Walvissen komen in alle oceanen ter wereld voor, van gebieden met een gematigd klimaat en de tropische wateren rond de evenaar tot aan de Noord- en Zuidpool. Walvissen komen ook in veel zeeën voor, zoals in de Noordzee en in de Middellandse Zee.
De beste plekken voor een walvissafari in Europa zijn de Azoren, IJsland en Noorwegen. Maar ook in het zuiden van Ierland worden steeds vaker walvissen gespot. - Walvissen Ierland: diverse soorten hele jaar door. - Walvissen Tenerife: grienden en dolfijnen hele jaar.
Dat is zo van april tot oktober. April en mei zijn goede maanden om de zogenaamde grotere walvissen te zien zoals de gewone vinvis, de Noorse vinvis en de blauwe vinvis. Potvissen kan je het ganse jaar zien maar de meeste kans heb je tijdens de zomermaanden. De zomer is ook de beste tijd om dolfijnen te spotten.
De voorpoten zijn in vinnen veranderd en de achterpoten zijn heel klein geworden zodat walvissen snel kunnen zwemmen. De vinnen zorgen dat de walvis niet omdraait. En de rugspieren werden sterker zodat de walvis zijn staart kan bewegen. De staart bestaat uit twee platte staartvinnen.
Waar kun je walvissen spotten in Europa? De beste plekken in Europa om walvissen in het wild te zien zijn IJsland, Noorwegen en de Azoren. Op deze plekken kunt u vrij gemakkelijk met boten de zee op om diverse soorten walvissen en dolfijnen te spotten.
“Noorwegen en IJsland zien het als hun recht om walvissen te doden. Dit is hun manier om gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen, maar het is verre van duurzaam of humaan.” Bronnen: World Animal News.
Van november tot en met februari is Noord Noorwegen de beste plek ter wereld om orka's te spotten. In deze periode kan je hier ook met orka's zwemmen. Tussen december en juni kun je een orka safari maken vanaf het Snaefellsnes schiereiland in IJsland.
Potvissen eten vooral pijlinktvissen, die vaak op grote diepte leven. Potvissen zijn dan ook gespecialiseerd in diep duiken, tot een record-diepte van wel 2800 meter.
Terwijl mensen door de neus en de mond ademen, hebben walvissen boven op hun kop een spuitgat – of zelfs twee, zoals bij baleinwalvissen. Dat is “een soort neusgat,” zegt Cunningham. Hoewel een spuitgat iets anders werkt dan onze neusgaten, is het de opening waardoor walvissen lucht in- en uitademen.
De grootste walvissen hebben geen natuurlijke vijanden, maar de kleine walvissen, de jonge of gewonde wel. Zij moeten opletten voor orka's en grote haaien.
Je kunt al deze soorten het hele jaar door spotten, maar je hebt de meeste kans op het zien van de tuimelaar, de gevlekte dolfijn, de grijze dolfijn, de gewone dolfijn en de gestreepte dolfijn. De meest voorkomende walvissoorten zijn de potvis, de orka, de griend en de bultrug.
Je hebt de meeste kans om walvissen te spotten langs de kust tussen Plettenberg en Kaapstad. Er zijn een aantal specifieke 'walvisspot-plaatsen' gecreëerd waar je vanaf de wal met je verrekijker het water af kunt turen. Eén van de meest bekende plekken is de baai van Hermanus.
De Malediven en Sri Lanka zijn de beste plekken in Azië om blauwe vinvissen te spotten. Tevens is Sri Lanka één van de weinige plaatsen ter wereld, waar je naast blauwe vinvissen spotten er ook zwemmen met blauwe vinvissen is toegestaan. Ook is het mogelijk om walvissen te spotten vanuit kleine vliegtuigen.
De enige plek ter wereld waar je kunt zwemmen met orka's ligt in Noord Noorwegen. Tussen november en januari trekken enorme hoeveelheden haringen de fjorden in van Noord Noorwegen. Hongerige orka's volgen de trek van de haringen. Ieder jaar wordt bekeken waar de beste plek is om in de winter te snorkelen met orka's.
Veel walvissoorten kunnen prima zien met hun ogen. Sommige walvissen zoals potvissen en spitssnuitdolfijnen kunnen diep duiken. In de diepe oceaan, maar ook in de Noordzee, is het erg donker.
De bekendste plek voor een walvissafari in Noorwegen is Andenes, maar ook bij de Lofoten, de Vesteralen, Tromso en Skjervoy kun je in de winter groepen walvissen spotten.
In de zeldzame gevallen dat een mens in de bek van een walvis terechtkomt, gaat dat bijna zeker per ongeluk. Walvissen eten namelijk geen mensen. Tandwalvissen, zoals potvissen, hebben tanden en eten onder meer inktvis en vis.
Ze slapen rechtop. Voor het eerst hebben wetenschappers slapende walvissen gezien. Tot nu toe dacht iedereen dat walvissen nooit echt sliepen. De ene helft van hun hersenen zou wakker zijn, terwijl de andere rustte.
Het dier dat het langste onder water kan blijven is de zogeheten onechte karetschildpad: ruim 5 uur.
Diepst duikende zoogdier
De dolfijn van Cuvier is zoals gezegd de kampioen onder de duikers. Dat de dolfijnen van duiken houden, is bijna een understatement. De dieren brengen een groot deel van hun dag duikend door. Gemiddeld duiken ze zeven keer per dag naar een diepte van 1 tot twee kilometer onder het oppervlak.
Waar leven walvissen? Walvissen komen in alle oceanen ter wereld voor, van gebieden met een gematigd klimaat en de tropische wateren rond de evenaar tot aan de Noord- en Zuidpool. Walvissen komen ook in veel zeeën voor, zoals in de Noordzee en in de Middellandse Zee.
De enige vijand van de orka is de mens. Er werd lange tijd op orka's gejaagd omdat ze de vis van de visser opaten. Of omdat ze werden verkocht aan een dolfinarium. Tegenwoordig is het jagen op orka's verboden.
Orka's zijn zoogdieren en behoren tot de orde cetacea (walvisachtigen) en de suborde odontoceti (tandwalvissen). Baleinwalvissen zoals de blauwe walvis en de grijze walvis behoren tot een aparte suborde (mysticeti). De term 'walvis' wordt algemeen gebruikt voor grote walvisachtigen.