We hebben vier paar sinussen of neusbijholtes (kaaksinussen, voorhoofdsinussen, zeefbeensinussen en wigbeensinussen). Het zijn met lucht gevulde, in het bot gelegen holtes in het gelaat. Hun functie is nog niet duidelijk bekend.
In de meeste gevallen is een bijholteontsteking een ongevaarlijke aandoening. Soms kan de ontsteking echter gevaarlijk zijn, omdat de bijholtes dicht bij de hersenen liggen. Wanneer bacteriën of virussen de hersenen binnendringen, kunnen ernstige aandoeningen ontstaan, zoals een hersenvliesontsteking.
De neusbijholten of sinussen zijn met lucht gevulde holten en bevinden zich rond de neusholte en de ogen. Elke sinus is genoemd naar het bot waarin het zich bevindt. De maxillaire sinus bevindt zich in het bot van beide wangen. De ethmoidale sinussen bevinden zich links en rechts van de oogkas en onder de schedelbasis.
In je schedel zitten acht met lucht gevulde holtes. Deze holtes worden de bijholtes (sinussen) genoemd.
Het doel hiervan is de verluchting van de sinussen en de afvoer van neusslijmen uit de sinussen te verbeteren. De uit te voeren ingreep is een endoscopische sinusoperatie, dit wil zeggen dat met behulp van een camera rechtstreeks via de neusgaten in de neusbijholten (sinussen) kan worden gekeken.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
Verstopte bijholtes, een loopneus en druk of pijn aan het gezicht of hoofdpijn kunnen op een verkoudheid wijzen. Als het snot echter geel of vlekkerig is, heeft u mogelijk een bijholteontsteking. Door chronische bijholteontstekingen kan uw levenskwaliteit afnemen en kunt u zich constant moe voelen.
Een barstende hoofdpijn die uitstraalt naar de ogen of de tanden? Veel kans dat u met sinusitis opgescheept zit. De voortdurende afwisseling van warm, koud, droog en nat weer leent zich perfect tot aanvallen op uw sinussen.
Vermijd zoveel mogelijk niet natuurlijke voedingselementen zoals transvetten in koekjes, frituurvet, margarine, kunstmatige suikervervangers en suiker in het algemeen. Suiker blijkt de reactietijd van de weerstand van het lichaam te kunnen halveren, waardoor bacteriën en virussen minder effectief worden bestreden.
Het spoelen van de neusholten gebeurt het meest effectief met een ruime hoeveelheid 'zout water' en lage spoeldruk, in plaats van met een klein beetje water en een hoge spoeldruk. Spoelen is beter dan sprayen.
Er ontstaat een doffe, kloppende pijn ter hoogte van de getroffen bijholte. Soms is er op die plaats ook een zwelling van het aangezicht. De pijn kan uitstralen naar de oren, ogen en kaken. Soms lijkt de pijn op tandpijn.
Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u de neus moet spoelen. Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn, mag u ook vaker spoelen. U kunt nooit te veel spoelen.
Koortswerende middelen en pijnstillers (paracetamol, niet-steroïdale ontstekingsremmers of aspirine) kunnen worden voorgeschreven om bepaalde symptomen van sinusitis te verhelpen (koorts, pijn in het gezicht …).
Een oogontsteking komt meestal door een verkoudheidsvirus, minder vaak door een bacterie. Uw oog is rood en er kan slijm of pus in uw oog zitten. Maak het oog een paar keer per dag schoon met kraanwater.
Dit is een radiografisch onderzoek voor het in beeld brengen van de hersenen, de aangezichtsschedel en/of de neusholten (sinussen). Via dit onderzoek kunnen bijvoorbeeld infectieuze aandoeningen, fracturen, bloedingen, tumoren, ... worden opgespoord.
Sinushoofdpijn ontstaat wanneer de sinusgangen achter uw ogen, neus, wangen en voorhoofd verstopt zijn. Deze hoofdpijn kan gevoeld worden aan één of beide zijden van het hoofd. De pijn of druk wordt niet alleen in je hoofd gevoeld, maar overal in het gebied van de sinussen.
De stoom maakt vastzittend slijm vloeibaarder en zachter, waardoor het gemakkelijker uit je holtes komt. Stomen op de ouderwetse manier doe je als volgt: ga aan tafel zitten en vul een kom met kokend water. Ga met je gezicht boven de kom hangen en drapeer een handdoek over je hoofd zodat je de stoomruimte afsluit.
Groen snot
Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten.
Acute sinusitis
Acute rhinosinusitis geneest vaak spontaan. Soms kunnen ontstekingwerende middelen die het slijmvlies ontzwellen, en/of pijnstillers nodig zijn. Na 3 dagen moet u duidelijk een verbetering merken, en na 10 dagen is de sinusitis normaal helemaal genezen.
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld door een allergie, chronisch neusspray gebruik (xylometazoline), roken, luchtweginfecties of bijholteontstekingen. Vooral bij het gaan liggen en in slaapvallen kan een verstopte neus ontstaan en bijzonder vervelend zijn.
Verkleurt het naar geel, dan is het lichaam in gevecht met bacillen, maar meestal lukt dat wel in een paar dagen. Verkleurt het snot eenmaal naar groen, dan heeft u over het algemeen een flinke verkoudheid te pakken. Als er bloed in het snot zit, hoeft dit niet altijd te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Is sinusitis besmettelijk? Nee, sinusitis zelf is niet besmettelijk,deze klachten kan je dus niet overdragen op iemand anders. De verkoudheid die meestal samengaat met een sinusitis, is natuurlijk wel besmettelijk.