Gemiddeld verwachten kandidaten zowel in 2019 als 2020 dat ze 2,4 gesprekken moeten voeren tijdens een sollicitatieprocedure. Mannen hebben in 2020 met 2,5 een iets hogere verwachting dan vrouwen (2,3). De drie leeftijdsgroepen hadden gemiddeld dezelfde verwachting.
Dat zijn er gemiddeld zo'n 3 in Nederland, ongeveer even veel als in België, zo blijkt. In Duitsland en Frankrijk blijkt dat gemiddelde echter lager (zo rond de 2) te liggen. Dus, even doorrekenen: na iets meer dan 50 sollicitaties (en 3 gesprekken) moet het in Nederland toch wel gelukt zijn om een baan te vinden.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Minimaal drie sollicitaties per week. Mocht je door een sollicitatieplicht van het UWV of je gemeente meer moeten solliciteren, dat snap ik.
Minstens 1 jaar. Veel werkexperts zien een jaar als de minimale verblijfsduur op een eerste baan, tenzij je onder je niveau aangeworven wordt. Dan moet je de kans om je te verbeteren zeker niet laten liggen. Op een eerste job leer je vooral wat het betekent om ergens werknemer te zijn, in al zijn facetten.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Hulp bij het vinden van werk
Dan kunt u terecht bij een regionaal mobiliteitsteam (RMT). Een regionaal mobiliteitsteam biedt u gratis hulp om weer aan het werk te komen.
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
Houd een minimum van vijf werkdagen aan. Wanneer je tijdens het sollicitatiegesprek geen duidelijke termijn voor een antwoord of reactie hebt afgesproken, kun je over het algemeen een week of tenminste vijf werkdagen aanhouden.
"Een bedankmail kan je in drie delen opsplitsen. Als eerste bedank je de interviewer voor de toegestane tijd tijdens het sollicitatiegesprek. Vervolgens licht je kort toe wat je uit het interview onthouden hebt omtrent de functie en de organisatie. En tenslotte verwoord je je motivatie voor de functie."
Er is geen vaste richtlijn voor de termijn om te bellen na een sollicitatiebrief of -gesprek. Sollicitatieprocedures nemen veel tijd in beslag en een beslissing nemen is ook niet altijd makkelijk. Zeker wanneer een organisatie de hele sollicitatieprocedure netjes wil afhandelen, kan het een poosje duren.
Redenen waarom je niets hoort na een sollicitatiegesprek
De sollicitatiegesprekken zijn wel afgerond maar er is nog geen beslissing genomen. Er is wel een beslissing genomen alleen is dit nog niet aan jou laten weten, dit kan komen doordat er bijvoorbeeld ander werk voorbij kwam wat meer prioriteit had.
Zit je er meer dan drie maanden zonder zicht op verbetering, dan kun je misschien toch maar beter naar een andere baan gaan uitkijken. Houd er dan wel rekening mee dat je een opzegtermijn hebt. Hoe lang die precies is, staat als het goed is in je arbeidscontract vermeld.
Er is een enorm tekort aan personeel, vacatures liggen vaak voor het oprapen en de economie staat er goed voor: 2022 lijkt het ideale jaar om een andere baan te zoeken.