Reken bij een maaltijd per persoon ongeveer: 50-75 gr.rijst, 100 gr.
Hoeveelheid vlees per persoon bepalen
Je neemt gemiddeld 200 à 250 gram vlees per persoon, afhankelijk of de gasten grote eters zijn. Voorbeeld: Ben je met 6 personen, dan reken je 1500 gram vlees, verdeeld over kip-, varkens- en rundvlees. Dus dan heb je 500 gram kip, 500 gram rund- en 500 gram varkensvlees nodig.
Bij een Indische rijsttafel serveer je geen nasi of bami maar gewoon witte rijst of lontong (geperste kleefrijst). Het is typisch Chinees en zeker niet Indisch om een nasi te serveren bij een rijsttafel.
Rijsttafel Half Chinees – Half Indisch voor 2 personen
* Babi Pangang, Ajam Pangang,* Foe Yong Hai, Tjap Tjoy,* Daging Roedjak, Daging kerrie,* Koe Loe Yuk en saté.
In tegenstelling tot de meeste Indische en Indonesische restaurants, pasten de Chinese restaurants hun gerechten aan de lokale smaak aan. Ze gebruikten minder kruiden en meer vet waardoor de bereidingsduur van de gerechten (meestal stoofgerechten) korter werd.
Het warmhouden van de rijsttafel is het makkelijkste in een chafing dish. Dit is een grote roestvrijstalen schaal met heet water. Nu begrijp ik dat dit niet iedereen in huis heeft. Het werkt ook prima om de gerechten warm te houden met rechauds, warm houdplaten of een plaat met kaarsjes eronder.
Hoeveel rijst je per persoon moet koken? Je moet +- 50 gram ongekookte rijst per persoon koken als je de rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt.
Zilvervliesrijst bevat vezels en is een bron van koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen. Zilvervliesrijst is een volkoren graanproduct. Volkoren graanproducten hebben positieve effecten op de gezondheid. Als je witte rijst gebruikt geldt daarom het advies om dat te vervangen door zilvervliesrijst.
Volkoren basmati rijst
Deze laag bewaart alle voedingsstoffen en zorgt ervoor dat ze niet verloren gaan tijdens het koken. Dit maakt de rijst niet alleen gezond, maar ook geschikt voor dehydratie van het lichaam en voor diëten. De rijst zwelt nog steeds op in de maag, zodat hij sneller vult.
Uit gastvrijheid en om in aanzien te stijgen lieten Europeanen in de koloniale tijd zo veel mogelijk gerechten tegelijk op tafel serveren, dit werd op den duur min of meer gestandaardiseerd en resulteerde in een geheel, dat in de 19e eeuw 'rijsttafel' ging heten.
Bereiding van een rijsttafel
Liefst kan men kiezen uit enkele vlees-, vis, kip- (soms ook eenden-) en groentegerechten, plus verschillende soorten sambal, tempé goreng, emping, atjar tjampoer en seroendeng. Op de (rijst)tafel verschijnen vaak ook desserts, zoals fruitsalade of pisang goreng.
Kleefrijst. Bevat heel veel zetmeel, waardoor het gekookte eindresultaat heerlijk sticky is. Wordt veel geserveerd in Laos en Noord-Thailand, maar ook in Indonesië (daar noemen ze het ketan) en in China stomen ze het in lotusblad.
1 portie vlees of vis of peulvruchten= 100 – 125 gram bereid. 4-5 aardappelen = 200 – 250 gram gekookt (dit komt neer op 4-5 opscheplepels) 250 gram groente = 5 opscheplepels. Volkoren pasta of rijst = tijdens het koken verdubbelt de ongekookte hoeveelheid.
Uit duurzaamheidsoogpunt zou dat 100 tot 200 gram vlees per week mogen zijn. Uit gezondheidsoogpunt wordt aangeraden om niet meer dan 500 gram vlees en vleeswaren per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Als rijst het belangrijkste zetmeel van de maaltijd is, maak dan ongeveer 100 tot 120 gram droge rijst per persoon. Dat komt overeen met ongeveer een ½ kopje per portie. Als je bijvoorbeeld voor 4 personen kookt, of als je van plan bent 2 porties rijst per persoon te eten, heb je 2 kopjes ongekookte rijst nodig.
Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd.
Hoeveel rijst moet je aanhouden voor één persoon? Ga uit van ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Dit is natuurlijk gemiddeld, dus als je kookt voor grote eters kan je beter uitgaan van ongeveer 100 gram ongekookte rijst pp.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt.
Rijst: gekookt 100 gram = ongekookt 34 gram (x 0,34)
Nasi opwarmen in de magnetron is lekker snel. Doe de rijst hiervoor in een magnetronbestendige bak of schaal en dek af met een deksel of wat plastic folie. Zet je magnetron op de hoogste stand en verwarm één minuut. Schep om en proef of de nasi al goed is.
Thuis warm maken
Doe alle gerechten in schaaltjes. Dat staat feestelijk op uw tafel. In de oven: schaaltjes afdekken met aluminiumfolie. Schaaltjes 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden.