De culturele en economische bloeiperiode in de Noordelijke Nederlanden tussen 1600 en 1700 wordt sinds de negentiende eeuw vaak de 'gouden eeuw' genoemd.
De term stamt uit de negentiende eeuw, de eeuw van het nationalisme, en duidde eerst vooral op culturele rijkdom van Nederlandse schilders en schrijvers. Later pas heeft de 'Gouden Eeuw' de betekenis gekregen van de periode waarin Nederlandse handelaren goud verdienden.
De 17e eeuw (van de christelijke jaartelling) is de 17e periode van 100 jaar, dus bestaande uit de jaren 1601 tot en met 1700.
De 17e eeuw in de Republiek wordt ook wel de Gouden Eeuw genoemd, door de leidende positie in de wereldeconomie in die tijd. Dit zorgde voor een economische en culturele bloei in veel sectoren van de maatschappij en een groeiende welvaart.
De Gouden Eeuw is een periode in de Nederlandse geschiedenis die goeddeels samenvalt met de zeventiende eeuw. De noordelijke Nederlanden, die samen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vormden, maakten een bloeiperiode door op gebied van handel, wetenschap en kunsten.
De Nederlandse Gouden Eeuw valt voor een groot deel samen met de zeventiende eeuw. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakte een periode van bloei door, in de handel, wetenschap en kunsten. In deze eeuw werd ook de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Johan van Oldenbarnevelt wordt veroordeeld wegens landverraad en onthoofd. Het einde van de Gouden Eeuw volgde tegen het einde van de zeventiende eeuw toen de positie van de Republiek in toenemende mate werd bedreigd door de opkomst van Engeland en Frankrijk.
Aan het einde van de achttiende eeuw komen de patriotten in opstand tegen de Oranjes. Stadhouder Willem V vlucht en in 1795 verandert de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Bataafse Republiek.
- Muisklik: Deze tijd duurde van 1700 tot 1800. Het is de 18e eeuw.
tijdvak 7: tijd van pruiken en revoluties (1700-1800) tijdvak 8: tijd van burgers en stoommachines (1800-1900) / tijdvak 9: tijd van de wereldoorlogen (1900-1950)
In de Gouden Eeuw stijgt de welvaart in Nederland tot ongekende hoogtes. Dat hebben we voor een groot deel te danken aan de handel van de VOC. Amsterdam ontpopt zich als belangrijkste handelsstad. Die rijkdom en welvaart zie je terug op schilderijen uit die tijd.
De 'gouden eeuw' in Nederland begon tegelijk met de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1602. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat de 'gouden eeuw' een gevolg was van de oprichting van de VOC. Het wordt de 'gouden eeuw' genoemd omdat het in de zeventiende eeuw heel goed ging met Nederland.
Deze lijst is een initiatief van het Rijksmuseum en het tijdschrift Quote. Op de eerste plaats staat, weinig verrassend, de familie Van Oranje. Prins Maurits, geboren in 1567 en grondlegger van het huidige Oranje-kapitaal, was aan het begin van de Gouden Eeuw al één van de rijkste Nederlanders.
Rangen en standen. Niet iedereen had het even goed in de Gouden Eeuw. Eigenlijk was er maar een klein gedeelte van de bevolking erg rijk. Eigenlijk alleen de mensen van adel, de kooplieden en de handelaren waren rijk en konden veel mooie en dure spullen kopen.
Tijdens de Tachtigjarige oorlog werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een rijk en welvarend land. De Nederlandse koopvaardijschepen voeren de hele wereld over. Om specerijen (zoals peper, kaneel, kruidnagel en muskaat), koffie, thee en katoen uit Indië te halen.
Bloei van de Nederlandse Republiek
De cultuur en economie van de Republiek bloeiden enorm in de Gouden Eeuw. De cultuur bloeide doordat rijke kooplieden prachtige huizen lieten bouwen, schilderijen lieten maken en andere luxegoederen kochten. Vooral de schilderkunst was van een enorm hoog niveau.
Gedurende de middeleeuwen en de Gouden Eeuw, tussen de zestiende en zeventiende eeuw, bloeide Amsterdam als een welvarende handelsstad. Dankzij zijn strategische ligging aan de rivier de Amstel en het IJ, en later de aanleg van de grachtengordel, werd Amsterdam een belangrijk handelsknooppunt in Europa.
Het landleger was door voortdurende bezuinigingen nauwelijks nog tot weerwerk in staat. De vestingssteden waren nauwelijks bemand. Op 22 mei 1672 kwam de grote invasie van het Franse leger over land. Het is op deze dag dat de Gouden Eeuw van het ene moment op het andere voorbij ging.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
De officiële naam van het land is Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem Alexander is de koning van het land. Met Holland worden slechts de twee provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bedoeld. Toch wordt de naam Holland vaak gebruikt om heel Nederland mee aan te duiden.
Antwoord van de Bieb:
De officiële naam van ons land is 'Koninkrijk der Nederlanden'. Met Holland worden slechts 2 provincies : Noord- en Zuid Holland bedoeld. Maar in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden tussen 1588 en 1795 speelde het gewest Holland een grote economische en bestuurlijke rol.