Wat moet je aanhouden? De minimale voegbreedte is voor wandtegels twee millimeter en voor vloertegels drie millimeter. Dat geldt ook voor voegen tussen de tegel en een hoekprofiel.
Bepaal de beginpositie en start met tegelen. Als je zowel de vloer als de wanden gaat betegelen, is het raadzaam om eerst de wanden te doen. Zo voorkom je vlekken van voegmortel op de nieuw betegelde vloer.
Minimale voegbreedte vloertegels
De minimale voegbreedte voor vloertegels is 3 mm, maar eigenlijk is 4 mm beter. Bij die voegbreedte is het voegmateriaal mooi en netjes te verwerken. Tegenwoordig zijn er steeds meer gerectificeerde tegels (tegels waarvan de zijkanten na het bakken recht zijn gezaagd) verkrijgbaar.
Begin het tegelvloer leggen op het vloergedeelte tegenover de deur. Breng op dat gedeelte tegellijm aan met een troffel. Wij raden tegellijm van Botament (Objekt flexkleber) aan. De lijm moet evenwichtig verdeeld worden over de vloer (zie bovenstaande afbeelding) met een lijmkam, druk de lijm stevig aan tegen de vloer.
Reacties. Na verlijmen: 3 dagen wachten alvorens over de vloer te lopen, 7 dagen wachten eer je je vloer volledig in gebruik neemt In cement: beloopbaar na 5 dagen, pas na 28 dagen vloer volledig in gebruik nemen.
Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Deze kunnen doorgaans gewoon op een verdichte laag wit zand gelegd worden. Als eerste wordt een zandbed verdicht door deze aan te trillen. Vervolgens wordt dit zand netjes vlak op hoogte gemaakt. Hier worden de tegels opgelegd en zachtjes aangeklopt totdat ze vlak liggen.
Wat moet je aanhouden? De minimale voegbreedte is voor wandtegels twee millimeter en voor vloertegels drie millimeter. Dat geldt ook voor voegen tussen de tegel en een hoekprofiel.
Ook wel eens op verjaardagen gehoord dat als je tegels tegen elkaar aan plakt je niet hoeft te voegen? Onzin! Alle tegels moeten altijd gevoegd worden. Dus ook oude witjes, metrotegels, cement-patroon-tegels of de keramische patroontegels.
Nee, de voegen hebben nog steeds een belangrijke functie, naast het simpel vullen van de ruimte tussen de tegels. Flexibele voegen vangen ook spanningen op die opstaan door de ondergrond of temperatuurwisselingen. Bij een smalle of geen voeg kunnen de tegels beschadigen, of de voeg gaat makkelijk tussen de tegels uit.
Tot hoe hoog moet je tegelen in de badkamer? Dat ligt aan de ruimte. Als je een badkamerwand deels laat of gaat betegelen, dan is 1,60 m gebruikelijk en in de douche 1,80 m. In een aparte wc is tot 1,20 m voldoende.
Met vloertegels begin je over het algemeen aan de lange wand en werk je naar de deur opening toe. De reden hiervoor is omdat je jezelf anders vast loopt en de badkamer niet uit kan zonder dat je over de vers gelegde tegels heen moet.
In een vochtige ruimte zoals de badkamer maak je best gebruik van tegels met een hoge slipweerstand. Dit wordt bepaald door de de oppervlakteruwheid, vuil- en slijtageweerstand. Ook het formaat van de badkamertegels en de voegen kunnen een invloed hebben op slipgevaar.
Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels.
Gebruik een waterpas om te controleren of de ondergrond vlak is, of liever gezegd: bijna vlak. Het is namelijk verstandig om rekening te houden met de afvoer van regenwater en het terras iets af te laten lopen, van het huis weg. Reken hiervoor een hoogteverschil van 1 centimeter per meter.
Je kan een tegeldonkey gebruiken voor het verplaatsen van een zwaar wegende betonplaat. Ook voor het transport van grote tegels over gazons zet je een tegeldonkey in. Voor zwaar buitengebruik zoals deze, huur je een dolly met luchtbanden. Ze rollen gemakkelijker over oppervlakken die ruw of zacht zijn (gras).
Om de tegels uit te lijnen, begin je met het midden van de te betegelen vloer aan te duiden. Leg vanuit dit punt 1 rij tegels (ongelijmd) om de indeling te bekijken. Bepaal hierbij ook de voegbreedte (2 à 10mm) die u gaat hanteren.
Leg de tegels best in de richting van het licht, met de kortste zijde naar het licht. Eventuele oneffenheden in de lengte worden zo niet extra benadrukt. Leg de tegels best in de lengte. Niet in de breedte, zoals je misschien zou denken, 'om de ruimte breder te doen lijken'.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Tegels gaan van alle soorten vloerbedekking gemiddeld het langst mee. Met goede zorg kan een tegelvloer heel lang jaar meegaan en nog als nieuw lijken! Tegels zijn Uv-bestendig, waardoor ze na verloop van tijd niet verkleuren door blootstelling aan de zon.