Als vetplantje heeft de Delosperma echinatum maar weinig verzorging nodig. In de winter is een keer in de drie weken water genoeg.In de zomer zo'n een keer per week, maar let er wel op dat de grond altijd helemaal uitgedroogd is als je het plantje water geeft.
De Pickle Plant heeft niet te veel water nodig, overmatig water geven kan leiden tot wortelrot. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten volledig droog is. Tijdens de zomermaanden heeft hij slechts één keer per week water nodig, tijdens de winter is één keer elke twee of drie weken genoeg.
Augurken hebben vierkante stengels die tot wel 3 meter lang kunnen worden. Aan éénzelfde plant zitten zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Eén mannelijke bloem geeft voldoende stuifmeel om tientallen vrouwelijke bloemen te bestuiven.
Wanneer de augurk geoogst kan worden is natuurlijk afhankelijk van het moment wanneer je bent begonnen met zaaien. Ben je binnenshuis begonnen, groeit de augurk in de kas of ben je begonnen om het direct in de volle grond te zaaien: Binnen zaaien in april => uitzaaien onder glas => dan oogst doorgaans begin juli.
Zaaien en planten
Wanneer het warm genoeg is kun je vanaf half mei ter plaatse zaaien, met een plantafstand van 150 x 40 cm. De ranken kun je terugleiden of snoeien om het gewas in toom te houden. Wanneer je een zakje van onze augurk zaden bestelt, heb je daarmee voldoende voor ongeveer 20 vierkante meter tuin.
De augurk is eigenlijk hetzelfde als een komkommer, beiden behoren tot de soort Cucumis sativus. In tegenstelling tot de komkommer is de augurk niet lekker om rauw te eten, de augurk is erg hard, en smaak zit er niet aan. De augurk heeft altijd een bereiding nodig.
Hoewel de augurk soms rauw gegeten wordt, is inmaken toch de meest geliefde manier om de augurk te verwerken. Voordat je de verse augurk kunt gaan bereiden moet je hem eerst even schoonborstelen en wassen onder de koude kraan.
Verse augurken passen prima in een gezonde voeding. Omdat niet alle groenten dezelfde voedingsstoffen bevatten, is variatie belangrijk. Ingemaakte augurken zijn gemakkelijke caloriearme smaakmakers.
Augurken zijn eenjarige planten en hebben een ondiep maar wijd uitgestrekt wortelstelsel. De planten houden van warm weer en groeien dus het beste op een warm en goed beschut plekje. Bovengronds worden stengels gevormd die tot wel 3 meter lang kunnen worden. De stengels hebben een wat vierkante vorm.
Zo doe je het
Knip jonge scheuten, die al stevig aanvoelen, af onder een 'knoop', een verdikking op de hoofdstengel waar de zijstengels beginnen. Daar zitten de meeste groeihormonen. Haal de onderste bladeren van de stengel, laat ongeveer twee derden aan de stek zitten.
Bewaar geoogste augurkjes maximaal 4 of 5 dagen op een koele en donkere plaats tot je er genoeg hebt om een potje te vullen en maak ze dan in. De augurk is eenjarig, als de augurkenplanten in het najaar uitgeput raken en geen vruchtjes meer maken mag je ze uit de grond halen en op de composthoop gooien.
In principe groeien augurken op alle gronden, mits deze vochtvasthoudend en toch ook doorlatend is. De planten hebben best veel water nodig, maar mogen niet te lang in de natte grond staan om ziektes te voorkomen. Omdat de planten snel groeien hebben ze behoefte aan goede voeding.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Hoeveel water geef je een plant? De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met de plant.
Er zit veel vitamine K in augurken. Vitamine K ondersteunt onder andere een normale bloedstolling. Wanneer je hier een tekort van hebt, kan zelfs een klein wondje lang blijven bloeden. Eén augurk kan al 15% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K leveren.
Augurken zijn een goed middel om je vitamine K binnen te krijgen. Met één augurk krijg je van deze vitamine maar liefst 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen.
Wat is gezondere komkommers of een augurken? Beide groente zijn gezond. Komkommers bestaan uit meer water dan een augurk, namelijk 95%. Komkommers bevatten minder calorieën dan augurk, namelijk bijna de helft minder aan calorieën (2,6 kcal per 20 gram) (1).
Vitaminen en antioxidanten
Naast dat het dus spierkramp kan verkorten, zit het vocht in een pot augurken boordevol antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteem een boost (dag griepjes!)en je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld. Vers ge-oogste Augurken zijn knapperig, fris van smaak maar pittger dan Komkommers.
En een te grote/vergeten augurk kan als 'zure bom' worden ingemaakt, maar ze kan ook in plakken of staafjes worden gesneden en zo worden ingemaakt. Eigenlijk duurt het inmaken van augurken meestal 2 dagen (of in ieder geval een hele ochtend, middag en avond).
De augurk vindt zijn oorsprong in India en behoort net als de komkommer tot de soort Cucumis sativus, maar het zijn geheel verschillende rassen. De augurk is kleiner veelal met een minder glad oppervlak en mag geen smaak van zichzelf hebben; de komkommersmaak moet geheel ontbreken.
Een zure bom is een Noord-Nederlandse term voor een ingelegde (grote) augurk, die vooral in Nederlandse haringkarren wordt verkocht. De smaak is zoetzuur, waarbij het zuur overheerst. Ook de rolmops, een opgerolde haring met een stuk augurk, wordt wel zure bom genoemd.
Augurken groeien net als komkommers aan slingerachtige planten. Ze worden geteeld in heel Europa, in de koudere streken vaak onder glas. Verse augurken zijn er van mei tot en met september. Ingemaakte augurken zijn er het hele jaar door.