3. Hoeveel rompertjes heb je nodig voor een pasgeboren baby? Doorgaans is het advies om als onderdeel van de babyuitzet minimaal 3 rompertjes in maat 50/56 en 3 in maat 56/62 te hebben. Er zijn echter ook behoorlijk wat (toekomstige) ouders die alleen al in maat 50/56 meer dan 10 rompertjes hebben.
In principe kan je jouw baby makkelijk twee dagen dezelfde romper aandoen. Echter heb je bij een baby die veel spuugt wel meerdere rompers per dag nodig. Voordat jouw baby geboren is adviseren we je om minimaal drie rompertjes in maat 50/56 en drie rompertjes in maar 56/62 aan te schaffen.
In maat 56 is het handig om minimaal 3 setjes aan te schaffen. Soms kan je de babykleding in maat 56 ook nog omslaan en combineren met items in maat 50. Op die manier heb je ongeveer 6 babykleding setjes voor de eerste periode. De vraag hoeveel setjes babykleding je nodig hebt, kan je hiermee van je checkbox afvinken.
Dit verschilt erg per baby en per voorkeur van de ouders. In de babyuitzet wordt aangeraden minimaal 3 rompertjes aan te schaffen in maat 50/56 en 3 in maat 56/62. De meeste ouders kopen echter van iedere maat veel meer rompertjes in. Daarnaast zal je waarschijnlijk ook een hoop rompertjes cadeau krijgen voor je baby.
Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je baby. Maat 50 past dus als je baby zo'n 50 centimeter lang is. Dit is de gemiddelde lengte van een Nederlandse baby na de geboorte. Een geboortepakje koop je dan ook in deze maat.
De meeste baby's zijn na de geboorte tussen de 50-56 cm, daarom wordt deze maat vaak aangehouden voor de eerste 2 maanden. Zoals je kunt zien in de matentabel, is je baby de eerste maanden snel uit kleding gegroeid. Koop daarom niet te veel babykleding, ook al is het zo verleidelijk.
3 setjes maat 50 en een boxpakje. Maat 56 iets van 6 setjes en een boxpakje.
Voor na de bevalling
Babypakjes en rompertjes zijn absoluut onmisbaar voor in de materniteit. Reken best voor iedere dag dat je blijft 2 of 3 stuks van elk. (Een 'ongelukje' is al snel gebeurd.) Ook slabbetjes (6), een mutsje en sokjes (3 paar) mogen niet ontbreken in je koffer.
Het ene kind draagt geen rompers meer als hij twee jaar is, de ander gaat over op een hemdje en broekje als hij ruim drie is. Een romper is in principe bedoeld om de luier op zijn plek te houden. Veel ouders kiezen er daarom voor om te stoppen met het gebruiken van rompers als hun kind zindelijk aan het worden is.
Rompertjes zijn ideaal. De baby heeft nooit een blote buik en of rug en blijft zo lekker warm. Ook de luier blijft met een romper goed op zijn plaats zitten. Ik denk dat je minstens 6 rompertjes in maat 50/56 nodig hebt en 6 rompertjes in maat 62/68.
Hoeveel rompertjes heb je nodig voor een pasgeboren baby? Doorgaans is het advies om als onderdeel van de babyuitzet minimaal 3 rompertjes in maat 50/56 en 3 in maat 56/62 te hebben.
Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je kind. Je baby past hier dus in bij een lengte van zo'n 51 tot 56 cm. In de eerste maanden groeit je kleine ontzettend snel. Daarom bestaat de kans dat je baby er binnen een maand uitgroeit en naar maat 62 gaat.
Baby's hebben na de geboorte veel moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat het eerste pakje genoeg warmte geeft en bestaat uit: een zachte romper (met lange of korte mouwen), een longsleeve, een vestje, een broekje, sokjes en een mutsje .
In babykleding kunnen mogelijk stoffen zitten die de huid van je baby kunnen irriteren. Was daarom het geboortepakje voordat je het in de vluchttas stopt. Neem meerdere pakjes mee. Als je in het ziekenhuis of geboortehuis bevalt, is het slim om twee setjes kleding mee voor je baby.
Babymaat 50 is de eerste babymaat die veel gebruikt wordt. Dit is een maat die gebruikt wordt wanneer een baby een lengte heeft van 45-50 cm en zo rond de 3 kilo weegt. Kinderkleding maat 50 is geschikt voor een baby die pas geboren is, het kindje zal hier dan ook best snel uitgroeien.
Een romper + slaappakje/pyjama zijn ongeveer 1 TOG. Vergeet dit niet bij de TOG-waarde van de deken op te tellen om de totale TOG-waarde te bepalen. Tel de TOG-waarde van de basis slaapkleding op bij de deken van jouw keuze en benader de TOG-waarde van het seizoen.
Vóór de eerste verjaardag draagt hij/zij als pyjama een boxpakje of onesie. Een romper met daarover een slaapzak is ook een optie. Als het erg warm is kun je de slaapzak achterwege laten en de baby laten slapen in alleen een romper. De romper of een boxpakje moet goed aansluiten.
Een 6-tal setjes per maat is ideaal. Dat kunnen 6 broekjes en 6 T-shirts zijn, maar evengoed 3 kleedjes met 3 leggings en 3 salopettes met 3 T-shirts. Je hebt dus zeker geen 6 stuks van elk kledingstuk nodig. Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt.
Een pasgeboren baby trek je in principe altijd een luiertje en een rompertje aan, plus een broekje en trui of een onesie. Vergeet de sokjes niet of kies voor een broekje waar de sokjes aan vast zitten (geloof ons, da's heel handig!).
Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen. Wij hebben in onze collectie items met een zogenaamde comfort feel of extra zachtheid.
In de ziekenhuistas voor je kindje(s)
Twee setjes kleding; één voor als jullie een nachtje moeten blijven en één voor als jullie naar huis mogen. Autostoeltje. TIP! Voordat je kindje geboren wordt is het handig om het in de auto plaatsen van het autostoeltje al een aantal keer te oefenen.
Voorzie kledij met maat 50.Hoort je baby bij de middenmoot, kies dan voor maat 56.Reken je op een grote baby?Neem dan zowel maat 56 als maat 62 mee.
De meeste baby's dragen de eerste maand maat 50. Als je baby bij de geboorte zwaarder is dan 3500 gram, past maat 56 vaak goed. Je kunt in beide maten kleertjes aanschaffen, maar bijv. ook een combinatiemaat 50/56.
Dat is vooral in het begin fijn, als je nog wat handigheid moet krijgen in het aan- en uitkleden. Een boxpakje is een trui en broek ineen. Een boxpak houdt je baby – die nog niet goed zelf zijn lichaamstemperatuur kan regelen – lekker warm.