Gemiddeld heb je als mens maar liefst 120.000 gedachten per dag. Hiervan zijn er zo'n 90.000 niet effectief of zelfs negatief.
Bewust worden van negatieve gedachten
Negatieve gedachten maken dat je je angstig, verdrietig, depressief, hopeloos, schuldig of kwaad voelt. In plaats dat je wegzinkt in deze gevoelens kun je leren deze emoties te gebruiken als een aanknopingspunt voor verandering.
De hele situatie wordt volledig negatief (zwart) gekleurd en er is geen ruimte voor nuance of grijstinten. Vaak kan je dergelijke gedachten herkennen aan woorden als 'nooit, altijd, niemand, iedereen, niets, alles'.
Pessimisten hebben negatieve verwachtingen van de toekomst. Hij lijkt soms een echte doemdenker en pessimisme kan doorslaan in sombere gevoelens. Toch zitten er ook positieve kanten aan zwartkijkerij.
Het komt door de manier waarop onze hersenen zijn opgebouwd. Onze hersenen hebben zich vanuit de prehistorie ontwikkeld om te letten op bedreigingen. Die delen van ons brein zijn nog steeds actief zelfs als de bedreigingen minimaal zijn. De bedreigingen waar we nu mee omgaan zijn meer cognitief.
Naast gevoelens van somberheid kunnen ook gevoelens en gedachten van leegte, onmacht en minderwaardigheid een signaal zijn. U voelt zich bijvoorbeeld onzekerder dan voorheen en er is een toename van twijfels en besluiteloosheid. Emotionele onevenwichtigheid wordt ook wel gezien als een voorteken.
Vanuit de haptonomische inzichten zeggen we dat het gevoel er eerst is. We worden als voelers geboren en tot denkers gemaakt. Baby's voelen en ervaren, ze denken nog niet zoals volwassenen of oudere kinderen dat kunnen. Vanuit de ervaring en het gevoel groeit bij kinderen het denken; het gevoel is er eerst.
Deze verontrustende gedachten zorgen voor gevoelens van onrust, angst of walging. U ervaart deze gedachten als overdreven of ongepast. De gedachten zorgen ervoor dat u bepaalde handelingen moet uitvoeren. Het uitvoeren van deze handelingen zorgt ervoor dat uw dwanggedachten neutraliseren of verdwijnen.
Belangrijk om te weten is dat niemand gedachten in je hoofd kan stoppen. Vreemde gedachten heeft iedereen weleens. Ze zijn onschuldig en ongevaarlijk. Ook langdurig de ervaring hebben dat je gedachten niet van jezelf zijn betekent niet dat iemand anders die gedachten in je hoofd stopt.
Gedachten loslaten doe je niet door er een gevecht mee aan te gaan. Je richt eenvoudigweg je aandacht op iets anders. Ga iets doen met al je aandacht, dan laat je geest de negatieve gedachten los. Geregeld komen negatieve gedachten eerst nog een paar keer terug, ze zijn niet meteen helemaal weg.
Wanneer je merkt dat je begint te piekeren of een negatieve gedachte opmerkt, ga dan iets doen. Dit leidt je af van je negatieve gedachten. Vooral bewegen kan goed helpen om piekeren en onrust tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.
Wat weten we ervan? Gedachten zijn niet 100% te controleren. Wanneer je dit wel probeert te doen, werkt het averechts. Als je ergens niet aan mag denken blijft het in je hoofd en als je ergens aan moet denken dwalen onze gedachten juist vaak af.
Alles lijkt 's nachts erger doordat het deel in de hersenen waar onze emoties en gedachten gereguleerd worden, 's nachts óók minder actief wordt, anders zou je niet kunnen slapen. Dat zorgt ervoor dat de controle op angstgebieden een stuk minder is.
Het hangt wel van de situatie af hoe je omgeving reageert. Mensen die vaak huilen, bijvoorbeeld omdat ze in een depressie of burn-out zitten, geven aan dat ze bijna nooit opluchting voelen na een huilbui. Er wordt door hun omgeving dan ook minder troostend op hen gereageerd, omdat het te vaak gebeurt.
Depressie is je eigen schuld
Er wordt vaak gedacht dat depressie wijst op een gebrek aan wilskracht, dat het aanstellerij en zelfmedelijden is en daardoor je eigen schuld. Maar een depressie is niet je eigen schuld en wijst niet op aanstellerij. Een depressie overvalt je en is een ernstige aandoening.
Goede of slechte ervaringen of gebeurtenissen die je leven opeens erg veranderen, kunnen ervoor zorgen dat je depressief wordt. Voorbeelden daarvan zijn het verlies van je partner, ontslag of een verhuizing. Maar denk ook aan schokkende gebeurtenissen die je somber en angstig maken, zoals een beroving of een ongeluk.
Onze gedachten bepalen hoe wij ons voelen, hoe wij ons gedragen en handelen.Onze emoties hebben invloed op onze gedachten en ons gedrag. Omgekeerd heeft ons gedrag weer invloed op hoe wij ons voelen en wat wij ervan denken. Het is een patroon waar wij ons vaak onbewust, of soms ook bewust, in bevinden.
Onze hersenen kun je niet uitschakelen, die werken 24 uur per dag.Alles om je heen neem je bewust of onbewust waar en je hersenen registreren dat. Zelfs bij meditatie als je gedachtevrij wil zijn, ben je toch onbewust bezig je te concentreren op je ademhaling en dat betekent dat je daar toch aan denkt.