Legitieme portie Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen. De legitieme portie is altijd een geldbedrag. Uw onterfde kind kan dus geen spullen of bezit opeisen.
De legitieme portie is dat deel van de nalatenschap waarop (klein)kinderen minimaal recht hebben. Dit is de helft van wat iemand zonder testament zou krijgen. Kinderen doen beroep op legitieme portie. Dus er zijn 3 kinderen en 1 partner, wat inhoudt dat ieder kind, als er geen testament is, 1/4 deel erft.
Hoe groot is het minimum erfdeel? Uw kinderen hebben samen recht op de helft van uw nalatenschap. Heeft u één kind, dan heeft hij of zij minstens recht op 1/2 van de waarde van uw nalatenschap.Zijn er twee kinderen, dan hebben ze elk recht op 1/4 van uw totale nalatenschap.
Bij één kind bedraagt het kindsdeel de helft van de nalatenschap, bij twee kinderen is dat tweederde en bij drie of meer kinderen is dat driekwart. Erfgenamen hebben recht op hun kindsdeel, ook als de langstlevende ouder nog in leven is.
Stel dat een moeder overlijdt en ze heeft geen testament opgesteld. De wettelijke erfgenamen zijn dan haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen was getrouwd, en haar drie kinderen. Elk van hen krijgt in dit geval een kwart van de nalatenschap. Voor de kinderen heet dit het kindsdeel.
Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.
Daarvoor is de toestemming of medewerking van de kinderen niet nodig. Kortom, de langstlevende kan, zo lijkt het, ongestoord zijn of haar gang gaan en de volledige erfenis van de overleden ouder opmaken. Als er uiteindelijk niets meer over is, dan kunnen de kinderen fluiten naar het bedrag van € 25.000.
Legitieme portie
Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen. De legitieme portie is altijd een geldbedrag. Uw onterfde kind kan dus geen spullen of bezit opeisen.
De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft.Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).
Legitieme portie / kindsdeel opeisen bij een erfenis. Ben jij een ouder verloren, dan heb jij recht op een deel van de erfenis. Als kind heb je een speciale positie in het erfrecht. Deze positie stelt namelijk dat je altijd recht hebt op een legitieme portie, zelfs in het geval van een onterving.
Het erfdeel wordt op vaak op 1% gezet om erfbelasting te besparen of te starten met een flexibel uitgangspunt. In het laatste geval wordt er ook een afvullegaat opgenomen voor de langstlevende die daarmee de erfdelen kan beïnvloeden en daarmee dus ook de verschuldigde erfbelasting.
Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.
Wanneer discussie ontstaat tussen de erfgenamen over de verdeling van de erfenis, kan u een beroep doen op een ervaren bemiddelaar als onpartijdig en neutraal persoon. De bemiddelaar probeert de dialoog tussen de erfgenamen te herstellen door te luisteren en een respectvolle communicatie te bevorderen.
Is er één kind, dan heeft hij minimaal recht op de helft van de nalatenschap. Zijn er twee kinderen, dan hebben ze elk minimaal recht op één vierde. Drie kinderen hebben elk minimaal recht op één zesde.
Direct na overlijden moet over een erfenis erfbelasting worden betaald. De kinderen krijgen dus een aanslag over hun kindsdeel, zonder dat zij het geld al uitgekeerd krijgen. Daarom wordt de erfbelasting betaald door de langstlevende, zodat de kinderen bij het eerste overlijden niet in de problemen komen.
De ouders erven elk 1/4de van de nalatenschap. Leven ze beiden nog, dan gaat de helft van de erfenis dus naar hen. Vaak erven zij in samenloop met een langstlevende partner. Woonde de overledene wettelijk samen met iemand, dan erft de langstlevende partner het vruchtgebruik van de gezinswoning en de huisraad.
Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.
U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar alleen op geld. Het onterfde kind heeft dus geen recht op het huis of de inboedel.
Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet.
Schoonzoon of schoondochter onterven
Zij zijn geen erfgenaam volgens de wet, dus vallen ze ook niet te onterven.
Als het kindsdeel uitbetaald moet worden, maar het vermogen zit bijvoorbeeld in de woning, dan zou deze woning verkocht moeten worden om de vordering aan de kinderen uit te betalen.
Bij de wettelijke verdeling krijgt het kind een vordering op zijn/haar langstlevende ouder en kan deze vordering pas worden opgeëist als de langstlevende ouder overlijdt. Het eerder opeisen van het kindsdeel is niet mogelijk.
Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.