Voor een gezin met een of twee kinderen is 7kg of 8kg ideaal en een gezin met drie of meer kinderen kan met een trommel van 10kg goed uit de voeten. Ook als je vaak grote stukken wasgoed wilt drogen, zoals tweepersoons dekbedhoezen, kan een grote trommel handig zijn.
De grootte van je huishouden of hoe vaak je per week droogt bepaalt uiteindelijk het vulgewicht van de wasdroger. Een vulgewicht van 8 kg is vaak voldoende voor een gezin met 1 of 2 kinderen. Let er wel op dat dat als je een wasmachine hebt met een groter vulgewicht je in dit geval jouw wasgoed in 2 delen moet drogen.
Een warmtepompdroger kan in principe in iedere ruimte geplaatst worden. Toch zijn er enkele dingen waar je op kunt letten bij het plaatsen van de wasdroger.
De gemiddelde afmeting van een droogkast bedraagt zo'n 85 cm hoogte, 60 cm breedte en 60 cm diepte. Heeft je droger een hoger vulgewicht, zal het toestel meer plaats innemen.
Kleine en grote ladingen: 8 kilogram
Naast kleine wasjes stop je soms ook een grotere lading wasgoed in de trommel. Dan heb je minimaal 8 kilogram vulgewicht nodig. Dit is geschikt wanneer je bijvoorbeeld het beddengoed wast van 2 of 3 personen. Handig om te weten is dat alle wasmachines een beladingssensor hebben.
Een broek weegt gemiddeld 500 - 800 gram. Een pantalon is lichter dan een spijkerbroek, en weegt gemiddeld 500 - 700 gram. Een spijkerbroek weegt gemiddeld 650 - 800 gram, omdat het gemaakt is van het zwaardere denim katoen. Een korte broek weegt aanzienlijk minder: ongeveer 200 - 300 gram.
Een belangrijk ander kwaliteitskenmerk van een handdoek is het gewicht. Een gemiddelde Nederlandse handdoek weegt rond de 350 gram per vierkante meter, of te wel grams per square meter (GSM).
Des te groter het vulgewicht, hoe beter de kleding zal drogen. Deze heeft namelijk meer ruimte om de lucht door te laten in de trommel. Kies altijd een droogkast die een minimaal gelijk, of groter vulgewicht heeft dan uw wasmachine. Zo voorkomt u dat u uw wasgoed in 2 delen moet drogen.
1. Miele TCJ 580 WP. Wij vinden Miele het beste merk voor een droogkast en dus hoeft het niet te verbazen dat de beste droogkast van 2022 een droogkast van Miele is.
Een warmtepomp droogkast is de meest energiezuinige droogkast. Dat komt omdat dit type de vrijgekomen warmte hergebruikt en zo minder elektriciteit verbruikt. Ook het drogen op lage temperatuur maakt deze energiezuiniger. Bespaar jaarlijks ongeveer € 75 op je energiefactuur.
Een droger met condensatie-efficiëntieklasse A heeft een lage vochtuitstoot en is geschikt voor plaatsing in een kleine of slecht geventileerde ruimte. Deze drogers zijn aan de binnenkant goed afgesloten waardoor er nauwelijks vochtige lucht ontsnapt. Met name Miele staat bekend om haar goed afgedichte drogers.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Als je echt een hele koude ruimte hebt, en je kunt afvoeren naar buiten, dan kun je een luchtafvoerdroger overwegen. Waarschijnlijk zal die het beste werken bij lage temperaturen. Maar bedenk wel dat dat energievreters zijn, en dat de koude omgeving waarschijnlijk voor nog een hoger energieverbruik zal zorgen.
Het verschil tussen een wasdroger en condensdroger is als volgt: Een condensdroger blaast tijdens het drogen de vochtige en warme lucht naar buiten. Een wasdroger gebruikt deze vochtige en warme lucht opnieuw, hierdoor droogt hij veel zuiniger.
Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige wasdroger, in vergelijking met een condensdroger en een afvoerdroger. Met de meest energiezuinige A+++ warmtepompdrogers kun je tot wel €75,- aan energiekosten en daarmee tot wel 300 kWh/jaar besparen!
Dat is vaak niet te doen. Je kan het vocht niet kwijt en je krijgt schimmelvorming, zelfs een condensdroger zal in een kast slecht werken doordat er geen genoeg koellucht binnen komt.
Een condensdroger blaast de vochtige warme lucht vanuit de wastrommel naar de buitenlucht. Een warmtepompdroger hergebruikt de warme lucht door deze telkens opnieuw de trommel in te blazen. Hierdoor is een warmtepompdroger dus stukken zuiniger dan een normale droger én het is een warmtepompdroger beter voor het milieu.
Wil je een echt zuinige droogkast? Kies dan een condensatiedroogkast met warmtepomp: de pomp perst de lucht samen zodat er warme lucht ontstaat die je wasgoed droogt. Dit type toestel verbruikt maar liefst 50 % minder energie.
Wat meer over Beko
Vooral de Beko wasdrogers kunnen zich meten met de vaak veel duurdere Miele, Bosch en AEG apparaten. Zo is de Beko DPU 7380 X al lange tijd de beste koop van de Consumentenbond en ook nog eens een van de goedkoopste 7 kilo warmtepompdrogers. Het is een uitblinker als het om nauwkeurig drogen gaat.
Gemiddeld gezien gaat een droger ongeveer 2500 wasbeurten mee. Zoals je in de tabel kunt zien hebben de Miele drogers de langste levensduur, gevolgd door ASKO wasdrogers en de merken Bosch, Siemens en AEG. (Budget)merken die een minder lange levensduur hebben zijn onder andere Candy, Zanussi en Whirlpool.
Beste prijs-kwaliteit: Samsung DV90T6240LH
Gezinnen met drie kinderen kunnen deze machine met een vulinhoud van 9 kg perfect gebruiken. Zelfs met studerende kinderen is dit een goede keuze, want het toestel produceert slechts een geluid van 63 dB. We duiden dit model dan ook aan als beste droogkast van 2022.
Een condensdroger is een wasdroger waarbij het vocht wordt opgevangen in een condensbak. In dit geval is er geen slang naar buiten nodig, maar is het wel nodig om het reservoir na elke droogbeurt te legen. Bij een condensdroger kun je de afvoer echter ook afsluiten of een afvoerslang naar de waterafvoer.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Voorbeeld: Bestaat jouw huishouden uit twee personen? Ga dan voor zes handdoeken, zes badlakens, zes gastendoekjes en zes washandjes.
Dus bijv. 10 spijkerbroeken + 5 overhemden + 5 pantalons + 5 t-shirts + 5 onderbroeken + 2 zomerjassen = ong. 10 kg.