Twee à drie stuks per dag is het advies, maar in een smoothie kruipen al snel vijf à tien stuks waardoor ze vaak hooggeconcentreerde bronnen van fruitsuikers worden”, vertelt diëtist Ryan Andrews.
Een ontbijt smoothie is een voedzame smoothie die veel vitamines, antioxidanten, vezels, gezonde vetten en eiwitten bevat. Ideaal bij het wakker worden, omdat je lichaam dan aan nieuwe voedingsstoffen toe is. Een ontbijt smoothie is de best denkbare start van je dag, mits je de juiste ingrediënten gebruikt.
Fruit vormt de basis van iedere smoothie. Het maakt de smoothie zacht en zoet. Fruit bevat veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten, maar ook veel fruitsuiker (fructose). Een gezonde hoeveelheid fruit voor in een smoothie is 100 – 200 gram.
Magere yoghurt (met of zonder toegevoegde smaakjes)
Yoghurt is een rijke bron van eiwit en calcium. Maar pas op voor de toevoegingen in bijvoorbeeld fruityoghurt. Vaak staat het toegevoegde fruit voor een hoeveelheid extra suiker tot wel meer dan 10 gram in een klein potje van 125 gram.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.
Voldoende fruit eten vermindert daardoor de kans op hart- en vaatziekten en waarschijnlijk zelfs ook de kans op diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. Genoeg redenen dus, om te voldoen aan het advies van 2 stuks fruit (of 200g) per dag.
Kauwen voor je spijsvertering
Een goede spijsvertering begint met goed kauwen op je eten, zegt Wendy Mijnheer, orthomoleculair therapeut en schrijver van het boek 'De Ontbijtmythe': “Door te kauwen komt de speekselproductie op gang. De enzymen in het speeksel maken een begin met de spijsvertering.
Doe minstens 100 ml vocht bij je smoothie. Dat kan water en ijs zijn, maar ook melk, yoghurt, amandelmelk, sojamelk, kokosmelk of kefir. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe vloeibaarder je smoothie wordt.
Smoothies staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn suikerhoudende dranken. Het drinken van suikerhoudende dranken verhoogt de kans op overgewicht en diabetes type 2. Van het drinken van een smoothie raak je minder snel vol dan van het eten van los fruit of groente.
Groene smoothies zitten boordevol voedingsstoffen. Omdat ze zoveel verschillende vitamines bevatten, spelen ze een rol bij het krijgen van een slank, gezond en energiek lichaam. Hieronder lees je een aantal voordelen van groene smoothies. Groene bladgroenten bevatten erg veel antioxidanten.
Ook groene smoothies zijn een gezondere keuze dan de fruitsmoothies volgens Hammer. ,,Groene smoothies zijn een geweldige manier om groenten binnen te krijgen. Ze bevatten ook doorgaans veel minder suiker dan de variant met alleen maar suiker.
- het aantal bacterien op de keukenmachine Kortom als de omstandigheden perfect zijn geweest zou je smoothie wel een week goed kunnen blijven. Echter wordt voor alle huisgemaakte producten door de keuringsdienst van waren Een maximale bewaartijd voorgeschreven van 2 dagen.
Spinazie is misschien wel een van de meest gebruikte bladgroente in de groene smoothie. Je smoothie wordt er mooi groen van, je smoothie behoudt de smaak van het fruit dat je gebruikt en spinazie is daarnaast ook nog eens erg gezond.
Er zitten 135 kilocalorieën in 1 longdrinkglas (250 gram) sinaasappel-banaansmoothie. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'sinaasappel-banaansmoothie'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Het is dus niet zo dat je fruit onbeperkt kunt eten en dan niet aankomt. Dat klinkt wellicht aantrekkelijk, maar is niet juist. Een realistische manier om af te vallen is een halve kilo per week en dat betekent dagelijks zo'n 500 kilocalorieën minder dan je gewend bent. De hele dag door eten is niet gezond.
Water werkt altijd, maar voor extra smaak kun je ook ongezoet kokoswater, plantaardige melk als amandelmelk, havermelk of sojamelk of koude thee toevoegen. Koemelk is ook een optie, maar plantaardige melk is lichter verteerbaar. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe vloeibaarder je smoothie wordt.
De avond van te voren leg je het zakje in de koelkast zodat deze langzaam kan ontdooien. 's Ochtends gooi je het samen met wat melk of water in de blender en klaar ben je. Heb je ook zo'n moeite met wakker worden, zet dan alvast een glas water naast je bed. Drink dit meteen op als je wakker wordt.
Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Sappen in de supermarkt zijn vaak gepasteuriseerd, en daardoor langer houdbaar. Als je ze gekoeld bewaart, is na twee weken nog de helft van de meeste vitaminen over.