Bezit van mobiele apparaten – Internetstatistieken vanuit een regionaal perspectief. In 2022 was bijna driekwart van de wereldbevolking (73%) de trotse eigenaar van een mobiele telefoon. Dit percentage is niet hetzelfde voor elke regio.
Meer dan zestig procent van de wereldbevolking heeft een mobieltje, zo blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Het aantal mensen met een mobieltje is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd, vooral door de groei in ontwikkelingslanden.
In 2017 waren er wereldwijd 3,67 miljard smartphones in gebruik. Hiervan waren er 0,9 miljard in de Volksrepubliek China, 0,8 miljard in de westerse wereld en 1,9 miljard in de ontwikkelende landen. In 2017 had bijna de helft van de wereldbevolking de beschikking over een smartphone.
96,1% van de Nederlanders beschikt over een smartphone. De andere 3,9% heeft een ouder toestel.
Er zijn op het internet veel verschillende lijsten van best verkochte telefoons, en hoewel ze niet hetzelfde zijn, noemen ze de Nokia 1100 als de best verkochte GSM ooit, met 250 miljoen exemplaren verkocht. Sterker nog: Nokia 1100 is het best verkochte elektronica artikel.
Apple heeft in het afgelopen kwartaal een marktaandeel van 22 procent gehaald op de smartphonemarkt. Daarmee heeft Apple concurrent Samsung weer ingehaald. Dankzij de grote vraag naar de iPhone 13 is Apple weer de koploper op de wereldwijde smartphonemarkt.
In 2022 zal naar verwachting 66% van de wereldbevolking in het bezit zijn van een mobiele telefoon. Dit komt neer op 5,5 miljard gebruikers wereldwijd. Dat is bijna twee keer het totale aantal gebruikers (2,8 miljard) in 2008, volgens een rapport van Forrester.
Bijna iedereen heeft mobiele internetconnectie
Het eerste, meest in het oog springende feit: Nederland telt maar liefst 17,01 miljoen mobiele connecties. Dat is erg veel, een dekkingsgraad van maar liefst 99,2% van de bevolking. 95,7% daarvan heeft een smartphone en ruim 90% gebruikt deze ook voor internettoegang.
99 procent kan daarvoor een smartphone gebruiken, 96 procent (ook) een laptop of netbook en ruim 63 procent een pc. Iets meer dan 58 procent gebruikt een spelcomputer met internet, maar dat zijn veel meer jongens (bijna 72 procent) dan meisjes (ruim 44 procent).
IDC en Canalys melden dat er in 2023 wereldwijd ongeveer 1,1 miljard smartphones zijn geleverd. Dat is volgens IDC 3,2 procent minder dan in 2022. Canalys houdt het op 4 procent.
Dit in tegenstelling tot India waar 75% van de volwassenen nog geen smartphone bezit hoewel 40% wel een mobiele telefoon heeft. In Israël, Nederland en Zweden heeft ruim 85% van de volwassenen een smartphone en heeft slechts 2% helemaal geen mobiele telefoon.
De IBM Simon Personal Communicator, kortweg de IBM Simon, geldt als de officiële eerste smartphone. Een prototype van het toestel werd in 1992 voorgesteld door IBM (International Business Machines) op een beurs in Las Vegas, maar wegens problemen met de software zag de telefoon pas echt het levenslicht in 1994.
Dit blijkt uit onderzoek van marktanalist Counterpoint Research. De Apple iPhone 13 was vorig jaar wereldwijd alleen al goed voor 28 procent van alle verkochte smartphones en 5 procent van het totale aantal verkochte smartphones in 2022.
Volgens de marktonderzoeker bezit 35 procent van alle Nederlanders nu een iPhone. In 2018 was dat nog 30 procent. Het marktaandeel van Samsung is tussen 2018 en nu niet veranderd. Samsung heeft een marktaandeel van 43 procent in Nederland.
Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat 'ie het langst mee. Tussen de 45 procent en 75 procent is nog beter.. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65 procent en 75 procent te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.
'Vooral de eerste exemplaren van de Motorola's uit Amerika de DynaTec X zijn veel geld waard. Daar vragen ze zo 1000 euro voor.
Het percentage iPhones onder actieve Amerikaanse smartphones groeide dus gestaag, van zo'n 35 procent in 2019 richting de 40 procent in 2020, richting de 45 procent eind 2021 en nu dus boven de 50 procent.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
Vandaag is het de Internationale Dag voor de Recyclage van Mobiele Telefoons. Als u nog ergens een afgedankte gsm hebt liggen, wordt het hoog tijd dat u deze naar een verzamelpunt brengt, vindt het Jane Goodall Instituut. Wereldwijd worden slechts 1 tot 3 procent van alle gsm's gerecycleerd.
Kinderen van 7 tot en met 12 jaar beschikken over het algemeen over veel verschillende media-apparaten. Volgens hun ouders zijn in 2021 de meest gebruikte apparaten de televisie (86 procent) en de smartphone (76 procent).
Zo'n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone. Het aandeel van marktleider Samsung blijft stabiel: 43 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een Samsung-toestel. Dat meldt Telecompaper op basis van een onderzoek onder ruim 17.000 Nederlanders van 16 tot 80 jaar oud.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
Of iOS of Android voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Waar iOS erg gebruiksvriendelijk is, heb je met Android de mogelijkheid om je toestel te personaliseren. Verder ben je met iOS minstens 5 jaar lang verzekerd van snelle software- en beveiligingsupdates.
Alhoewel de batterijen van Samsung-toestellen wat groter zijn dan die in vergelijkbare toestellen van Apple, gaat een iPhone-accu net zo lang mee. Dit komt door de zuinige Bionic chip die Apple gebruikt. De accuduur is dus vergelijkbaar, ook al is de batterij wat kleiner.