In feite komt Maria, onder de naam Maryam, vaker voor in de Koran dan in de Bijbel. Verschillende Koranverzen beschrijven haar als de moeder van de profeet
Maar de grot met de lege graftombe liet hij onaangetast. Maria, Maryam, geldt in de islam als de meest volmaakte vrouw. Aan geen vrouw wordt in de koran zoveel aandacht besteed. Hoofdstuk 19 is zelfs naar haar genoemd: soera Maryam.
Maryam (van Arabisch مريم) is in de Koran de moeder van Isa. In het christendom is zij bekend als Maria, de moeder van Jezus. De islamitische theologie stelt evenals in het christendom dat Maryam nog maagd was.
De eerbied voor Maria is in de islam blijven voortbestaan. Zij is de enige vrouw die in de koran met name wordt genoemd; over andere vrouwen wordt gesproken als 'de vrouw van ...'. Maria is de moeder van Jezus. Samen met Jezus is zij tot 'teken' gesteld (koran 23, 50).
Imraan (Arabisch: عمران) is in de Koran de vader van Maryam.
De moslims zien Hem als een groot profeet, die wonderen verrichtte, maar ze beschouwen Hem niet als zoon van God en ze verwerpen dat Hij aan het kruis gestorven is. Ook verwerpen ze de leer van de Drie-eenheid: “De Messias, Jezus is niet een van de drie goden”, zo staat er te lezen in de Koran.
Hij zegt Maria dat ze door Allah is uitgekozen om moeder van de profeet Isa te worden. Zonder tussenkomst van een man wordt Mirjam zwanger. Ze is zeer bevreesd dat schande over haar gesproken zal worden. Maar het ongeboren kind in haar buik bemoedigt haar.
Aankondiging van Jezus' geboorte
Volgens het Evangelie volgens Lucas was Maria verloofd met Jozef toen de engel Gabriël haar aankondigde (de annunciatie), dat zij zwanger zou worden. Maria vroeg hoe dit zou kunnen, want ze had nog geen geslachtsgemeenschap gehad.
Jezus had een biologische moeder (Maria) en een stiefvader (Jozef). Zo ver komen veel mensen nog wel. Wie wat bijbelvaster is, weet dat hij vier broers (of stiefbroers) had – Jakobus, Josef, Simon en ?Judas – en in elk geval twee zussen (Matteüs 13, vers 55-56).
Maria dreigde Jozef te verliezen
Als ongehuwd zwanger meisje had zijn aanstaande bruid heel wat uit te leggen. Want net als Maria wist hij één ding zeker: zij hadden Gods richtlijnen gevolgd en nog nooit met elkaar geslapen, omdat ze nog niet getrouwd waren.
Khadija bint Khuwaylid was een rijke zakenvrouw in de 6e eeuw. Ze was de eerste vrouw van de profeet Mohammed. Khadija zette veel van haar geld in voor de verspreiding van de Islam.
' 'Volgens de islamitische traditie ontving de profeet Mohammed de geschriften die de basis van de Koran vormden tussen de jaren 610 en 632. Op dit moment is zijn goddelijke boodschap dus niet beschreven in de Koran die vandaag de dag verschijnt.
Zakariya was de vader van profeet Yahya en tevens een wijze geleerde en raadgever voor de Israëlitische volk. Daarnaast was hij de verzorger en opvoeder van Maryam. Zakariya wordt in de Koran in vier verschillende soera's genoemd.
Hoewel de Bijbelse teksten ook over haar persoon vrij sober zijn, heeft Maria in de traditie van de Rooms-katholieke Kerk steeds een belangrijke rol gespeeld[2]. Maria is niet alleen bij christenen, maar ook bij niet-gelovigen en andersgelovigen goed bekend.
Jeruzalem. Volgens de oudste traditie (verspreid in alle Oosterse christelijke kerken) is Maria gestorven of ontslapen (van het Latijnse "Dormitio" = het ontslapen) op de Sionberg in Jeruzalem en vervolgens begraven naast de hof van Getsemane, in het Kidrondal, aan de voet van de Olijfberg.
Ze woont de kruisiging bij, en ontmoet de herrezen Jezus. Volgens het boek Handelingen bidt ze hierna samen met de discipelen, maar verder komt ze niet meer voor. De rest van haar leven en haar dood blijven onvermeld.
De vier evangeliën vertellen over broers en twee ervan noemen ook zussen van Jezus: Matteüs 12: 46, Marcus 3:31 en Lucas 8:19: "zijn broers" Matteüs 13: 55, 56 en Marcus 6:3: "zijn broers" worden met name genoemd (Jakobus, Jozef / Joses, Simon en Juda) en "zijn zusters" Johannes 2:12: "zijn broers"
Nadat hij de Joodse tempel had gereinigd, hield hij het Laatste Avondmaal met zijn twaalf apostelen. Hierna volgde de zijn arrestatie, het zijn proces en daarna zijn executie door kruisiging op bevel van de Romeinse prefect Pontius Pilatus.
Vader van Jezus
Volgens Lucas woonde Jozef in Nazaret en reisde hij in verband met een volkstelling met Maria naar Bethlehem "om zich te laten inschrijven". Toen zij in Bethlehem waren aangekomen, begon de bevalling en werd Jezus daar geboren (Lucas 2:1-7).
Volgens de evangelist Mattheüs was de timmerman Jozef verloofd met Maria, en woonden ze zelfs nog niet samen, toen Maria zwanger bleek. Jozef wilde discreet van haar scheiden om haar niet in opspraak te brengen, maar een engel verscheen in zijn droom en vertelde dat niet hij, maar de Heilige Geest een kind had verwekt. ...
Omdat het kind niet van hem was maar van de Heilige Geest, was Jozef pleegvader voor Jezus. Voor de theologen telde hij niet echt mee. In vroege voorstellingen van Jezus' geboorte zit Jozef dan ook meestal in een hoekje.
Hij was getrouwd met Maria en had een zoon, Judas. Ook zij lagen in het graf.
Op de islamitische kalender (Al Hidzjra) is het altijd de twaalfde dag van de maand rabie-al-awwal.
zoon van een verder onbekende Jakob of Heli en waarschijnlijk van het geslacht van David, was een onbemiddelde timmerman ('teknoon') in Nazaret, waar ook Maria woonde. Hij was de vader van Jezus van Nazaret.
Maria van Nazareth is de moeder van Jezus. Mogelijk is zij, na Jezus, de bekendste persoon uit de Bijbelse geschiedenis. Haar wonderlijke leven wordt grotendeels bepaald door alles wat er met haar zoon gebeurde en met wie zij hartstochtelijk meeleefde.