.
De mentale weerbaarheid komt voort uit drie soorten weerbaarheid. De fysieke weerbaarheid, emotionele weerbaarheid en de sociale weerbaarheid. De fysieke weerbaarheid heeft te maken met fysieke zelfbescherming.
Weerbaarheid is het tegengestelde van weerloosheid.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Om een positiever zelfbeeld te krijgen, moet diegene zich anders gaan gedragen. Iemand kan zichzelf ook een egoïst vinden terwijl hij vaak voor anderen klaarstaat en genoeg tijd voor zijn gezin en vrienden vrijmaakt. Ook in dat geval is het een negatief zelfbeeld, maar het lijkt niet te kloppen met de werkelijkheid.