Het is één van de meest veelzijdigste Japanse gerechten. Wel zijn er meerdere ingrediënten die je bij de bereiding van alle soorten sushi nodig hebt. De basis ingrediënten voor elk sushi recept; 500 gr sushirijst (ongeveer 150gr per persoon)
Om de rijst te koken heb je de juiste hoeveelheid water nodig (vuistregel: 1 ½ keer meer water dan rijst). Laat de rijst eerst 20 minuten in koud water staan zodat de korrels een beetje opzwellen waardoor de granen tijdens het kookproces niet openbarsten.
Sushi wordt meestal gemaakt in een grote rol, die vervolgens in kleinere stukjes wordt gesneden. Uit een rol worden meestal tussen de zes en acht sushistukjes gehaald. Uit één rol kun je dus voor één persoon genoeg sushistukjes halen voor bijvoorbeeld de lunch of als snack.
150 gr rijst aan. Afhankelijk van de hoeveelheid en de ingrediënten die je kiest, kan je daarmee 4-6 nigiri of 2-3 maki rollen maken.
Het makkelijkste is om de rijst 's ochtends of tot maximaal een dag van tevoren te maken. De sushirijst moet namelijk volledig zijn afgekoeld voordat je hem kunt verwerken. Wil je de sushi vullen met rauwe vis, bestel dan tijdig zalm of tonijn van sashimi kwaliteit bij je visboer.
Deze rijstsoort bevat veel zetmeel, wat de gekookte rijst heel plakkerig maakt. Het is daarom belangrijk dat je de rijst goed afspoelt. De sushirijst hoort na het koken chewy, een beetje plakkerig en toch los te zijn. De verhouding kortkorrelige rijst en water is ongeveer 1:1.
Als je rijst niet wast kan het voorkomen dat er wit of grijs schuim op je pan naar bovenkomt. Wat daarna ook vaak voorkomt is dat je rijst gaat klonteren. Dit komt omdat de rijst dan te veel zetmeel bevat. Als je de rijst dus eerst wast, spoel je het overtollige zetmeel weg en voorkom je dat je rijst gaat klonteren.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Bepaal de juiste hoeveelheid sushirijst voor jouw gerecht: als je 400 g sushirijst neemt, houd je na het koken ongeveer 900 g gekookte rijst (dat is genoeg voor 3-4 sushirollen). Strooi de rijst in een fijnmazige zeef en hang de zeef in een kom.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
De beste kwaliteit sushirijst heeft weinig tot geen gebroken korrels. Hoe verser, hoe beter: de beste rijst is hooguit 3 maanden terug geoogst en heet shinmai. Net als risotto zijn er verschillende soorten sushirijst, de betere soorten zijn: Sasanishiki, Koshihikari en AkitaKomachi.
Kies erg verse kweekzalm – wilde zalm kan parasieten bevatten en kan dus beter niet rauw gegeten worden. Eventueel kunt u ook voor gerookte zalm kiezen. Norivellen. De klassieke vellen zeewier om de rijst en vulling van de sushi bij elkaar te houden.
Maak zelf de keuze welke soort rijst je wilt gebruiken. Tegenwoordig kun je zelf bij de supermarkt sushi rijst kopen. Of gebruik pandan rijst want die plakt lekker of zilvervliesrijst voor de meeste voedingswaarde. Voor de dames die het gewicht in balans willen houden is quinoa ook een alternatief.
ik maak vaak temaki (sushi handrolls) samen met een vriendin..we gebruiken vaak zelfs diepvries tonijn en diepvries zalm van ah. Maar de lekkerste smaak zit toch wel aan vers hoor.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Frituur. Naast witte rijst, bevatten sommige sushi's ook gefrituurde ingrediënten of ze worden in hun geheel ondergedompeld in het hete vet. Gefrituurd eten is ook niet zo gezond, omdat het doorgaans veel verzadigd vet bevat. Dit type vet verhoogt immers het cholesterolgehalte en dat is niet goed voor de bloedvaten.
Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen dan hun kracht en de nori (zeewier) verliest z'n stevigheid. Toch kun je onze vers bereide sushi maximaal een dag (24 uur) in de koelkast bewaren. De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden.
Doe de rijst in de pan en voeg 750 ml water toe. Doe het deksel op de pan, breng de sushirijst aan de kook en laat het 2 minuten koken. Zet vervolgens het vuur laag en laat de rijst nog ongeveer 15 minuten doorkoken op laag vuur met het deksel op de pan.
Het is slechts een klein zeewier rolletje met wat sushirijst en groente of vis/vlees er in. Het maken van maki sushi is dan ook erg makkelijk en snel te doen voor beginners. Je begint net zoals bij een inside-out roll eerst met wat vershoudfolie op het sushimatje, dan een norivel en vervolgens de rijst over het vel.
Wanneer stap 2 voltooid is, kun je de sushirijst 20 tot 30 minuten op laag vuur laten staan. Na deze 20 tot 30 minuten kun je controleren of het vocht in de pan al verdampt is. Is het vocht verdampt? Dan is de rijst gaar.
Je hoort wel eens dat mensen zeggen dat je door de rijst te wassen ook belangrijke vitamines en mineralen wegspoelt. Nu is dat niet helemaal waar … maar wel een beetje. Door de rijst vooraf te spoelen verminder je namelijk alleen het aantal wateroplosbare vitamines die anders door de korrels opgenomen zouden worden.
Naast het wassen van de rijst is het laten rusten een tweede cruciale stap in de bereiding. Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door.