Het dekbed lekker opschudden zorgt ervoor dat het dons zich goed verspreidt in de cassettes. Als u het dekbed niet gebruikt, berg het dan op in de oorspronkelijke tas (of in ieder geval in een ademende tas) op een droge plek. Een goed donzen dekbed kan gewassen worden.
Mogelijkheden voor het opbergen van een dekbed
De opbergzak, opbergtas of opberghoes voor een dekbed is de ideale keuze om dat goed op te bergen. Vouw het dekbed op, eventueel door er kracht op uit te oefenen en de lucht er zoveel mogelijk uit te persen. Dat is vooral belangrijk bij een donzen deken.
Wanneer je donskussens of donzen dekbedden in de vacuümzak stopt is het belangrijk dat je niet alle lucht eruit pompt. We raden aan om tot 50% van de lucht eruit te zuigen met een stofzuiger of elektrische luchtbedpomp omdat je anders de kans hebt dat je het dons beschadigd.
Luchtdichte oplossing
Plooi je dekbed en steek het in een grote zak van licht plastic. Omsluit de open kant van de zak met je hand en steek de slang van je stofzuiger erin. Zuig de lucht uit de zak terwijl je die met je hand luchtdicht houdt. Sluit de zak zonder weer lucht in de zak te laten komen.
Veel mensen leggen hun dekbed op of in een kast, maar echt schoon is dat niet. Je wilt immers voorkomen dat er stof en schimmels in je dekbed terechtkomen. Het is dan ook het beste om een opbergbox aan te schaffen. Ga voor een plat exemplaar, want dan kun je 'm misschien nog kwijt onder je bed of onder een kast.
Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1 keer in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch.
Dus in een zak van 100x80cm kunt u geen opgevouwen dekbed van 100x80x20cm stoppen, maar als u het dekbed anders opvouwt dan is de kans dat het wél past groot omdat de hoogte direct minder wordt zodra u het dekbed in de zak stopt. 70x60x30cm zal wel goed in een zak van 100x80cm passen.
Bij sommige supermarkten of winkelcentra staan speciale verzamelcontainers voor oude kleding en textiel. U kunt daar uw oude kleding in stoppen, maar ook schoenen, hoeden en zachte knuffelbeesten. En textiel zoals handdoeken, washandjes, tafellakens en dekbedovertrekken.
Aantal dekbedovertrekken per bed
Per bed heb je drie dekbedovertrekken en hoeslakens nodig. Eén dekbedovertrek ligt op het bed, eentje in de was en eentje is reserve in de kast. De echte minimalist heeft misschien voldoende aan twee dekbedovertrekken. Toch zou ik aanraden minimaal 3 sets aan te houden.
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
Het 'kraken' of 'knisperen' van een donzen dekbed wordt veroorzaakt door de tijkstof die gebruikt is voor het maken van de hoes/inlet. De stof die gebruikt wordt voor het maken van een inlet/stoffen 'hoes' die om het dons zit, moet heel strak geweven zijn.
Een donzen dekbed kan platter worden naarmate het gebruikt wordt. Donzen dekbedden zijn gemakkelijk op te schudden om het volume terug te krijgen. Het opschudden kan het beste gedaan worden van links naar rechts. Dit heeft als reden dat het dons dan beter in de vakken blijft zitten.
Laat één keer per week het donzen dekbed gespreid op bed liggen, zonder dekbedovertrek eromheen. Zet de ramen tegenover elkaar open zodat de frisse lucht over het dekbed heen kan gaan.
Hoe ligt de verhouding tussen de hoeveelheid dons en veertjes in de vulling? Hoe meer veertjes, hoe meer de goede eigenschappen van het dons worden beperkt. Een dekbed met 90% dons - 10% veertjes is dus warmer dan wanneer het 60% dons - 40% veertjes zou zijn.
Ganzendons neemt transpiratie en verdampingswarmte moeiteloos op. Het dekbed behoudt zijn frisheid en de lichaamstemperatuur blijft hierdoor de gehele nacht vrijwel constant. Ganzendons heeft een erg hoge isolatiewaarde. Het biedt daardoor snel behaaglijke warmte, wat met name gedurende koude nachten ideaal is.
Re: Hoevaak verschoon jij het wiegje/ledikantje? spullen van het wiegje iedere week, behalve de 2 dekentjes. En als ze gespuugd heeft dan de hydrofiele doek vaker. Slaapzakje ook 1 keer in de week.
Zowel van het dekbedovertrek als van het hoeslaken is het te adviseren dat u er twee van neemt: één 'op' uw matras en één voor in de kast. Dit zorgt voor gemak bij het verschonen van het overtrek en hoeslaken. Bij ons zitten er al kussenslopen bij het overtrek, dus dan bent u direct klaar.
Schone kussenslopen
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Staat er geen container van o.a. Sympany of ReShare (Leger des Heils) in jouw buurt? Ook bij het afvalinzamelbedrijf van je gemeente kun je je textiel inleveren. Charitatieve organisaties houden overigens in veel gemeenten nog steeds een paar keer per jaar de aloude huis-aan-huis-inzamelingsacties.
€0,40 per kilo. We zamelen kleding en schoenen in die u zelf niet meer draagt, maar nog wel zo mooi, netjes en modieus is dat we er nog iemand een plezier mee kunnen doen. Dit wordt bij ons gewogen en ingenomen en u krijgt het aantal kilo's dat hieraan voldoet direct contant of per bank uitbetaald!
Plaats de stofzuigermond over het ventiel, alle lucht wordt nu uit de zak gezogen. Tijdens het vacuümzuigen kun je de vorm van de zak eventueel nog een klein beetje bijsturen. Als de vacuümzak niet meer kleiner wordt kun je de stofzuiger uitzetten. De vacuümzak is nu klaar om opgeborgen te worden.
Voordelen van het onttrekken van lucht uit een vacuüm zak
Etenswaren die vacuüm verpakt worden komen niet in aanraking met lucht en zullen langer houdbaar blijven. Daarnaast worden vacuüm zakken veel gebruikt bij postorderbedrijven en andere webwinkels voor het verpakken van textiel.