Bij het leggen van bestrating die dicht op elkaar komt te liggen, zoals bij een terras, is het aan te raden voldoende ruimte tussen de tegels te laten. Meestal wordt 3-5 millimeter ruimte aangeraden.
Laat tussen de tegels een ruimte van 3 millimeter voor het voegen. Bij stap 5 wordt het voegen verder uitgelegd; Zorg ervoor dat u iedere tegel goed aanslaat met een rubberen hamer. Zo kunt u de tegels op dezelfde hoogte krijgen, waardoor er een egaal terras ontstaat.
Hou voor kleine paadjes of onderbroken stapstenen bijvoorbeeld in het gazon minimaal 25 tot 30 cm aan. Bij een onderbroken pad dienen de stenen 60 à 70 cm (hart op hart) uit elkaar te liggen (zie illustratie). Indien deze afstand meer of minder bedraagt zal het tuinpad niet lekker lopen.
Hoewel afhankelijk van de doorlaatbaarheid van de grond en de hoogte van uw tuin, is het voldoende om uw terras 1 à 2 cm per meter te laten aflopen naar de plaats waar u het regenwater heen wil geleiden. Als het straatwerk iets hoger ligt dan de borders, zal het teveel aan water gemakkelijk in de bodem verdwijnen.
Voeg je terrastegels daarom nooit met zand. Zaden van onkruid worden vaak door de wind meegevoerd en landen op je terras waarna ze ontkiemen in het zand tussen je tegels. Binnen de kortste keren is je terras groen. Voeg je tegels daarom altijd met voegmortel.
De meest simpele en goedkoopste oplossing om je bestrating mee in te vegen is inveegzand. Betonstenen en klinkers worden vaak ingeveegd met brekerzand. Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind).
Tegenwoordig zien we veel vaker (voor)tuinen die vol tegels liggen. Tuinen met tegels of stenen en het water naar de straat laten stromen, vangen geen regenwater op. Dat zorgt voor 2 problemen: Droogteschade: door de afsluitende laag tegels of stenen kan regenwater nauwelijks in de grond zakken.
Geef onkruid geen kans
Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand. Het zand strooit u uit over de naden van de tegels en veegt u in met behulp van een zachte bezem.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Breedte tuinpad kiezen
Als het tuinpad alleen bestemd is voor een wandeling in de tuin, dan hoeft het natuurlijk niet zo breed te zijn. Doorgaans ligt de breedte van een tuinpad tussen 80 en 120 centimeter.
Tegels Omdraaien
Zet een spa tegen de zijkant tegel en wip de eerste tegel uit het terras. Draai de tegel om, met handschoenen, en leg het zand dat onder de tegel komt weer strak recht. Doe je dat niet dan krijg je een hobbelig terras.
Inveegzand (Zilverzand of Graphite sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen voor betonnen terrastegels. Dit inveegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende inveegzand.
Deze kunnen doorgaans gewoon op een verdichte laag wit zand gelegd worden. Als eerste wordt een zandbed verdicht door deze aan te trillen. Vervolgens wordt dit zand netjes vlak op hoogte gemaakt. Hier worden de tegels opgelegd en zachtjes aangeklopt totdat ze vlak liggen.
De dikte van een keramische buitentegel is een belangrijk aspect voor de aanleg en de duurzaamheid (levensduur) van jouw terras. Je hebt de keuze uit keramische tegels van 2 cm dik, 3 cm dik of de beste keuze: de combinatietegel van 1 cm dik keramiek onlosmakelijk verbonden met de stabiele onderlaag Stabikorn® van 3cm.
Worteldoek onder tegels
Het leggen van een worteldoek kan ook een manier zijn om overmatig onkruid vorming tussen uw tegels te voorkomen. Breng het doek hiervoor aan onder het zandbed. Onkruid kan namelijk alleen groeien wanneer het zonlicht krijgt.
Stevig bestraten is erg belangrijk want u wilt immers niet dat uw oprit of tuin verzakt. Een goede stratenmaker legt gemiddeld 3 m² ( vierkante meter ) per uur. Uiteraard is het uw wens om jaren zorgeloos van uw nieuwe tuinaanleg te kunnen genieten.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.
Laat de restanten brekerzand op de bestrating liggen want dit invegen moet nog enkele dagen herhaald worden. Herhaal dit net zo lang totdat er geen kieren meer tussen de stenen ontstaan, ook niet na een regenbui.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Veeg met een bezem voegzand over de nieuwe bestrating. Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen.
Je kunt niet helemaal ontkomen aan bestrating in je tuin: een terras, looppad of parkeerplaats voor je auto bijvoorbeeld. Een goede vuistregel is dat maximaal 40 procent van je tuin bestraat is.
Wanneer je geen vergunning nodig hebt
Je mag niet meer dan één woonlaag op de grond van de tuin bouwen. Wil je gaan verbouwen op de bestaande woonlaag? Dan heb je een vergunning nodig, tenzij je korter bijbouwt dan 25 cm. Tussen de uitbouw en de openbare grond moet minstens één meter liggen.
Interactieve kaartTegels in de tuin, een parkeerplek naast het huis of stenen pad naar de voordeur: ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is 'versteend'. In 38 gemeenten is zelfs gemiddeld meer dan de helft van de voor- of achtertuinen betegeld of bebouwd.