Voor krachtvoermaaltijden is dit wel het geval, omdat dit rijk is aan zetmeel en de spijsvertering hiervan slechts kleine hoeveelheden tegelijk kan verwerken. Je mag tot wel 0,4 kg bietenpulp per 100 kg lichaamsgewicht per dag voeren. Dit komt voor jouw paard uit op ongeveer 2,5 - 3 kg bietenpulp.
Bietenpulp kan in grote hoeveelheden gevoerd worden. 50% van het ruwvoerrantsoen kan in de vorm van bietenpulp gevoerd worden. Dus een paard van 600kg kan tot 6kg bietenpulp (droog gewicht) per dag eten.
Bietenpulp is een fantastische bron van langzaam vrijkomende energie en perfect geschikt voor (wedstrijd)paarden.
Ruwvoer of krachtvoer
Bietenpulp wordt regelmatig gevoerd als vervanger van krachtvoer, aangevuld met een vitaminen- en mineralensupplement. Het is namelijk een ideaal alternatief voor runderen die beter geen snelle energie binnen kunnen krijgen door het voeren van krachtvoer.
Bietenpulp kan het beste gegeven worden met een ruime hoeveelheid water. Wij raden aan ongeveer 5 liter water met 1 kg droge pulp te mengen.
Geef onbeperkt ruwvoer
Als er onbeperkt ruwvoer beschikbaar is, dan zal je paard ook de hele dag kunnen eten en dus sneller op gewicht komen. Mocht er niet genoeg ruwvoer beschikbaar zijn dan kan Pavo FibreNuggets een oplossing bieden. Deze grasbrokken zijn rijk aan vezels en bevatten een constante kwaliteit.
Je mag tot wel 0,4 kg bietenpulp per 100 kg lichaamsgewicht per dag voeren. Dit komt voor jouw paard uit op ongeveer 2,5 - 3 kg bietenpulp. Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven.
Het bijzondere van bietenpulp is dat het pectine bevat, een bepaalde vezel. Pectine is een complex koolhydraat dat de enzymen in de dunne darm niet kunnen verteren, maar de bacteriën in de blinde darm kunnen deze snel en gemakkelijk afbreken. Dit type vezel stimuleert de groei van de zogenaamde goede bacteriën.
Bietenpulp bevat ca.7,8% suiker en zetmeel. Dit is relatief weinig voor een product met zo'n hoge voedingswaarde. De meeste voeders met een hoge voedingswaarde bevatten weinig vezels en hogere gehalten aan suiker en zetmeel.
0,5 kg krachtvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag,en bij (zeer) zware prestaties: ca.1,0 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Van nature zijn paarden 60 tot 80% van de tijd bezig met eten.
De gebruikelijke hoeveelheid perspulp in het rantsoen is 6 tot 8 kg vers product per koe per dag. Sommige bedrijven gaan tot 12 kg verse perspulp per dag. In voeronderzoeken lag de maximale hoeveelheid verse perspulp in het rantsoen op 5 kg drogestof per dag.
Om pellets te versnellen, week ze in heet water; zorg ervoor dat het is afgekoeld voordat het wordt gevoerd. Geweekte bietenpulp blijft meestal ongeveer een dag goed; echter, in warme, vochtige klimaten kan het in minder dan 24 uur slecht zijn.
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
Met slobber krijgt je paard zijn benodigde behoeftes; vitaminen en mineralen, energie en het is erg lekker, dus voor veel paarden is dit geen straf om voorgeschoteld te krijgen. Naast dat het een goede aanvulling is op het rantsoen, krijgt je paard ook nog eens een mooie glanzende vacht.
Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer.
Geef je slechts een paar handjes als extraatje door het krachtvoer, dan stimuleer je alleen het kauwen. Wil je echt extra energie en eiwit geven, dan is het nodig om een volwassen paard van 600 kg in ieder geval 1,5 – 3 kg luzerne per dag te voeren. Dat zijn 1 tot 2 volle emmers per dag.
Net als bij mensen drinkt het ene paard meer dan het andere. Paarden kunnen bovendien best wel een paar uur zonder water. Maar als het warm is, of als je paard een fikse inspanning moet leveren, dan verliest hij veel vocht. Dat kan variëren van zo'n 7 tot wel 12 liter water per uur.
De brokken hebben een grote diameter en die zorgt ervoor dat je paard goed moet kauwen. Rekenvoorbeeld: je paard weegt 500 kg dan mag je 500:100 = 5 x 1kg = 5 kg grasbrok voeren.
Ze bevatten meer fructose. Daarom moet je met het geven ervan terughoudend zijn bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of maagzweren. Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert. Voedingsdeskundigen houden een maximum van 5 kilo appels per dag aan.
Momenteel zijn het uitgangsmateriaal voor de productie van cellulosepulp, waaruit papier wordt gemaakt, verschillende soorten vezelachtig plantaardig materiaal dat onder meer wordt verkregen uit naald- en loofbomen, maar ook uit andere planten, bijvoorbeeld uit vlas, bamboe of katoen.
Bieten zitten boordevol met anti-oxidanten en zijn een uitstekende bron van de B-vitamine, foliumzuur, kalium, fosfor en magnesium. Bieten zijn tevens een bron van voedingsvezels en vitamine C, mangaan, ijzer en koper. Een traktatie én voedingssupplement voor alle paarden.
Als het paard niet te veel basisvoer krijgt, zijn 2 tot 4 snoepjes per dag perfect in orde. Waarschijnlijk zal 200 gram geen problemen opleveren voor een paard van 500 kilogram.
een paard dient ongeveer 14 uur per etmaal bezig te zijn met eten. Hun maag is klein dus eten ze van nature liever in kleine porties (3 á 4 uur), afgewisseld met rust. Door ruwvoer ter beschikking te stellen, heeft een paard ook daadwerkelijk die tijd nodig om voldoende voeding op te nemen.
De dunne darm van het paard is ongeveer 20 meter lang en voedsel passeert deze 20 meter binnen ongeveer 1,5 uur. Razendsnel dus! Omdat het voedsel met zo'n hoge snelheid door de dunne darm gaat, is het zeer belangrijk een paard niet te veel grote porties in één keer te voeren.