Je geeft elkaar niet het ja-woord met de intentie om na enkele jaren uit elkaar te gaan. Toch gooien steeds meer getrouwde stellen de handdoek in de ring. Jaarlijks strandden er in Nederland zo'n 35.000 huwelijken en dit aantal neemt nog steeds toe.
Veel mensen vinden het lastig om intieme en liefdevolle verbintenissen op te bouwen of in stand te houden. Daarnaast is er veel onzekerheid over de manier waarop je je moet gedragen binnen een relatie, en er zijn nog nooit zo veel huwelijken gestrand als de laatste jaren.
Er is goed nieuws en er is slecht nieuws; volgens de wetenschap, dan. We komen er maar gelijk mee voor de draad: 4,2 jaar, dat is hoe lang gemiddelde een relatie van een huidige twintiger duurt, wijst dit onderzoek onder Britse twintigers uit.
Bijna een derde van de gescheiden personen woont binnen een jaar al weer samen met een partner. woont bijna veertig procent ongehuwd samen. Mannen en vrouwen die alleen zijn komen te staan door de dood van hun partner, gaan beduidend minder snel een nieuwe relatie aan.
Spijt van scheiding
Zo'n 50% van de mensen ervaart wel eens gevoelens van spijt na de scheiding.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Goed nieuws: Nederlanders zijn erg tevreden met hun huidige relatie. Ze geven deze gemiddeld een 8,1. Dit cijfer is ongeveer gelijk voor mensen van alle leeftijden, in korte en in lange relaties, en van alle opleidingsniveaus en inkomensgroepen.
Een rapport uit 2004 van het National Bureau of Economic Research wees echter uit dat slechts één partner elke 12 maanden tot maximaal geluk leidde. Vervolgens vond een andere studie dat drie seksuele partners ideaal zijn.
Nou, we zijn met zijn allen vrij vergevingsgezind als het gaat om scheve schaatsen, blijkt. Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan.
(Novum) - Bijna twee op de vijf echtscheidingen in Nederland hebben vreemdgaan als oorzaak. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt maandag dat 38 procent van de vrouwen 'iemand anders in het spel' noemt als reden voor het einde van een huwelijk. Bij de mannen is dit één procent minder.
Uit onderzoek is gebleken dat stelletjes gemiddeld 5 jaar samen zijn voordat ze in het huwelijksbootje stappen. Na anderhalf jaar gaan de meeste stellen samenwonen en na nog eens twee jaar wordt vaak de grote vraag gesteld. De overige maanden zijn de maanden waarin ze verloofd zijn (en dus nog niet getrouwd).
Ook het hebben van een relatie gaat samen met de mate van geluksgevoelens. Van de Nederlandse volwassenen met een partner voelt 92 procent zich gelukkig, van degenen zonder partner 79 procent. Voor het ervaren geluk is de kwaliteit van de relatie echter ook van belang.
Nog steeds hebben de meeste stellen die gaan samenwonen elkaar ontmoet bij het uitgaan, op vakantie of tijdens een andere vorm van vrijetijdsbesteding, maar de rol hiervan loopt duidelijk terug. Dat geldt ook voor ontmoetingen via een vereniging (sport of hobby) of via de kerk.
Tussen de 15 en 18 jaar gaan jongeren steeds meer oefenen met relaties. Ze worden stapelverliefd maar ook teleurgesteld in de liefde. Gaandeweg ontdekken ze ook hun eigen wensen en grenzen op seksueel gebied. Veel jongeren krijgen op deze leeftijd hun eerste relatie.
Hoe vaak je elkaar ziet bij een latrelatie bepalen jullie zelf. Het ene stel ziet elkaar ieder weekend, een ander stel ziet elkaar vaker en weer een ander juist minder vaak. Daar zijn geen vaste regels voor. Ook de verdere invulling van de relatie is aan jullie.
Van de deelnemers aan de enquête gaf 40 procent aan dat drie tot vier jaar het ideale leeftijdsverschil is als koppel.Voor 30 procent mag het nog iets meer zijn, namelijk vijf tot zes jaar. De grote meerderheid vindt het belangrijk dat zijn of haar partner niet even oud is.
Liefde is samen zijn, liefde is voor altijd, liefde is elkaar de ruimte geven, elkaar accepteren, respecteren en er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. Een mix van hard werken en dingen vanzelf laten gaan, dat is echt liefde! Maar ook voor iemand anders dan je partner kun je onvoorwaardelijke liefde voelen.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Hoelang duurt het? “Vaak houdt het op na twee jaar, dat is de logische herstelperiode na een relatie. De duur van zo'n reboundrelatie loopt dus gelijk met de periode van rouw na een lange relatie. Wanneer je jezelf opnieuw gevonden hebt, weer in evenwicht bent, dan houdt het op”.
In het tweede of derde jaar komt je leven waarschijnlijk in een wat rustiger vaarwater terecht. Je zult je nog regelmatig verdrietig voelen, maar wel minder vaak dan in het eerste jaar. De verwerking van een scheiding duurt over het algemeen drie jaar.
Hebben jullie echter ruzie en zijn jullie het op veel fronten niet met elkaar eens, dan kan een scheiding veel langer duren en uitlopen tot een paar jaar. Gelukkig zijn dit uitzonderlijke gevallen. Gemiddeld duurt een scheiding zo'n drie tot vier maanden.
De één is er met een paar maanden weer bovenop, de ander kampt er jaren mee. De gemiddelde duur van een depressie is ongeveer acht maanden.