Voor skyr geldt – net zoals voor alle andere voedingsmiddelen – geniet, maar wel met mate. Voeg een schaaltje skyr per dag (of een aantal schaaltjes per week) toe aan je dieet als je dat lekker vindt. Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassene twee tot drie porties zuivel per dag mag[4].
Over het algemeen wordt skyr beschouwd als een gezond voedingsmiddel vanwege de hoge hoeveelheid eiwitten en het relatief lage vetgehalte. Het is ook een goede bron van calcium en andere belangrijke voedingsstoffen. Maar net als bij elk voedingsmiddel, hangt het af van hoeveel je ervan consumeert.
Een portie skyr komt overeen met 100 gram.
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Er zitten 90 kilocalorieën in 1 schaaltje (150 gram) skyr yoghurt, mager, naturel.
Als je bezig bent met afvallen of gewicht wilt behouden, kan Skyr yoghurt een waardevolle toevoeging zijn aan je dieet. Het hoge eiwitgehalte in Skyr yoghurt zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.
En net als andere zuivelproducten bevat het veel vitamines zoals vitamine B2 en B12, en mineralen zoals calcium. Calcium is een belangrijke bouwstof voor tanden en botten. Ten slotte zitten er in skyr probiotica, dat zijn goede bacteriën die een positief effect hebben op je darmgezondheid.
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Hoogwaardige eiwitbron. Skyr bevat van nature meer eiwit dan vele andere zuivelsoorten: ongeveer 11 gram eiwit per 100 gram. Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid magere yoghurt bevat 3,4 gram eiwit. Het eiwitgehalte in Skyr is zo hoog door het bereidingsproces.
Ja, de bacteriën in Ísey Skyr zijn levend en actief. Het product bevat onder andere de probioticum Bifidobacterium bifidum en Islandicus culturen.
Nadeel: Sommige mensen vinden Skyr zuur op de maag, daardoor kunnen ze last krijgen van maagklachten zoals maagzuur of brandend maagzuur. Nadeel: Voor mensen met lactose-intolerantie is Skyr niet de beste oplossing, dit is natuurlijk een melkproduct.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Skyr Naturel
Skyr is de variant met het hoogste eiwitgehalte in deze lijst en is de favoriet van Mignon! Dit betekent dat je met minder yoghurt sneller je eiwitgehalte haalt. Naast de vele eiwitten (die goed zijn voor spierbehoud en -opbouw) heeft Skyr ook bijna geen vetten en is het heel mild en stevig van smaak.
Gelijk na een zware of lange inspanning (training of wedstrijd) extra eiwitten voor spierherstel. Mik op 20 gram eiwitten, mag iets minder voor lichtere personen. Magere kwark (circa 200 gram) of skyr is praktisch.
Je cholesterol verlagen doe je ook met: Meer magere zuivelproducten: zowel kaas als melk, yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr vinden we verzadigde vetten, wat je ongezonde LDL-cholesterol verhoogt.
Bovendien heeft skyr dus die kaasbehandeling ondergaan, waardoor hij - net als plattekaas - heel veel eiwitten bevat. Weinig vet, veel eiwitten: het ideale krachtvoer voor sportlui. En aangezien skyr ook weinig koolhydraten bevat, is hij ook het ideale krachtvoer voor wie een koolhydraatarm dieet volgt, zoals keto.
Soorten yoghurt
Vervolgens wordt de bovenste, waterige laag afgeschept, waardoor de yoghurt verder indikt. Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt.
Ísey Skyr is een bijzonder IJslands zuivelproduct. De heerlijke, rijke smaak en volle, romige textuur geven dit volledig natuurlijke product een unieke positie op het zuivelschap. Met een ruim assortiment aan smaken is het een populair tussendoortje voor zowel kinderen als volwassenen.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Daarnaast is Almhof skyr van nature hoog in eiwit en bevat het 0 procent vet. Het is gemaakt met de beste ingrediënten en zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Hiermee speelt Almhof perfect in op de gezondheidsbehoefte van de consument.