Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.
Die zijn dus ook afgetrokken van het aantal singles. Alles bij elkaar zijn er dan 1,23 miljoen single mannen en 1,7 miljoen single vrouwen in Nederland. De meeste relaties hebben geen groot leeftijdsverschil: 90 procent scheelt tien jaar of minder.
In Nederland woont 18 procent van de inwoners alleen. Per gemeente verschilt dat percentage sterk. Omdat twintigers relatief vaak alleen wonen, tellen studentensteden veel alleenwonenden. In Groningen, Wageningen, Delft en Maastricht woont meer dan 30 procent van de inwoners alleen.
De meeste vrijgezellen van heel Nederland vind je in de stad Groningen. RTL Nieuws zocht uit hoe dat komt. In Groningen zijn de meeste éénpersoonshuishoudens van Nederland te vinden.
Alles bij elkaar kun je er van uitgaan dat op elk moment ongeveer de helft tot driekwart van de bevolking een (vaste) relatie heeft. En zo'n driekwart daarvan is nog steeds, heel burgerlijk, getrouwd.
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af. Een man doet dat niet.
AMSTERDAM – Vrouwen gaan met 40 procent vaker vreemd dan mannen, die in 30 procent van de gevallen de scheve schaats rijden. De grootste reden voor de vrouw om ontrouw te zijn is verveling, maar ook te diep in het glaasje kijken gaat nog wel eens ten koste van de monogamie.
Aan de enquête namen meer dan 60.000 personen uit 90 verschillende landen deel. De mooiste vrouwen vind je terug in Noorwegen, Lithouwen, Polen en Zwitserland. Indiase dames mogen zich het vijfde knapste volk ter wereld noemen. Plaats nummer zes wordt ingenomen door Zweden, gevolgd door IJsland, Irak en Hongarije.
In Frankrijk, Portugal en vooral de Oost-Europese landen zijn vrouwen flink in de meerderheid. In de Scandinavische landen is dat omgekeerd. Volgens Jan Latten speelt migratie daarbij een belangrijke rol. Voor werk en asiel zijn relatief veel mannen naar bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden getrokken.
Begin 2022 woonden er 3,2 miljoen mensen alleen. Daarmee heeft 18 procent van de inwoners een eenpersoonshuishouden. De meeste mensen in Nederland wonen echter samen met anderen, in een gezin met kinderen, met een partner of als alleenstaande ouder in een eenoudergezin.
Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
“Sommige mensen kennen misschien de regel dat de helft van de duur van de relatie de tijd is die je nodig hebt om over je ex te raken”, vertelt matchmaker Kat Haselkorn. Als je dus een jaar samen was, zou je een half jaar nodig hebben om verder te gaan.
Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.
(Nog steeds) geen relatie: mogelijke verklaringen
Je bent misschien te kritisch, te perfectionistisch in je beeldvorming van de voor jouw geschikte levensgenoot; Je hebt, onbewust, misschien wel bindingsangst; Je wilt misschien wel té graag, waardoor je mannen onbewust afschrikt.
Als je alleen bent, moet je leren om te gaan met de rust. Zo kun je de momenten dat je alleen bent als oplaadmoment gebruiken. Je kunt tot jezelf komen en naar je eigen gedachten luisteren. Wanneer je alleen bent, kun je de tijd nemen om op je eigen leven te reflecteren, zonder invloeden van buitenaf.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt. Tijdens die drie keer dat we verliefd worden, worden we telkens op een andere manier verliefd.
1. Spanje. Het is in Europa na Frankrijk de populairste reisbestemming en voor vrouwen het veiligste land ter wereld: Spanje. Deze mediterrane parel scoort hoog in veiligheid op straat, er is weinig juridische discriminatie en weinig geweld tegen vrouwen.
Razendsnel mini-onderzoek onder de vrouwelijke lifestyle-redactie van NU.nl leert namelijk dat liefst 80 procent van alle vrouwen regelmatig vreemdgaat, vier op de vijf inderdaad.
In aantal natuurlijk China, procentueel leven de meeste vrouwen op de Marianen, een eilandengroep in de Stille Oceaan: daar leven 4 vrouwen per 3 mannen. Het meest ongezellige land moeten de arabische emiraten zijn, waar 219 mannen het met 100 vrouwen moeten doen.
Opvallend is vooral het land waar volgens het onderzoek de meest sexy mannen vandaan komen: Ierland. Wil je verder knappe mannen tegenkomen, dan moet je achtereenvolgend naar Australië (2), Pakistan (3), Amerika (4), Engeland (5), Schotland (6), Italië (7), Nigeria (8), Denemarken (9) en Spanje (10).
Poolse meisjes kennen hun eigenwaarde
Een typische Poolse vrouw is goed opgeleid, bereisd, modieus, bekwaam in veel dingen en comfortabel in haar carrière. Ze zal nooit een slechte relatie met een man tolereren en ze is liever alleen dan bij iemand te blijven die haar niet goed behandelt.
Het grootste deel van de Nederlandse mannen en vrouwen genieten van seks. Nederlanders zijn tevreden over hun seksleven: 92 procent van de mannen en 75 procent van de vrouwen genieten van seks. Als mensen ontevreden zijn, is dat meestal niet over de kwaliteit van de seks, maar over hoe vaak ze seks hebben.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd dat vrouwen vreemdgaan rond hun 37e levensjaar is (36.6 om precies te zijn). Dus tóch rond het begin van die gevreesde midlifecrisis. Voor de één een stressvolle tijd in hun leven waarin twijfel en veranderingen centraal staan.