Volgens de wet heeft uw werknemer elk jaar recht op een aantal vakantiedagen. In uren is dit minimaal 4 keer het aantal uren dat hij per week werkt. Als iemand 32 uur per week werkt, heeft hij dus recht op 128 vakantie-uren per jaar. Dit zijn de wettelijke vakantie-uren.
Als u in dat kalenderjaar het hele jaar hebt gewerkt, dan hebt u in uw vakantiejaar recht op de volledige vier weken betaalde vakantie. Hebt u bijvoorbeeld maar een half jaar gewerkt, dan hebt u recht op maar twee weken betaalde vakantie. Voor die vakantiedagen krijgt u ook vakantiegeld.
Als je een volledig jaar voltijds gewerkt hebt in een systeem van zes dagen per week, dan heb je recht op 24 vakantiedagen. Heb je een heel jaar gewerkt in een systeem van vijf dagen per week, dan heb je recht op 20 vakantiedagen. Daarnaast heb je nog recht op 10 wettelijke feestdagen.
Bijvoorbeeld vakantie of ouderschapsverlof. Ander verlof is geregeld in uw cao of arbeidsovereenkomst. Dan spreken we van bijzonder (of buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld verlof voor een huwelijk of verhuizing.
Vakantiegeld is de doorbetaling van het loon tijdens vakantiedagen (enkel vakantiegeld) en een toeslag om vakantie-uitgaven te dekken (dubbel vakantiegeld). De doorbetaling van het loon geldt alleen voor bedienden. Arbeiders kennen geen betaald verlof; wanneer ze een vakantiedag opnemen ontvangen zij geen loon.
Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook. De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2021 t/m juni 2022. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.
Door daling van uw inkomen tijdens uw onbetaald verlof, kan betaling van gemeentelijke belastingen lastig voor u worden. Bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing of rioolrecht. U kunt bij uw gemeente informeren of u kwijtschelding van belastingen kunt krijgen.
Een werknemer heeft recht op informatie over professionele onderssteuning bij gezond en veilig werken, voorlichting over de werkzaamheden, risico's en maatregelen en bescherming tegen onveilige of ongezonde werksituaties.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Nee, een werknemer is verplicht alle wettelijke vakantiedagen waarop hij recht heeft, op te nemen vóór 31 december van het lopende jaar. "Alleen wanneer de werknemer niet in staat is om ze op te nemen (bijvoorbeeld door ziekte), verliest hij zijn recht op vakantie.
Een voltijdse werknemer heeft recht op 20 betaalde vakantiedagen. Wanneer je bijvoorbeeld 4/5 gaat werken, heb je ook maar recht op 4/5 van die 20 dagen. Bespreek vooraf goed met je werkgever wat er gebeurt met je extralegale vakantiedagen of eventuele adv-dagen.
Opnemen van vakantie- en verlofrechten: altijd in uren
Een werknemer met een voltijd dienstverband werkt gemiddeld 36 uur per week. Bij een gelijk over de week verdeelde vijfdaagse werkweek heeft één werk/vakantiedag derhalve een waarde 7,2 uur.
Zo moet je in hetzelfde kalenderjaar: minstens 3 maanden gewerkt hebben (wat de aanloopperiode genoemd wordt), al je eventuele wettelijke vakantiedagen opgebruikt hebben, en een activiteit in dienst van één of meerdere werkgevers hebben aangevat of hervat.
Soms kan het zo zijn dat je geen recht hebt op deze vorige twee regelingen, maar dat je ook geen wettelijke vakantiedagen krijgt. In dat geval kan je ervoor kiezen om onbetaald verlof te nemen. Dit moet je wel heel goed met je werkgever overleggen, want eigenlijk wordt je contract bij dit verlof tijdelijk opgeschort.
Vanaf 231 gewerkte dagen heb je als arbeider recht op het maximum aantal vakantiedagen (20). Voor bedienden is het aantal dagen vakantie gelijk aan twee keer het aantal gewerkte maanden in het voorafgaande jaar. Voor 6 maanden werken in 2020 bijvoorbeeld mag je dus 12 dagen vakantie nemen in 2021.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
De weigering van je werkgever tast de geldigheid van je ontslag niet aan. Je riskeert wel dat je werkgever de betaling van een opzeggingsvergoeding zal vragen gelijk aan het loon overeenstemmend met de duur van opzeggingstermijn die je volgens je werkgever langer had moeten presteren.
Waarom bijkopen? Gunstiger voor werknemer. In vergelijking met onbetaald verlof is vakantiedagen bijkopen soms gunstig voor de medewerker. Een periode van onbetaald verlof betekent immers minder salaris tijdens die verlofperiode.
Je werknemer heeft tijdens de verlofperiode geen recht op salaris. Bij gedeeltelijk verlof betaal je hem natuurlijk wel loon voor de uren die hij werkt. Wijs hem erop dat een lager of geen loon gevolgen kan hebben voor de hoogte van een mogelijke huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of studiefinanciering.
Vraag bij je werkgever of je pensioenfonds na wat de gevolgen van onbetaald verlof zijn voor je pensioenopbouw en de premies die je betaalt. Tijdens onbetaald verlof bouw je geen vakantiedagen op. Er geldt één uitzondering: als je het onbetaald verlof gebruikt voor langdurend zorgverlof, bouw je wel vakantiedagen op.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
De dagen collectieve sluiting waarvoor de werknemer geen recht heeft op wettelijke vakantie worden niet gedekt door een vakantiegeld. Deze dagen kunnen voor de werknemer in principe worden gelijkgesteld met tijdelijke werkloosheid wegens collectieve sluiting zodat hij een uitkering van de RVA kan ontvangen.