Het verbruik is ca.4 schroeven per strekkende meter profiel.
U kunt bij het bevestigen van de vloerelementen rekening houden met een verbruik van ongeveer 15 schroeven per m².
fermacell Gipsvezelplaten worden, zonder voor te boren, direct op een onderconstructie van metaal bevestigd met speciale fermacell Snelbouw- schroeven. Andere schroeven zijn niet geschikt en kunnen problemen veroor- zaken.
Fermacell schroeven zijn geschikt voor het bevestigen van Fermacell platen. De schroef verzinkt zichzelf in de plaat en verschilt door een andere freeskop duidelijk van snelbouwschroeven voor gipsplaten. De Fermacell schroef kan zonder voorboren snel bevestigd worden, is corrosiebestendig en zelftappend.
Voor gipsvezelplaten van Fermacell gebruik je de speciale Fermacell snelbouwschroeven. Let op: Fermacell heeft zowel snelbouwschroeven voor het bevestigen van gewone gipsvezelplaten als voor vloerplaten.
Verwerking van de Fermacell brandwerende plaat
Wordt gekozen voor het zagen van de plaat dan dient gebruik gemaakt te worden van een hardmetalen zaag. Het dragen van een stofmasker wordt aangeraden om inademing van vrijgekomen stof te voorkomen.
Het hoge soortelijke gewicht van de fermacell Gipsvezelplaten zorgt voor een opmerkelijke geluidsweerstand. Een enkele wandconstructie van 100 mm dik realiseert een geluidsisolatiewaarde van Rw=52dB.
Het egaliseren van Fermacell platen
Voor het egaliseren van een Fermacell vloer wordt speciale egaline gebruikt. Gipsgebonden vezelversterkte egaline. Deze egaline voorkomt scheuren door vezelbewapening. Voordat een Fermacell vloer geegaliseerd kan worden moeten gaten en kieren dichtgezet worden.
De naden tussen de platen worden onderling verlijmd met Fermacell voegenlijm. Deze bruislijm zal plaatselijk iets uit de naad treden, daarom wordt de lijm na uitharding (ca. 24 uur) afgestoken met een plamuurmes. Vervolgens worden de naden en schroefgaten afgewerkt met Fermacell voegengips.
Fermacell® Gipsvezelplaten kunnen daarom zowel dragend als verstijfd worden toegepast, alsook voor het bekleden van bouwelementen (gebruiksklasse 1 en 2 volgens DIN EN 1995-1). Daarmee zijn ze een goede vervanging voor houtplaten. Daarnaast hebben ze een hoge belastbaarheid (tot 50 kg).
De FERMACELL afbouw- platen dienen horizontaal en droog te worden opgeslagen op een vlakke ondergrond. Vochtig geworden platen mogen pas worden verwerkt nadat zij weer volledig droog zijn. Op de bouwplaats losse platen met de breedte rechtop transporte- ren; met twee personen als het grotere formaten betreft.
Fermacell randstroken zijn ontwikkeld om geluidsoverdracht via de wanden te voorkomen. De stroken worden vóór het leggen van de ondervloer geplaatst om zodoende een zwevende vloer te creëren.
Algemeen. Fermacell® Vloerelementen bestaan uit twee in de fabriek verlijmde fermacell platen van 150 x 50 cm met een dikte van 10 mm of 12,5 mm. Het handige formaat, het lage gewicht en een 5 cm brede liplas rondom zorgen voor een snelle en eenvoudige verwerking.
De FERMACELL Voorstrijk is geschikt voor toepassingen in het binnenbereik als voorbehandeling voor de FERMACELL Vloeibare folie, de FERMACELL Flexibele tegellijm of de FERMACELL Powerpanel Afwerkmortel.
De Fermacell vloerplaten die als ondervloer fungeren presteren uitmuntend op het gebied van geluidsisolatie. De ondervloer kun je uiteindelijk afwerken met alle soorten materiaal, zoals parket, vloerbedekking, laminaat of vinyl.
Veel werkvloeren zijn prima geschikt als ondervloer voor een PVC vloer. Egaliseren is wel een eerste vereiste. Voor het egaliseren van de verschillende ondergronden – denk aan plavuizen, zandcement, fermacell of anhydriet werkvloeren – zijn speciale primers en egalines ontwikkeld.
Warmte-isolerend: uiteraard zijn de vloerelementen van Fermacell ook warmte-isolerend. Ze hebben een warmteweerstand van tussen de 0,06 en 0,56 m2K/W. Geluidsisolerend: de vloerelementen van Fermacell isoleren ook geluid erg goed.
Daarnaast zijn de Fermacell platen geluidswerend, dus ze beperken geluidsoverlast, en zijn ze zeer geschikt voor vloerverwarming.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Fermacell gipsvezelplaten zijn circa drie keer duurder dan gewone gipsplaten, maar zijn wel aanzienlijk steviger en stabieler. Als de platen niet mogen uitzakken en sterkte nodig hebben zijn deze platen geschikt. Anders gaat de voorkeur uit naar gewone gipsplaten.
Fermacell platen kunnen prima worden voorzien van een wandafwerking als stucwerk, dunpleister, spackspuitwerk of renovliesbehang. Maar het blijven op het gebied van scheuren lastige platen.
In geval van brand zorgen deze platen ervoor dat de brand minder snel om zich heen grijpt en verder gaat. Afhankelijk van het type Fermacell brandwerende plaat kan de brand met 30 tot wel 60 minuten vertraagd worden.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.