De statutair bestuurder moet in de gelegenheid worden gesteld om te worden gehoord en om zijn zienswijze op het voorgenomen ontslag te geven. Daarvoor moet hij zich behoorlijk kunnen voorbereiden. Als hij daartoe onvoldoende gelegenheid heeft gekregen, dan kan de bestuurder het ontslag aanvechten.
Ontslag van bestuurders
Bestuurders kunnen ontslagen worden, zonder dat er een ontslagvergunning nodig is van het UWV Werkbedrijf. Het ontslag vindt plaats door een besluit van de AVA of RvC, doorgaans nadat zij de bestuurder gehoord hebben.
Een statutair bestuurder kan te allen tijde worden geschorst of ontslagen door het orgaan dat bevoegd was tot benoeming, in de praktijk meestal de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AVA). Voor een rechtsgeldig ontslagbesluit is vereist dat aan alle wettelijke en statutaire eisen is voldaan.
De bestuurder heeft een bijzondere positie ten opzichte van een gewone werknemer en dat rechtvaardigt volgens de wetgever ook een aparte procedure. Een bestuurder kan door de algemene vergadering van aandeelhouders op ieder moment als bestuurder worden ontslagen.
In principe is een bestuurder van een vennootschap net zoals alle andere werknemers een 'reguliere werknemer'. Alle bepalingen in de wet over de arbeidsovereenkomst gelden ook voor de bestuurder.
(Vaak) ook werknemers
Statutair bestuurders zijn vaak ook werknemer van de onderneming die zij besturen. De statutair bestuurder heeft dan ook een arbeidsovereenkomst met de onderneming: de bestuurder is dan niet alleen werknemer maar vertegenwoordigt ook de vennootschap.
De bestuurder is in loondienst als hij een arbeidsovereenkomst heeft.
Ook een DGA kan in principe ontslagen worden als bestuurder. Een DGA met 70% stemrecht zal echter vaak zijn eigen ontslag tegenhouden (de tegenstrijdig belangregeling geldt niet voor een aandeelhouder). Dit levert geen probleem op wanneer er maar één DGA is die zowel bestuurder als enig aandeelhouder is.
Als statutair directeur heb je ook gewoon recht op een transitievergoeding als je aan de voorwaarden voldoet. Daarnaast kan het zo zijn dat er tijdens het aangaan van de arbeidsovereenkomst afspraken zijn gemaakt over de ontslagregeling. De transitievergoeding zal hierop in mindering worden gebracht.
Dan ben je op grond van de wet vrij om de samenwerking met de andere vennoten op te zeggen. De opzegging moet wel redelijk en billijk zijn. Let op: op grond van de wet is het niet mogelijk om een andere vennoot uit de vof te zetten. Dit kan alleen als jullie dit zijn overeengekomen in de vof-overeenkomst.
Statutair bestuurder: Als statutair bestuurder wordt u door een orgaan van de vennootschap benoemd. Bij de oprichting van een BV of NV moeten in de akte van oprichting de eerste bestuurders worden aangewezen. De opvolgende bestuurders worden door de algemene vergadering van aandeelhouders benoemd.
Ontslag bestuurders
Bestuurders kunnen op elk moment worden ontslagen als dat op de agenda van de algemene vergadering staat. Dat gebeurt met een gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Een reden is niet nodig.
Op 15 april 2005 wees de Hoge Raad drie arresten over het ontslag van de statutair bestuurder. Het uitgangspunt van de 15-april arresten is dat een rechtsgeldig vennootschapsrechtelijk ontslagbesluit, de arbeidsrechtelijke beëindiging tot gevolg heeft.
De eerste statutair bestuurder van een BV wordt benoemd in de akte van oprichting. Latere bestuurders worden in beginsel benoemd door de algemene vergadering. De algemene vergadering neemt daartoe een benoemingsbesluit.
Een structuur-NV of een structuur-BV is een speciale vorm van de naamloze respectievelijk besloten vennootschap, die te vinden is bij grote ondernemingen. De aandeelhouders bij deze grote vennootschappen hebben vaak een klein belang in de vennootschap.
Als een directeur-grootaandeelhouder (DGA) wordt ontslagen, heeft hij meestal geen recht op een WW-uitkering. In sommige gevallen heeft de DGA echter wel recht op een WW-uitkering. Dit is enkel mogelijk als er meerdere aandeelhouders zijn.
Als u een DGA bent en in dienst komt van uw eigen B.V. moet er een arbeidsovereenkomst worden opgesteld. Dit DGA arbeidscontract zorgt voor een solide arbeidsrelatie tussen de B.V. als werkgever en de DGA als werknemer.
WERKNEMER + AANDEELHOUDER? Het is perfect mogelijk dat een werknemer naast zijn functie als werknemer ook mede-eigenaar wordt van uw bedrijf door de overdracht van een beperkt pakket aandelen. Het spreekt vanzelf dat uw werknemer in de eerste plaats werknemer blijft.
Bij een beginnende onderneming is de oprichter vaak zowel aandeelhouder als bestuurder. Wanneer een onderneming groeit kunnen het bezit van de onderneming (via het aandeelhouderschap) en de leiding over de onderneming (via het bestuur) bij verschillende mensen belanden.
Regeling DGA in het kort
Er wordt bepaald welke statutaire bestuurders van vennootschappen voor de werknemersverzekeringen als DGA worden aangemerkt. Heb je een arbeidsverhouding met de vennootschap? Dan sta je in principe onder gezag van de vennootschap en ben je ook ondergeschikt.
Er is sprake van een dga als een persoon werkt voor een bv waarvan hij 5% of meer van de aandelen heeft. In de praktijk is de dga vaak de enige aandeelhouder en bestuurder van zijn bv. Hierdoor heeft hij een bijzondere positie voor de inkomstenbelasting (toolbox).
Het gemiddelde salaris voor a bestuurder (m/v) is € 5.376 per maand in Nederland.
Neen, helemaal niet, daarover zijn er nogal eens misverstanden. U kunt hem wel aandelen geven, maar dat is juridisch gezien niet echt vereist. Enkel als de statuten het voorzien, is dat nodig.
In tegenstelling tot een vereniging heeft een stichting geen leden. Wel kan er een raad van toezicht zijn aangesteld, die het handelen van de bestuursleden controleert. Een vereniging is democratischer, de leden controleren altijd het handelen van het bestuur.