Maar wat betekent ruimte innemen eigenlijk? Ruimte innemen in relaties betekent dat je zegt: ik ben er ook, mijn behoeften, belangen en gevoelens tellen ook. Vaak is dit de behoefte aan iets doen, aan aandacht, of aan een luisterend oor.
Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
Als je het gevoel hebt dat je ruimte nodig hebt, zeg dan dat het niet is dat je liever tijd zonder diegene doorbrengt, maar meer dat je tijd voor jezelf nodig hebt, om wat voor reden dan ook. Maak duidelijk dat je een situatie nastreeft waar jullie in de toekomst beiden gelukkiger van worden.
“Twee of drie weken is in de meeste gevallen ideaal." Bespreek ook op voorhand wat het doel is van de pauze, maak duidelijke afspraken en stel regels vast. Denken jullie na over jullie relatie, de toekomst, jezelf, elkaar? Blijven jullie contact houden?
Een belangrijke reden waarom veel mensen geen ruimte in durven nemen is de angst om te falen en om afgewezen te worden. Zoals de één zich juist laat zien en groot maakt vanuit deze angst, hebben mensen die geen ruimte in durven nemen zichzelf aangeleerd om zich juist klein en stil te houden.
64 GB is voor steeds meer mensen niet meer genoeg. 128 GB is bij normaal gebruik en 256 GB meer dan genoeg om te fotograferen en filmen wat je wilt.512 GB is de ultieme hoeveelheid. Genoeg om al je favoriete Spotify-hitlijsten en series offline op te slaan.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij óf je partner behoefte heeft aan ruimte of meer tijd voor zichzelf. Zo kan het zijn dat iemand behoefte heeft aan persoonlijke groei. Denk bijvoorbeeld aan tijd om na te denken en/of te reflecteren, zonder dat je partner hier mogelijk invloed op uitoefent.
Ga de fysieke kant op. Aanraken, knuffelen, strelen, wrijven, handjes vasthouden, massages geven of voetje wrijven. Al die dingen laten het hormoon oxytocine vrij, wat helpt om je close te voelen met je partner.
Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
32 tot 128 GB is voldoende voor basis gebruik of voor het gezin. Je surft op het internet of speelt lichte spelletjes. De tablet zit wel al vrij snel vol, waardoor je 'm vaak moet opruimen. Je bewaart maar een beperkt aantal apps, foto's en video's op 32 of 64 GB.
Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
Voor filmliefhebbers kunt u met 100 GB cloudopslag in totaal 8 1080p HD-films van elk 10 GB opslaan. Als je het leuk vindt om momenten vast te leggen en op je pc op te slaan, dan kan de 100 GB cloudopslag je stemmingsbooster zijn. Hier kun je meer dan 3000 foto's van 3 tot 4 MB per stuk opslaan.
Neem je verantwoordelijkheid
Bij het nemen van je verantwoordelijkheid hoort als eerste dat je jouw eigen plek inneemt, zodat jij jouw leven kunt leiden en jouw dromen waar kunt maken. Doe je dat niet, dan maak je je schuldig aan verzuim en nalatigheid, waarmee je jezelf en anderen tekortdoet.
Laag zelfvertrouwen
Toch is het wel een veelvoorkomende oorzaak van het niet voor jezelf opkomen. Als je zelfvertrouwen voor langere tijd laag is kan je misschien denken dat je het niet waard bent om voor jezelf op te komen. Of je denkt dat de ander gelijk heeft en doet daarom maar wat hij of zij zegt.
De moeilijkste jaren in een relatie zijn meestal de eerste paar jaar. In die tijd leren stellen elkaar kennen en proberen ze erachter te komen hoe ze hun relatie kunnen laten werken.
Als jullie al alles hebben geprobeerd om jullie relatie te redden, kan een pauze een manier zijn om het een laatste kans te geven. Maar wees voorzichtig, want zelfs tijdelijk uit elkaar gaan kan blijvende gevolgen hebben. Het is ook mogelijk om in deze moeilijke periode begeleid te worden door een relatietherapeut.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.