Ongeveer 365,5 miljoen km² van het aardoppervlak (71%) is met water bedekt tegen 144,5 miljoen km² (29%) land.
Van het totale aardoppervlak is zeventig procent bedekt door zee en daarvan is negentig procent diepzee.
De wereld is groot en er zijn dan ook heel veel landen. Maar hoeveel precies? Er zijn in totaal 195 internationaal erkende onafhankelijke staten. Dit zijn landen of staten die volledig heersen over zijn grondgebied.
Hoeveel water is er op aarde? Het grootste gedeelte van de aarde bestaat uit water, er is aan het oppervlak veel meer water dan land. Ongeveer 70% van het aardoppervlak is bedekt met water. Maar water bevindt zich ook in de lucht als damp en onder de grond in watervoerende lagen als grondwater.
Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken. Dat is anders dan bij olie of gas dat in de aardbodem zit. Die hoeveelheden kunnen wel opraken. In de badkamer, in de keuken en waarschijnlijk ook een in de wc.
Er komt op aarde geen water bij en er gaat niets af. De hoeveelheid water op aarde blijft gelijk. Je kunt geen water bijmaken. Wel verandert de toestand en positie van het water op aarde steeds: ijs, water in de lucht, wolken, vloeibaar water in zee, rivier en grondwater.
Het kleinste land ter wereld wordt helemaal omringd door de stad Rome. Het lijkt een stad, maar is toch echt een land: Vaticaanstad. Het op één na kleinste land is Monaco. Het grootste land ter wereld is Rusland met zo'n 17 miljoen vierkante meter.
Op 9 juli 2011 werd Zuid-Soedan officieel het jongste land ter wereld na tientallen jaren conflict en geweld. Desondanks is er in die tien jaar onafhankelijkheid meer oorlog dan vrede geweest.
Volgens oceanografen is maar 5% van de oceanen verkend. In totaal omvatten de oceanen ongeveer 1,3 miljard kubieke kilometer en hebben ze een gemiddelde diepte van 3688 meter. In verschillende perioden in het verleden waren alle continenten met elkaar verbonden.
Nederland is het vier na grootste land op aarde. Alleen Tokelau, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en China zijn groter dan ons land. Tenminste, als je de wereld bekijkt naar grootte van het aantal internet domeinnamen. Volgens het Britse internetbedrijf Nominet zijn er meer dan 5,6 miljoen .
Rusland is met afstand het grootste land ter wereld. Het een oppervlakte van 17.098.242 km2. Dat is 11% van al het land op aarde! Wat interessant is aan Rusland is dat een deel in Europa ligt en een ander deel in Azië.
Mesopelagische zone: deze ligt tussen 200 en 1000 meter, op deze diepten is fotosynthese niet meer mogelijk. Bathypelagische zone: op een diepte van 1000 tot 4000 meter is het volledig donker, en de dieren die hier leven voeden zich met zeesneeuw, dat wil zeggen marien bezinksel dat afkomstig is van de bovenste lagen.
Onze aarde begon haar leven ongeveer 4600 miljoen jaar geleden als een gloeiende gasbol. Bij het afkoelen van de aarde kregen de aardkorst, de atmosfeer en de oceanen langzaam maar zeker vorm. In de oceanen ontstond 3800 miljoen jaar geleden het allereerste leven.
Bora Bora – Frans-Polynesië
Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater.
Portaal Landen & Volken
San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld: de voortzetting van de kloostergemeenschap werd op 3 september 301 gesticht door de heilige diaken en steenhouwer Marinus van Arbe.
1. Finland scoort 90,68 op 100. Finland kan zich nu dus officieel trots het groenste land ter wereld noemen. Het land staat op nummer een in de ranking omdat ze hoog scoren in heel wat domeinen zoals volksgezondheid, visserij, klimaat en energie, biodiversiteit en habitat, watergrondstoffen en luchtkwaliteit.
Nederland is qua oppervlakte een klein land in West-Europa. Het land telt 17,6 miljoen inwoners op een oppervlakte van 41.543 km² (33.893 km² landoppervlakte). De hoofdstad is Amsterdam en de regering zetelt in Den Haag.
De continenten zijn Azië, Amerika, Afrika, Antarctica, Europa en Australië / Oceanië. Azië is geografisch (naar oppervlakte) gezien het grootste continent. Hij is ongeveer 44 miljoen km² groot en heeft ongeveer 4010 miljoen inwoners. Dat is 60,5% van de wereldbevolking.
Ongeveer 7000 jaar geleden ontdekt men dat water kan gevonden worden door het graven van putten. Dit gebeurt o.m. in Jericho.
Water verdampt vanaf het aardoppervlak, gaat vervolgens de atmosfeer in, koelt af en condenseert tot regen of sneeuw. Vervolgens verzamelt het water zich in oceanen, rivieren, meren en in de grond waarna de cyclus opnieuw begint.
Als regen op de grond valt, dan zakt het weg tussen de korrels van zand, klei of kiezels. Dat heet regenwaterinfiltratie. Het regenwater zakt in de grond tot het niet dieper kan. Bijvoorbeeld door een laag van klei in de bodem waar het water niet door kan of omdat het water het grondwater heeft bereikt.