Op dit moment heeft Duitsland de opslagen voor net geen 67 procent gevuld. Nederland, dat naar schatting voor 15 procent afhankelijk is van Russisch gas, heeft zijn opslagen gemiddeld tot 60,7 procent gevuld.
Vooral door de sterk ontwikkelde industriële sector is Duitsland een grootverbruiker van olie en gas. Net als andere westerse landen is Duitsland voor de aanvoer hiervan afhankelijk van olie-exporterende landen uit het Midden-Oosten en van Rusland.
"Op het hoogtepunt importeerde Duitsland ruim de helft van zijn gas uit Rusland", zegt hij. "Op een totaalverbruik van 100 miljard kuub zou Brunsbüttel alleen al zo'n 20 procent van de Russische import kunnen vervangen." Daar komen mogelijk nog terminals in Wilhelmshaven en Stade bij, beide in Nedersaksen.
Nederland hoogste gasprijs, Duitsland en België goedkoper
Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent. Een aanzienlijk verschil. In Oost-Europa zijn de prijzen nog veel lager. Zo betalen de Hongaren slechts 2,7 eurocent per kWh.
Gebruikt Nederland nog gas uit Rusland? Ja. Nederland gebruikt nog Russisch gas. Op dit moment kan Nederland nog niet zonder gas uit Rusland.
Dat gaat over ongeveer evenveel aardgas als dat Nederland zelf gebruikt. Dat is drie keer zoveel als Nederland vorig jaar aan Duitsland exporteerde. Het gaat om 'maximaal 35 miljard kubieke meter; het maximale wat er fysiek van west naar oost kan stromen door het Duitse transportnet', schrijft de NOS.
De Russen zijn goed voor 40 procent van de gasvoorziening in de EU. Het is dus niet reëel dat de EU snel de Russische gaskraan dichtdraait. In Nederland gaat het om 15 procent Russisch gas, 6 miljard kubieke meter.
Veel Europese landen zijn traditioneel afhankelijk van (Russisch) gas. Duitsland en Italië zijn grote afnemers en sommige kleine landen, zoals Estland en Letland, krijgen bijna al hun gas uit Rusland.
België is een draaischijf voor gasbevoorrading in de Europese Unie en kent een zeer klein aandeel Russisch gas voor eigen verbruik (6%). Bovendien is de haven van Zeebrugge een troef, met meer dan voldoende capaciteiten om LNG-gas van elders in te voeren.
Onder meer op basis van gegevens van Europese netbeheerders schat het ministerie in dat Nederland jaarlijks in totaal zo'n 6 miljard m3 uit Rusland importeert.
Duitsland zeker tien dagen zonder Russisch gas, Gazprom knijpt ook Italië verder af. UpdateDuitsland moet het sinds vanochtend zonder Russisch aardgas stellen. De gastoevoer van Rusland naar Duitsland wordt tien dagen stilgelegd wegens gepland onderhoud aan de Nord Stream 1 pijpleiding in de Oostzee.
De extra heffing op gas die alle gebruikers in Duitsland vanaf oktober moeten betalen, bedraagt 2,419 cent per kilowattuur. Dat is maandag bekendgemaakt.
Duitsland blijft voor 35 procent van zijn aardgas afhankelijk van Rusland, maar is van plan om tegen eind 2024 van de Russische brandstofinvoer af te stappen, zo schreef de Duitse minister van Economie in een persbericht van 25 maart.
Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Het meeste gas zit in Rusland in de grond, en samen met Amerika zijn zij ook de grootste producent. Het allergrootste gasveld ter wereld is te vinden in Iran en Qatar.
Winterperiode 2022/2023 waarin de gasopslagen aardgas leveren. 2. Zomerperiode 2023, waarin de gasopslagen worden gevuld. Een volledige stop van Russische aardgasleveringen leidt waarschijnlijk tot langdurig extreem hoge gasprijzen (hoger dan eerste helft 2022).
Elke dag, terwijl bovengronds een brute oorlog woedt, stroomt er nu zo'n 350 miljoen kuub gas door alle pijpleidingen die Russisch gas naar Europa brengen. De straatwaarde van zo'n dag gas pompen is op dit moment bijna 900 miljoen euro!
Wanneer er geen aardgas doorheen stroomt zijn die leidingen onder de grond ook prima in te zetten op een duurzame manier. We moeten geen buizenallergie ontwikkelen. We onderzoeken bijvoorbeeld het transport van duurzaam geproduceerd waterstof of groen gas door ons gasnetwerk.
Daarbij zijn er ook grote verschillen tussen de verschillende lidstaten. Zo waren buurlanden als Letland, Hongarije en ook Finland in 2020 voor (vrijwel) 100 procent afhankelijk van het Russische gas. Maar ook Duitsland en Italië zijn voor bijna 50 procent afhankelijk van de Russische energievoorziening.
Afbouw fossiele brandstoffen
Naar schatting kan het Nederlandse gasverbruik door verduurzamende maatregelen in 2025 met zo'n 9 miljard m3 zijn teruggedrongen. Dat is meer dan de import uit Rusland (ca. 6 miljard m3).
Troll is een verzameling van drie olie- en aardgasvelden op het continentaal plat van Noorwegen. De totale bewezen reserves van de drie velden in het Troll gebied werden op het moment van de ontdekking geschat op 1.800 miljard m³ aardgas en 2 miljard vaten olie.
Het doel is om de CO₂-uitstoot van woningen in 2030 met twee derde terug te brengen ten opzichte van 1990. Op dit moment is die al twee vijfde lager. De Duitse regering wil dit bereiken door extra energiebesparing, meer duurzame energie, meer warmtepompen, meer warmtenetten en verduurzaming van warmtenetten.
Belangrijkste importproducten uit Duitsland waren voertuigen voor wegvervoer, elektrische apparaten, machines, medicinale en farmaceutische producten. De totale import uit Duitsland bedroeg in 2021 bijna 92 miljard euro.