Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
Hou daarom bij het uittekenen van jouw keuken met eiland rekening met een afstand van minimum 100 cm tussen het eiland en de vaste keukenopstelling. Wil je ook krukjes rond het kookeiland plaatsen? Dan reken je op ongeveer 140 cm. Maar als het eiland niet past, dan past het niet.
Functionaliteit in de parallel keuken
Het maakt het gemakkelijk om met meerdere mensen tegelijk bezig te zijn in de keuken. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen de twee delen van de keuken. We adviseren daarom een onderlinge afstand van minimaal 120 cm.
Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.
Voor voldoende werkruimte is een vrije werkbladruimte van 3 meter aan te bevelen. Deze werkruimte mag worden onderbroken door de spoelbak, kookplaat of het fornuis. De rechte keuken is met name geschikt voor smalle ruimtes. Vanuit een praktisch en ergonomisch standpunt is deze opstelling minder geschikt.
Houd bij het samenstellen van een keuken in parallelopstelling rekening met de ruimte tussen de twee keukenblokken. Deze ruimte mag niet te groot maar ook zeker niet te klein zijn. Wij adviseren om een gangpad van minimaal 1.20 meter aan te houden tussen de elementen van een parallelkeuken.
Een eenvoudige manier om een koelkast in de keuken te verwerken, is door het simpelweg in een hoekje te plaatsen. Meet de afstand tussen de muur en het keukenblok en koop een koelkast die hier precies tussen past.
De breedte van de vrije doorgang van een toegang moet minimaal 0,85 m zijn. De vrije hoogte van de vrije doorgang moet minimaal 2,1 m zijn. Voor een woonfunctie (met uitzondering van een woonwagen) geldt een minimale vrije hoogte van 2,3 m.
NEN 1824 (2010): Doorgangen
Volgende richtlijnen kunnen gehanteerd worden om een vlotte passage te realiseren: 90 cm: doorgang. 90 cm: ruimte achter bureau tot muur/kast/obstakel. 120 cm: doorgang als looproute.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
In een parallel keuken zijn twee rechte keukens tegenover elkaar geplaatst, met een doorgang ertussen. Ideaal als je bijvoorbeeld een brede gang hebt van de woonkamer naar de eetkamer. Met deze keukenopstelling kun je de ruimte optimaal benutten en evengoed een doorloop behouden.
De aanrader is: minimaal 1 meter rondom. Zo kunt u makkelijk om het kookeiland heen lopen. Daarnaast zorgt de extra ademruimte ervoor dat u de keukenapparatuur gemakkelijk kunt bedienen en de keukenkastjes zonder problemen kunt openen. Een kookeiland komt vooral goed tot z'n recht in een open keuken.
Dubbelwandige keuken: De dubbelwandige keuken, oftewel de parallelle keuken, is geliefd in de horeca vanwege de optimale circulatie. Je kunt de keuken langs beide zijden verlaten. Wanneer je kiest voor een parallelle keuken is het wel aan te raden de kookplaat en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te zetten.
3. Het juiste werkblad. Standaard heeft een werkblad een hoogte van 91 cm, maar de dag van vandaag kiezen we steeds vaker voor een werkblad op maat en varieert de hoogte tussen de 80 en 100 cm.
De ruimte achter de kastjes is verschillend per merk keuken van 1.5 cm tot 5 cm maar je kunt de leidingen volgens mij beter zo laag mogelijk achter de kasten laten lopen dus eigenlijk onder het plint niveau dan zit je altijd goed en achter de over kun je beter geen leidingen plaatsen daar sommige ovens soms de ...
Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
Een doorgangsruimte wordt bepaald door de functie ervan. Een doorgang voor bijvoorbeeld een gang of deur, moet minimaal 60 tot 90 centimeter zijn. Een ingang van een douche hoeft dan weer minder breed te zijn, zo ongeveer 50 tot 55 centimeter.
Mariska Jagt: "Plak je bank en meubels niet direct tegen de muur." Als je namelijk je bank en andere grote meubelstukken nét een paar centimeter van de muur schuift, zal je kamer ruimtelijker ogen, legt Mariska uit. Je creëert hiermee meer luchtigheid.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Bruikbaarheid. Deuren en draairamen moeten minstens 90 graden open kunnen en daarbij niet gehinderd worden door obstakels. Als deuren tegen andere bouwdelen kunnen slaan, is het raadzaam een deurvanger of deurstopper aan te brengen om beschadiging te voorkomen.
Eenvoudig gezegd gaat het om de horizontaal (vrije breedte) en vertikaal (vrije hoogte) gemeten opening indien de deur open staat.
Speling deur hoogte: Wij adviseren een speling van 7 mm in de hoogte. Dit komt neer op ongeveer 2 mm aan de bovenkant van de deur en 5 mm aan de onderkant van de deur. Speling deur breedte: wanneer u de speling van de deur in de breedte wilt berekenen, dan komt het neer op 5 mm in de breedte.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Het denkwerk achter een praktische keuken.
Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de plek van de koelkast of de ideale afstand tussen twee aanrechten, efficiëntie draait om een logische keukenindeling.
Het is belangrijk dat de koelkast zijn warmte goed kan afvoeren. Daarom dien je voldoende ventilatieruimte aan de achterzijde van koelkasten aan te houden. Houd een afstand van tenminste 8 - 10 cm tussen koelkast en muur aan om een goede luchtafvoer te creëren. Op deze manier kan de warme lucht makkelijk wegstromen.