In een dopje of envelopje zit 0,05 mg saffraan – dat is een hoeveelheid die je niet op een gewone weegschaal kunt afwegen. Gewoon enkele draadjes uit je doosje halen dus, en als de bereiding te weinig kleurt, nog een of twee draadjes extra toevoegen.
Hoewel het natuurlijk afhankelijk is van het gerecht, de hoeveelheden en het type saffraan, kun je als maatregel houden dat een viertal draadjes voldoende is voor een gerecht voor 4-6 personen.
De meeste mensen gebruiken 1 tot 2 draadjes saffraan per persoon, waarmee je meteen een handige richtlijn hebt. En wil je het liever afwegen? Je hebt al voldoende aan zo'n 0,1 gram, bijvoorbeeld als je voor 4 personen kookt.
Let wel op dat u niet meer als 1,5 gram saffraan per dag gebruikt. De gemakkelijkste manier om van de gezondheidsvoordelen van saffraan gebruik te maken is door middel van het zetten van saffraan thee.
Saffraan is tegelijkertijd rustgevend als opwekkend. Saffraanwijn of -thee, is lustopwekkend. Het verhoogt de gevoeligheid van de vrouw en de viriliteit van de man en wordt beschouwd als een krachtig afrodisiacum.
Voedingsmiddelen zoals saffraan kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Echter zijn er uit diverse studies waarbij tests zijn uitgevoerd op mensen geen significante of gevaarlijke bijwerkingen gevonden bij dosering onder de 1.5 gram per dag.
Warm water test
Doe een beetje saffraan in kokend water en wacht 5 minuten. Als de kleur van de saffraandraadjes na 5 minuten niet wit wordt, geeft dit aan dat deze origineel is. Als dit in minder dan 5 minuten gebeurt, betekent dit dat de saffraan nep is.
Saffraan thee is tevens de beste manier om optimaal gebruik te maken van saffraan. Het menselijk lichaam absorbeert de stoffen veel beter in thee dan in gerechten als Paella en Risotto. Houd je aan de maximum van 1.5 gram saffraandraadjes per dag.
Saffraan is duur
De belangrijkste reden waarom saffraan duurder is dan andere specerijen, is het feit dat het productieproces van deze specerij niet geautomatiseerd kan worden. Saffraan wordt gewonnen uit de draden / stigma's die zich in de bloemen van saffraan crocus of crocus sativus plant bevinden.
Voor saffraan van zeer goede kwaliteit moeten de afzonderlijke saffraandraden heel zijn en een dieprode kleur hebben. Er moeten even weinig gele draden tussen de rode zitten. Voor de beste kwaliteit moet het onder de 10 procent blijven. De rode saffraandraden hebben veel meer smaak en kleurkracht.
Gebruik je de draadjes ( niet het poeder) dan kun je deze direct gebruiken in gerechten. Zorg ervoor dat er voldoende tijd en ruimte is, om de kleur vrij te laten komen. Dank bijvoorbeeld aan rijst koken. Door één of twee draadjes mee te laten koken verkleurt de rijst en krijgt het een verfijnde smaak.
Saffloer is het bekendste alternatief van saffraan en wordt ook wel valse saffraan genoemd. Waar saffraan een intense smaak heeft, smaakt saffloer hooghout wat licht kruidig. Saffloer wordt daarom in plaats van saffraan gebruikt om gerechten een (licht) gele kleur te geven. Dit effect kun je ook met kurkuma krijgen.
1 kg saffraan kost tussen de 30.000 en 40.000 euro. Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig. Met 1 gram saffraan, daarentegen, kan men zo'n 100 porties bereiden!
Saffraan is het duurste specerij ter wereld.
Vanille is daarmee op saffraan na de duurste specerij ter wereld en wordt inmiddels, naast koffie, steenkool en olie, het zwarte goud genoemd.
In de oude Perzische geneeskunst werd saffraan aanbevolen bij uiteenlopende aandoeningen waaronder maagdarmproblemen, premenstrueel syndroom, laag libido, astma, depressie, geheugenproblemen en pijn. Volgens de Chinese geneeskunde verbetert saffraan de bloedcirculatie en helpt het bij menstruatieklachten.
Gebruik wat saffraan in de thee, gewoon puur. Kies voor de draadjes of het poeder, zonder andere toevoegingen aan het hete water.
Roosteren: De draadjes – tot ze bros zijn – in een zware koekenpan (zonder vet) of een matig hete oven roosteren of verpakt in aluminium folie op de deksel van een pan met kokende inhoud leggen. Daarna (boven de bereiding) tussen de vingers tot poeder wrijven.
Saffraan ruikt sterk, leerachtig, zacht, aards, hooi-achtig, soms herinnert het zelfs aan rubber of plastic. De geur komt van de bestanddelen picrocrocin en safranal. Vaak wordt saffraan aan parfums toegevoegd om een leerakkoord te ondersteunen.
Saffraan kun je gemakkelijk 3 jaar bewaren, op voorwaarde dat hij goed beschermd wordt tegen vocht en licht. Zorg dus goed voor die kostbare draadjes!
Verstegen Zakje saffraan heel bestellen | ah.nl.
Suppletie met saffraanextract (30 mg/dag gedurende 8 weken) verlicht depressieve klachten en andere symptomen van premenstrueel syndroom significant, is de conclusie van een placebogecontroleerde pilotstudie met 50 vrouwen (20-45 jaar) met PMS.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Saffraan voelen de effecten na 10-20 dagen.
Hoe wordt Positief Saffraan Complex ingenomen? Eénmaal daags 1 capsule tijdens de maaltijd met water innemen. De duur van gebruik kan naar behoefte worden verlengd. De aanbevolen dagdosering niet overschrijden.