Een 6-tal setjes per maat is ideaal. Dat kunnen 6 broekjes en 6 T-shirts zijn, maar evengoed 3 kleedjes met 3 leggings en 3 salopettes met 3 T-shirts. Je hebt dus zeker geen 6 stuks van elk kledingstuk nodig. Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt.
We raden je aan om te denken in setjes: rompers, truitjes en broekjes (al dan niet met voetjes). Bij de geboorte heb je een 5-tal setjes nodig van maat 50, maar het kan geen kwaad om ook al een setje van een grotere maat te kopen. Het ene baby'tje komt al wat groter ter wereld dan het andere.
Boxpakjes in maat 50 (1-2 stuks) Boxpakjes in maat 56 (2-3 stuks) Truitjes/sweaters (minimaal 4 per maat) Mutsjes (3 stuks)
Qua richtlijn kies je voor een eerste pakje meestal maat 50-56. Prematuur kindjes dragen ongeveer vanaf maat 44.
Een boxpakje wordt veel gedragen voor het eerste levensjaar. In de eerste paar weken na de geboorte kunnen baby's hun eigen temperatuur nog niet zo goed regelen. Ook tijdens het slapen niet. Een boxpakje houdt je baby warm, blijft goed zitten en is makkelijk aan en uit te trekken.
Een 6-tal setjes per maat is ideaal. Dat kunnen 6 broekjes en 6 T-shirts zijn, maar evengoed 3 kleedjes met 3 leggings en 3 salopettes met 3 T-shirts. Je hebt dus zeker geen 6 stuks van elk kledingstuk nodig. Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt.
Je baby heeft meestal maat 50 bij 0 tot 1 maand oud.
Doorgaans is het advies om als onderdeel van de babyuitzet minimaal 3 rompertjes in maat 50/56 en 3 in maat 56/62 te hebben. Er zijn echter ook behoorlijk wat (toekomstige) ouders die alleen al in maat 50/56 meer dan 10 rompertjes hebben.
Babyvestjes of babyjasjes? Op de babyuitzetlijst zul je zien dat één babyjasje of babyvestje genoeg is voor je pasgeboren baby. Dat is over het algemeen ook zo, maar natuurlijk is het handig een extra babyvestje of babyjasje in huis te halen, vooral als je met je baby vaak de deur uitgaat in de herfst of winter.
Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je kind. Je baby past hier dus in bij een lengte van zo'n 51 tot 56 cm. In de eerste maanden groeit je kleine ontzettend snel. Daarom bestaat de kans dat je baby er binnen een maand uitgroeit en naar maat 62 gaat.
Baby's van gemiddeld 1 tot 2 maanden oud dragen babykleding met maat 56, het gewicht ligt rond de 4 kilo.
Het allerbelangrijkste is de kledij voor jouw kindje, maar hoeveel neem je mee? Ook hier tel je best op kleding voor 4 à 5 dagen: 5 (overslag)rompers, 5 setjes kleding, 3 paar kousjes, enkele (bandana)slabbetjes, een warm mutsje!, krabwantjes en een slaapzakje aangepast aan het seizoen.
Baby's hebben na de geboorte veel moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat het eerste pakje genoeg warmte geeft en bestaat uit: een zachte romper (met lange of korte mouwen), een longsleeve, een vestje, een broekje, sokjes en een mutsje .
Je kindje zal warme kleding en verschillende laagjes nodig hebben. Meerdere laagjes zijn altijd handig, omdat je zo dingen kunt aan- of uittrekken als dat nodig is. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een rompertje met lange mouwen, met daaroverheen een trui of een shirtje met een vest.
Pasgeboren baby´s passen meestal in een rompertje van maat 50 of 50/56. Te vroeg geboren baby´s of kleine baby´s passen vaak in maat 48 of 44 van rompertjes.
Babykleding. Je hebt vast al eens de babymaten 50-56 of 62-68 gezien, maar waar staan deze maten eigenlijk voor? De maten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je baby in centimeters. De meeste baby's zijn na de geboorte tussen de 50-56 cm, daarom wordt deze maat vaak aangehouden voor de eerste 2 maanden.
Het ene kind draagt geen rompers meer als hij twee jaar is, de ander gaat over op een hemdje en broekje als hij ruim drie is. Een romper is in principe bedoeld om de luier op zijn plek te houden. Veel ouders kiezen er daarom voor om te stoppen met het gebruiken van rompers als hun kind zindelijk aan het worden is.
Een pasgeboren baby wordt tot de leeftijd van dertig dagen of gedurende zijn verblijf op een neonatale afdeling boreling, neonaat of neonatus genoemd (Latijn: nieuwgeborene). Vanaf dertig dagen tot één jaar wordt een baby zuigeling genoemd.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Maat 50 heb je eigenlijk bijna niet nodig. Meesten beginnen wel met maat 56. Je kan voor de zekerheid 1/2 setjes kopen en mocht het nodig zijn kan je altijd wat bij halen.
Maat 62. Deze maat draagt een kind vaak tussen de 2 en 4 maanden. Het kindje is dan tussen de 56-62 cm en weegt ongeveer 5 tot 6 kg. Dit is de eerste maat waarvan ik je kan adviseren om echt een stapeltje kleding van aan te schaffen.
Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met dé gouden regel: kleed je kindje altijd met één extra laagje meer aan dan jezelf. Zeker als ze net geboren zijn, kunnen ze zichzelf nog niet op temperatuur houden. Je kleintje heeft dan echt hulp nodig om zichzelf warm te houden door middel van kleertjes.