Maar liefst 12 tot 15 procent van de vrouwen heeft last van 'verstoorde lactatie' en is daardoor niet in staat genoeg melk te produceren om hun baby mee te voeden, of kan zelfs helemaal niet zelf voeden.
In Nederland kiest 75 procent van de vrouwen ervoor na de bevalling borstvoeding te geven. Na een maand doet nog 46 procent dat, 29 procent na drie maanden. Slechts 18 procent houdt het zes maanden lang vol borstvoeding te geven, de minimale periode die wordt aangeraden.
Een vrouw kan in principe borstvoeding geven zonder voorafgaande zwangerschap. Elke hoeveelheid moedermelk die ze voor haar baby kan geven, is een kostbaar geschenk. Veel vrouwen hebben borstvoeding op gang gebracht zonder voorafgaande zwangerschap.
moeders dat borstvoeding geeft in Nederland
Starten met borstvoeding In 2015 startte 80% van de moeders met borst- voeding na de geboorte (Figuur 1). 9 Dit percentage is vergelijkbaar met de jaren 2002, 2003 en 2007, en iets hoger dan in 2005 (74%) en 2010 (75%).
Borstvoeding is een heel intiem moment, waarbij jouw lichaam een grote rol speelt. Een verstoorde relatie met je lijf, bijvoorbeeld door een misbruikverleden of eetstoornis, kan ervoor zorgen dat je niet prettig kan voeden. Je kan ook een oncomfortabel gevoel hebben bij borstvoeding zonder een onderliggende reden.
Na zes maanden gaf 19 procent van de moeders nog volledige borstvoeding. Na een jaar was dat nog 9 procent. Volgens lactatiekundige De Graaf is borstvoeding goed voor een baby en zelfs peuter. ,,Een peuter, die alles aanraakt en alles in zijn mond stopt, kan die antistoffen goed gebruiken voor zijn afweersysteem.
Voor alle baby's is er het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat luidt dat moeders hun baby het beste de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding kunnen geven. Na zes maanden kan borstvoeding worden gecombineerd met bijvoeding, in elk geval tot het kind twee jaar is.
De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan de noden van het kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt borstvoeding aan tot het kind 2 jaar oud is: tussen 0 en 6 maanden enkel moedermelk en erna moedermelk gecombineerd met vaste voeding.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
Als de hormoonhuishouding voldoende verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kan ook een mannenlichaam melk produceren. Prolactine, een hormoon dat de melkproductie stimuleert, komt ook bij mannen voor. Als het door ziekte overmatig aanwezig is, kan er melk gevormd worden.
Borstvoeding opnieuw op gang brengen of opwekken, kan alleen door de baby zo vaak mogelijk te laten drinken. Zo stimuleer je de borsten om melk te maken. Adoptiemoeders kunnen de melkproductie het beste al op gang proberen te brengen vóór de baby komt.
Kunstvoeding. Het is een goed alternatief voor borstvoeding. De flesvoeding van tegenwoordig is van een hoge kwaliteit; je hoeft dus niet bang te zijn dat het slecht is voor je baby. Je weet precies hoeveel de baby drinkt.
Door het masseren van de tepel met de kaken wordt er oxytocine aan gemaakt in de hersenen. Het hormoon gaat via het bloed naar de melkklieren. Daardoor trekken de melkklieren samen en stroomt of spuit de melk naar buiten. Door het denken aan of het horen van uw baby kunt u ook al een toeschietreflex krijgen.
Vocht uit de tepel noemen we tepelafscheiding of tepelvloed. Dit kan op elke leeftijd optreden, maar vooral in perioden van hormonale veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan de menstruatie, het begin van de puberteit en het begin van de overgang. Tepelafscheiding komt veel voor en is in de meeste gevallen onschuldig.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Je borsten kunnen gespannen aanvoelen alsof je ongesteld moet worden. Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder. Ze worden groter en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt.
Paardenmelk lijkt het meest op moedermelk. Zwangere vrouwen kunnen deze vitaminen goed gebruiken om fit en gezond te blijven gedurende zwangerschap. Er zit meer dan 40 vitaminen en mineralen in paardenmelk, dus geen reden om tijdens je zwangerschap geen paardenmelk te gebruiken.
Hoe 'leger' de melkkliertjes, hoe sneller er weer melk wordt gemaakt. Het bloed van de moeder stroomt in de borst vlak langs de melkproducerende cellen in de melkkliertjes. Op deze manier worden alle stoffen die nodig zijn voor het aanmaken van moedermelk uit het bloed opgenomen.
Frequent borstvoeden stimuleert de aanmaak van melk en vermindert stuwing: 10 - 12 keer per dag (24 uur) gevoed worden is voor een pasgeborene heel normaal. Je kunt in het begin niet te vaak voeden; als je niet vaak genoeg voedt, kan dat zelfs nadelig zijn voor de melkproductie.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Moedermelk bevat nog steeds afweerstoffen die het kind helpen beschermen, ook wanneer hij twee jaar of ouder is. Het is zelfs zo dat sommige afweerstoffen die de baby tegen infecties beschermen, in het tweede jaar in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in het eerste.
Zelfs als je kleine man of vrouw nog maar één of twee keer daags van de borst drinkt, blijft borstvoeding zin hebben. Je geeft namelijk een bom aan antistoffen door. Antistoffen die je kind beschermen tegen allerlei ziektekiemen. En die het immuunsysteem van je kind helpen ontwikkelen en versterken.
Tegen die tijd eet je baby veel meer vast voedsel, maar je kunt nog steeds vier tot vijf keer per dag borstvoeding geven, afhankelijk van je baby. Tegen de tijd dat je baby 12 maanden oud is, kun je tussen de twee tot zes keer per dag borstvoeding geven.
4. Tepels hebben meer dan één opening. Je merkt daar meestal niets van totdat je borstvoeding gaat geven. Een tepel heeft 15 tot 20 kleine gaatjes.
Een areola is in de menselijke anatomie een rond of soms ovaal gebied dat meer gepigmenteerd is dan de omringende huid. De term wordt meestal gebruikt voor de tepelhof, de donkerdere huid rond de menselijke tepel (areola mammae), maar kan ook slaan op bijvoorbeeld een opgezet deel van de huid rond een pustel (puistje).
Een van de voordelen van moedermelk boven kunstvoeding is dat het een levende vloeistof is. Het past zich aan de wisselende omstandigheden van jouw baby aan. Dus als je baby ziek wordt, maakt je lichaam extra witte bloedcellen en antistoffen aan die in je moedermelk terechtkomen en de infectie helpen bestrijden.