Normale houten kozijnen zitten strak in het raamgat. Bij kunststof kozijnen moet een speling van 0,5 cm rondom zijn voor eventuele werking i.v.m. temperatuur verschillen. De juiste nieuwe kunststof kozijnmaat is dus in principe het oude houten kozijn (maat tussen de stenen) minus 1 cm=voor een halve cm speling rondom.
Stelruimte: 'past precies' is geen goed uitgangspunt als je kozijnen plaatst. Je moet namelijk stelruimte aanhouden. Deze ruimte trek je dus af van de afmetingen van het gat in de buitengevel. Tot 100 cm houd je 7 mm stelruimte aan, hierna 10 mm.
Speling in de hoogte en breedte
Speling deur hoogte: Wij adviseren een speling van 7 mm in de hoogte. Dit komt neer op ongeveer 2 mm aan de bovenkant van de deur en 5 mm aan de onderkant van de deur.
Het product is voorgecomprimeerd op 2 mm dikte. Het zet uiteindelijk uit naar 10 mm en zorgt dus voor een goede afdichting van je kozijn in het stelkozijn of gevel. Let op grotere openingen moeten met een dikkere afdichtingsband afgedicht worden.
Standaardmaten voor tussenwanden die geschikt zijn voor kozijnen, zijn 7 en 10 cm. Voor een wand van circa 7 cm plaats je de 44 mm kant van de balk op de vloer. Voor een muur van circa 10 cm plaats je de kant van 69 mm op de vloer.
Horizontaal inmeten
De kleinste maat is leidend bij het meten van kozijnen. Je trekt vervolgens 1 centimeter (0,5 centimeter aan beide kanten) van deze maat af, zodat je voldoende speling hebt.
Kleine naden kun je vullen met elastische siliconenkit. Voor naden die weinig uitzetten of krimpen kun je ook watervaste, overschilderbare acrylaatkit gebruiken. Grotere spleten kun je vullen met vezelmateriaal of compriband. Dit is een speciaal PU-schuimband dat sterk uitzet en naden tot 22 mm kan vullen.
De beste manier om de ruimte tussen de muur en jouw kozijn op te vullen en wind- en waterdicht te maken is door compriband te gebruiken (ook wel voegband, schuimband, cocoband, isolatieband of zwelband genoemd).
Het compriband bevestigt u aan de buitenzijde van het raam- of deurkozijn aan de linker-, boven- en rechterzijde. Aan de onderkant hoeft het niet, omdat de band dan niet kan uitzetten door de druk van het raamkozijn. Voor de zekerheid kunt u het uiteraard wel doen.
Compriband werkt het best wanneer de band voor 30% gecomprimeerd blijft. Wanneer een maat compriband wordt aangeduid met 2 - 4 is de band geschikt voor een voeg van 2 - 4 mm. Meestal zal deze band dan uitzetten tot 20mm in dit geval. Dit is het gemiddelde getal van de voegdiepte (3) x5 = 20.
Tips voor kunststof kozijnen inmeten
Gebruik een speling van 10mm in de breedte en 10mm in de hoogte. Behalve bij aanwezigheid van een dorpel. Gebruik dan een speling van 20mm in de hoogte. Laat de persoon die de montage verzorgt ook de kunststof kozijnen inmeten.
Een stelkozijn is noodzakelijk voor een goede montage en een lange levensduur van het kunststofkozijn. Voordelen van stelkozijn montage: Altijd een waterpas en rechte aansluiting voor het kunststofkozijn.
Bij nieuwe kozijnen kunt u het beste de 4 mm omtrekspeling aanhouden. Bij de vervanging van bestaande ruiten , dan kan men het beste de 5 mm aanhouden omdat als het kozijn niet helemaal haaks meer is , je iets meer ruimte hebt voor een correctie.
Voordelen van een stelkozijn
Doordat het kozijn niet is verankerd in de spouwmuur, is er minder kans op scheuren en verdere schade in de binnenmuur. De kierdichting en winddichtheid is beter voor elkaar met een stelkozijn. Een stelkozijn draagt tevens bij aan de inbraakwerendheid.
Als je jouw nieuwe deur gaat afhangen is het wenselijk dat de deur aan de volgende spelingen (draainaden) voldoet: aan de hangzijde een speling van 2 mm.aan de sluitzijde een speling van 3 tot 4 mm.aan de bovenzijde een speling van 2 mm.
Stelkozijnen (97 mm breed x 18 mm dik x 2440 mm lang)
Hoelang het duurt tot compriband volledig is uitgezet is afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid, dit is doorgaans bij een kampertemperatuur van 20°C (50% luchtvochtigheid) ongeveer een half uur tot twee en een half uur.
De uitzetting van compriband is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid. Hoe hoger de temperatuur en hoe vochtiger het is, hoe sneller het product uitzet. In een gemiddelde huiskamer (20°C, 50% luchtvochtigheid) kun je verwachten dat het ongeveer een half uur tot 2 uur duurt tot de band volledig is uitgezet.
Wij adviseren om te beginnen met het verven van je kozijnen en dan pas je muren. Wanneer je een foutje maakt, kun je makkelijker de muurverf van je kozijnen vegen dan andersom.
Als je kozijnen gaat kitten zorg je er namelijk voor dat er geen vocht binnendringt. Verder bespaar je energiekosten door een verbeterde isolatie, voorkom je schade aan het raam en ziet het er erg netjes uit. Het is wel belangrijk dat het afkitten van kozijnen zorgvuldig en netjes gedaan wordt.
Bij kunststof kozijnen moet een speling van 0,5 cm rondom zijn voor eventuele werking i.v.m. temperatuur verschillen. De juiste nieuwe kunststof kozijnmaat is dus in principe het oude houten kozijn (maat tussen de stenen) minus 1 cm=voor een halve cm speling rondom.
Kozijnen en ramen kunt u zelf afkitten met beglazingskit. Zowel de aansluiting tussen kozijn en raam, kozijn en muur of kieren tussen stellaten. Beglazingskitten zijn ontworpen voor zowel kunststof als houten kozijnen.
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen.
Het schuim is geïmpregneerd met een impregnering op basis van kunsthars. EKI 551 is een hoge kwaliteit compriband, wat zich resulteert in een erg lange levensduur van tot wel meer dan 25 jaar. Deze lange levensduur komt omdat het materiaal erg verouderingsbestendig en blijvend veerkrachtig is.