Zeker wanneer een werknemer hier zelf niets aan kan veranderen, is er al snel sprake van te hoge werkdruk. Om goed te functioneren, moet er een goede balans zijn tussen de werklast en de belastbaarheid van de werknemer. Is die balans verdwenen, dan wordt de werkdruk te hoog.
Gevolgen van te veel werken
En deze stress brengt weer andere problemen met zich mee, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, gastritis, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en gespannenheid. Daarnaast hebben personen die zoveel uren op hun werk doorbrengen, vaak de neiging minder gezond te leven.
De symptomen van werkdruk zijn alertheid en concentratie. Iemand kan veel doen in beperkte tijd. Lichamelijk krijgt hij het misschien warm en een beetje zweten om de warmte kwijt te raken is niet ongewoon. Als het stressmoment voorbij is, zwakken deze symptomen af.
"De bekende uitspraak: van hard werken wordt niemand ziek, klopt in de praktijk niet", zegt de minister.
Koeriers, asfaltafwerkers, wegenbouwers, stratenmakers, havenwerker en noem het allemaal maar op. Dit zijn beroepen waar de spieren regelmatig een optater krijgen. Maar liefst zes op de tien personen verricht fysiek zwaar werk binnen deze beroepsgroep. De bouw is de hofeverancier van fysiek zware beroepen.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Oorzaken van werkstress kunnen zijn:
Hoge werkdruk (door te veel of te moeilijk werk) Te makkelijk werk. Onduidelijkheid over je taken. Een slechte relatie of een conflict met je leidinggevende of een collega.
Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Dit kunt u controleren op uw drukmeter.
Je taakdruk geeft aan hoeveel werk je hebt in relatie tot je beschikbare tijd. Bij 100% of minder past je werk in de tijd. Als je meer werk hebt dan tijd (wat voor de meesten het geval is) ontstaat er werkdruk. Je hebt dan 4 opties: harder werken, efficiënter werken, langer werken of minder taken doen.
De gemiddelde werkweek is al tien jaar vrijwel onveranderd 31 uur. 4,6 miljoen mensen werkten voltijds, hier afgebakend als 35 uur of meer per week. Van de voltijders werken werknemers meestal tussen de 35 en 40 uur per week. Zelfstandigen werken vaker meer dan 40 uur per week.
Werken is niet alleen nodig om onze portemonnee te vullen, maar ook voor ons welzijn. In een studie rond meer dan 70.000 proefpersonen hebben Britse onderzoekers bepaald hoeveel we minimaal moeten werken om ons gelukkiger te voelen. De 'optimale dosis werk' bedraagt acht uur per week.
Bij een normaal ritme piekt de scherpte meestal rond het middaguur. En naarmate de dag vordert, neemt die af. ' Tel daarbij op dat uit onderzoek meermaals bleek dat mensen zo'n drie tot vier uur per dag écht productief zijn en je kunt concluderen dat ze beter zeven dan negen uur op kantoor kunnen werken.
Als je telkens je werk niet leuk vindt, ligt het waarschijnlijk aan meer dan de functie inhoudelijk. En waarschijnlijk ligt het ook niet aan je collega's. Kleine kans immers dat je nergens leuke collega's vindt. Waarschijnlijk ben je gewoon een ondernemer en moet je voor jezelf beginnen!
Werkdruk treedt dus op als je het werk niet binnen de gestelde tijd af kunt krijgen of niet meer aan de gestelde eisen kunt voldoen. Dit ontstaat bijvoorbeeld door: te weinig tijd voor een opdracht; werk dat niet aansluit bij opleidingsniveau of ervaring; of.
Volgens de jaarlijkse analyse van TNO op basis van de Werkgevers Enquête Arbeid en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden hadden vorig jaar 1,3 miljoen Nederlanders gezondheidsklachten door hoge werkdruk.
Ons afweersysteem houdt de bacteriën prima onder controle, totdat stress-hormonen de afweer onderdrukken – en daarvoor is hard bewijs. Stress kan dus een duw richting ziekte geven. En dan niet alleen richting psychische klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar bijvoorbeeld ook de oogziekte serosa.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
Overspannen en ziekmelden op werk
Een werknemer met stressklachten mag zich gewoon ziekmelden. Deze reden hoeft hij of zij daarbij trouwens niet te geven. Als werkgever mag je wel vragen hoe lang hij of zij afwezig denkt te zijn en of je medewerker ook echt thuis zit (en niet toevallig stiekem op de Bahama's).
Een herstelperiode van ongeveer zes weken is vaak voldoende om te herstellen en weer in balans te komen. De meeste medewerkers kunnen binnen een aantal maanden hun werk weer volledig hervatten. Je kunt je hierbij laten adviseren door de huisarts of bedrijfsarts.