Als je wilt controleren hoeveel opslagruimte deze in beslag neemt in iCloud-reservekopie: Ga naar 'Instellingen' > '[je naam]' en tik vervolgens op 'iCloud'.Tik op 'Beheer accountopslag' of op 'Beheer opslag' en vervolgens op 'Reservekopieën'.
Een reservekopie van de iPhone maken met iCloud
iCloud maakt automatisch elke dag een reservekopie van je iPhone als deze is aangesloten op een stopcontact, is vergrendeld en is verbonden met een wifinetwerk.
De reservekopie is alleen een back-up van je toestel. Als je die verwijdert, dan raak je geen gegevens op je toestel kwijt. Alleen loop je wel het risico dat je dan geen back-up meer hebt. Dus mocht er in de tussentijd iets gebeuren met je toestel, dan ben je de gegevens kwijt.
Op een iPhone, iPad of iPod touch: Ga naar 'Instellingen' > '[je naam]' > 'iCloud'.Tik op 'Beheer accountopslag' en tik vervolgens op 'Reservekopieën'.
Ga op je iPhone, iPad of iPod touch naar Instellingen > [je naam] > iCloud. Voer één van de volgende stappen uit: iOS 16, iPadOS 16 of nieuwer: tik op 'iCloud-reservekopie'. iOS 15, iPadOS 15 of eerder: tik op 'Beheer opslag' en tik op 'Reservekopieën'.
iCloud-reservekopieën bevatten alle informatie en instellingen die op je apparaat zijn opgeslagen en die nog niet met iCloud zijn gesynchroniseerd. De volgende gegevens worden niet opgenomen in een iCloud-reservekopie: Gegevens die je al opslaat en synchroniseert in iCloud, zoals Contacten, Agenda's en Notities.
Ga naar 'Instellingen' > [je naam] en tik op 'iCloud'. Tik op 'Beheer accountopslag' of op 'Beheer opslag' en vervolgens op 'Reservekopieën'. Tik op de naam van het apparaat waarvan je de reservekopie wilt verwijderen. Tik op 'Verwijder reservekopie' > 'Schakel uit en verwijder'.
Wat wordt opgenomen in een iCloud-reservekopie
Je reservekopie van een iPhone of iPad bevat alle informatie en instellingen die op je apparaat worden bewaard en die niet al gesynchroniseerd zijn met iCloud.
Je apparaat maakt een reservekopie op iCloud tijdens de volgende automatische reservekopie. Selecteer 'Maak op deze Mac een reservekopie van alle gegevens op je [apparaat]' om reservekopieën op de Mac te bewaren.
Een nieuwe iPhone of iPad instellen is tegenwoordig een fluitje van een cent en kan direct vanaf het toestel zelf. Uiteraard kun je een reservekopie terugzetten, maar je kan ook via een lokale wifi-verbinding draadloos de gegevens overzetten, eventueel met een kabel.
Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad. Tik op je naam bovenin en vervolgens op Beheer opslag > Reservekopieën.
Tik in Instellingen op '[je naam]' > 'iCloud'. Voer een of meer van de volgende stappen uit: Bekijk je iCloud-opslagstatus. Schakel de gewenste voorzieningen in, zoals Foto's, iCloud Drive en iCloud-reservekopie.
Als het voltooien van de iCloud-reservekopie langer duurt dan verwacht. Ga in iOS of iPadOS naar 'Instellingen' > 'Wifi'. Controleer of je apparaat een wifiverbinding heeft. Controleer de uploadsnelheid.
WhatsApp maakt standaard een reservekopie in jouw iCloud. Dat lijkt attent van WhatsApp, maar het vreet onnodig je kostbare opslagruimte op. WhatsApp gesprekken inclusief de ontvangen en verstuurde media worden allemaal bewaard in de reservekopie.
Als je probeert een reservekopie te maken via mobiele data, ga dan naar Instellingen op je iPhone > tik op je naam > iCloud > iCloud-reservekopie > controleer of Reservekopie via mobiel netwerk is ingeschakeld.
Hoe lang het duurt is afhankelijk van de hoeveelheid data dat moet overgezet worden. Dit kan een aantal minuten duren maar ook langer maar hierover geeft je iPhone een goede inschatting.
iCloud reservekopie
Als de functie iCloud aanstaat, wordt de informatie van de iPad of iPhone automatisch online opgeslagen. U hoeft er dus niet zelf aan te denken. Apple biedt 5 GB gratis opslagruimte. Als u veel foto's, video's en andere informatie op het apparaat hebt staan, zit de beschikbare opslagruimte snel vol.
iCloud configureren voor externe apps op je Mac
macOS 13.3 of nieuwer: kies het Apple-menu > 'Systeeminstellingen', klik bovenaan de navigatiekolom op '[je naam]', klik op 'iCloud', klik op 'iCloud Drive' en schakel 'Synchroniseer deze Mac' in. Klik op 'Apps synchroniseren met iCloud Drive' en schakel de app in.
Als je cloudopslag vol is, is de kans groot dat een van de volgende scenario's hiervan de oorzaak is: Onnodige bestanden synchroniseren: een app op je apparaat kan onnodige bestanden uploaden naar je cloudopslag, zoals de mappen 'Downloads' of 'WhatsApp-afbeeldingen' op je telefoon.
iCloud (of iCloud+) is een essentieel onderdeel van iOS en laat je belangrijke data (zoals je foto's, back-ups van je Apple-devices, bestanden en meer) in de cloud opslaan. Om je een eindje op weg te helpen, geeft Apple iedere gebruiker gratis 5 GB iCloud-opslag.
iCloud is in elk Apple device ingebouwd. Hier worden je foto's, video's en notities veilig bewaard en wordt er automatisch een back‑up van gemaakt. Je kunt er overal bij en krijgt 5 GB gratis opslagruimte.