Welke kerstboom blijft het langst mooi? Hoe lang je boom mooi blijft, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen verzorging. Maar over het algemeen staat de nordmann het langst en blijven ook de naalden het langst zitten.
Er zit veel verschil in de soorten kerstbomen die aangeboden worden. Als je de kerst wilt halen met een groene boom moet je gaan voor de Nordmann spar (deze prikt niet!), Nobele spar, Blauwspar, (Koreaanse) zilverspar. Deze zijn allen naaldvast.
Welke kerstboom ruikt het lekkerste? Een fijnspar is de tradionele kerstboom geeft het meeste geur af en ruikt misschien zoals u van vroeger gewend bent. De blauwspar heeft ook een sterke geur.
Met of zonder kluit
Vanzelfsprekend blijven kerstbomen in pot en met kluit langer vers en verliezen ze minder naalden dan kerstbomen zonder kluit. Ook behoud je met een boom met kluit de mogelijkheid om de boom na de feestdagen opnieuw te planten.
2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt. En ook hier moet je er op letten dat hij niet in de wind staat of in de zon.
De Nordmann
Zijn glanzend groene naalden prikken niet en zijn dichtbegroeid wat ervoor zorgt dat deze boom makkelijk te decoreren is. Wat betreft zijn sterke takken, deze geven voldoende ondersteuning aan lampjes en andere versieringen en zorgen voor een prachtig effect. De Nordman behoudt zijn naalden heel goed.
Het liefst wil je de kerstboom tot na 1 januari kunnen laten staan. En eigenlijk mag je de boom pas na Driekoningen, op 6 januari, weghalen. Al zullen de meeste van ons waarschijnlijk niet zolang wachten. Over het algemeen kan worden gezegd dat de kerstboom het toch zo'n week of vier moet kunnen volhouden.
Bespaar je de moeite en het water maar, zeggen deskundigen: een dode boom drinkt niet. Verkoopt Tonnie Koudenburg van kwekerij The Willow uit Odoorn een kerstboom, dan zegt hij het er altijd even bij. Heeft de boom een kluit: hou hem vochtig. En ook als de Nordmann of fijnspar is afgezaagd, moet je hem water geven.
Een echte kerstboom heeft het het meest naar zijn zin op een lichte plek waar geen direct zonlicht valt. Plaats uw boom verder minstens 2 meter van een verwarming. Voorkom tevens dat de boom op de tocht staat, dus niet naast een vaak openslaande deur. Zo droogt uw boom niet uit en voorkomt u brandgevaar.
Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water. Heb je een kerstboom zonder kluit gekocht? Ook die moet je water geven. Zet hem in een standaard met waterreservoir.
Uit die naam voel je de verwarring al opkomen. De gewone kerstboom is dus een spar (Picea) die aan zilversparren (abies) doet denken. Echte dennen behoren tot het geslacht Pinus. De officiële Nederlandse naam van de 'gewone' kerstboom is Fijnspar of Gewone spar.
De dennengeur is simpelweg verdwenen omdat we geen dennenbomen meer in huis halen, zo laat kerstboomspecialist Tim de Greeuw weten. Lees ook: Eindelijk antwoord op de prangende vraag: wanneer mag de kerstboom?
De Fraserspar (Abies Fraseri)
De boom zelf heeft een smalle, conische vorm en is dus erg geschikt voor kleinere huizen. Deze spar is vaak potgekweekt, wat betekent dat de wortels onbeschadigd zijn omdat ze niet uit de grond zijn gehaald. Dit betekent dat je de boom na de kerst dus probleemloos in de tuin kunt planten.
Om zijn levensduur zo lang mogelijk te maken kan je deze tips volgen: Zaag bij aanschaf eerst drie centimeter van de stam af aan de onderkant (soms wordt dit voor je gedaan). Hierdoor kan de kerstboom makkelijker vocht opnemen. Laat ook deze boom acclimatiseren en zorg dat hij in een ruime bak met water staat.
In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na het sinterklaasfeest (5-6 december) mogen worden aangebracht. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de boom weggehaald. Vroeger liet men de boom ook wel staan tot het feest van Maria-Lichtmis.
De Nordmann is een populaire kerstboom om zijn naaldvastheid en volle brede naalden. Dit is een langzame groeier en het duurt ongeveer 10 jaar van 3-jarig plantgoed totdat deze boom een lengte heeft bereikt van 200-250 cm! Een kenmerk van de Nordmann zijn de niet prikkende naalden.
Er zijn wel 600 soorten naaldbomen. De naalden blijven de hele winter aan de takken zitten. Dit is een grove den. De naalden van deze boom zijn lang en rond.
De Kaukasische zilverspar (Abies nordmanniana), nordmannspar of krimspar is in 1838 door de Finse bioloog Alexander von Nordmann (1803-1866) in West-Europa geïntroduceerd en wordt meer en meer als kerstboom gebruikt, doordat de naalden minder snel uitvallen dan die van de fijnspar (Picea abies).
Houten kruis
Sommige kerstbomen worden op een houten voet of kruis genageld zodat ze gemakkelijk recht blijven staan. Die bomen zullen jammer genoeg niet zo lang mooi blijven. Water geven is onmogelijk, en daardoor legt ie sneller het loodje. Je kiest best voor een staander of houder waar je je boom in kan zetten.
Wanneer je een naaldboom op stok hebt gekocht dien je regelmatig te snoeien om de vorm van de boom te behouden. Een naaldboom kun je het beste snoeien rond half juni. Vaak wordt hierbij gezegd dat je een naaldboom snoeien kunt na de langste dag van het jaar, die jaarlijks plaatsvindt rond 21 juni.
De meest populaire kunstkerstbomen zijn die van 185 en 215 centimeter. In het tuincentrum zien deze bomen er niet zo groot uit, dat komt omdat de plafonds daar heel hoog zijn. Maar realiseer je goed; thuis is je plafond stukken lager (meestal zo rond de 2.30 a 2.50m).