Door deze ontwikkelingen heeft tegenwoordig een kleiner deel van de 25-jarige vrouwen al een of meer kinderen. Begin 2010 was bijna 19 procent van de 25-jarigen moeder, begin 2019 was dat ruim 14 procent. Bij 30-jarigen is dit verschil kleiner, bijna 49 procent was moeder in 2010, tegen ruim 47 procent begin 2019.
'In Nederland is ongeveer 17 procent kinderloos, een verrassend hoog percentage,' zegt onderzoekster Renske Verweij van de Rijksuniversiteit Groningen.
Leeftijd van moeder bij geboorte eerste kind
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen in 2020 hun eerste kind krijgen is 30 jaar. De gemiddeld leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt al jaren. Tien jaar eerder waren vrouwen ruim 29 jaar. Dertig jaar eerder waren ze 27,5 jaar.
Aantal kinderen en jongeren in Nederland
Van de circa 17,5 miljoen Nederlanders is in 2021 bijna 4,9 miljoen jonger dan 25 jaar. Dit komt neer op circa 28 procent van de bevolking.
Van de 26–30-jarige vrouwen kiest een op de vijf voor een leven zonder kinderen. Van de 56–62-jarige vrouwen is ongeveer 10 procent kinderloos gebleven. Vooral onder hoogopgeleide vrouwen is de kinderloosheid hoog: ruim een kwart van de 26–35-jarige vrouwen verwacht kinder- loos te blijven.
Hoeveel vrouwen worden jong moeder en hoeveel op latere leeftijd? Steeds minder vrouwen zijn al voor hun dertigste moeder, terwijl het juist vaker voorkomt dat vrouwen op latere leeftijd een eerste kind krijgen. In 1975 was van 90,0 procent van de eerste kinderen de moeder jonger dan 30, in 2021 van 43,0 procent.
Vrouwen vinden gemiddeld genomen 26,0 jaar de meeste ideale leeftijd voor vrouwen om aan kinderen te beginnen en 27,1 jaar voor mannen. Mannen noemen als ideale leeftijd 25,6 jaar voor vrouwen en 26,5 jaar voor mannen (tabellen B2 en B3).
Zowel vrouwen als mannen die in 2020 uit huis gingen, deden dat iets eerder dan het jaar ervoor. Vrouwen waren gemiddeld 23,0 jaar, mannen 24,4 jaar toen ze het ouderlijk huis verlieten. In 2019 was dat 23,2 en 24,6 jaar. De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis.
Kersverse vaders waren gemiddeld 32,7 jaar. Dat is drie maanden ouder dan vijf jaar eerder. Ook moeders kregen hun eerste kind gemiddeld later dan in 2013, de gemiddelde leeftijd steeg van 29,4 naar 29,9 jaar.
Vooral bij de mannen loopt het aandeel kinderlozen uiteen per opleidingsniveau: lager opgeleiden blijven met 33 procent vaker kinderloos dan de hoger opgeleide mannen (22 procent). Bij vrouwen is dit andersom en zijn juist de hoger opgeleiden met 21 procent wat vaker kinderloos dan de lager opgeleiden (15 procent).
De gemiddelde Nederlander zou het liefste zo'n 2,25 kind krijgen en krijgt dus een 'half' kind minder dan gewenst. Hongaren zijn een stuk minder gelukkig. Gemiddeld zouden zij graag een gezin met bijna 2,5 kind hebben, maar krijgen maar iets meer dan 1 kind per vrouw.
Als je een baby krijgt, verandert er veel in je leven. Je bent niet meer met z'n tweeën, vanaf nu ben je een gezinnetje. Je moet vooral genieten van je baby en van je nieuwe rol als papa of mama. Maar die nieuwe rol betekent voor veel stellen ook een (tijdelijk) dipje in de relatie.
En vergeet je partner niet - dit is het moment om zo veel mogelijk van elkaar te genieten! Een vrouw van 30 heeft een kans van 75 % om binnen een jaar zwanger te raken. Dat percentage daalt naar 44 % voor vrouwen boven de 40.
De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis. Van de 18-jarigen woonde 89,2 procent op 1 januari 2022 nog bij één of beide ouders. Met 25 jaar was dat 30,8 procent, en van de 29-jarigen was 11,1 procent nog thuiswonend. Vrouwen zijn minder vaak thuiswonend dan mannen.
Ga naar JAC of CLB. Het JAC of CLB bekijkt samen met jou wat je best doet. Vaak kan iemand bemiddelen tussen jou en je ouders, waardoor je toch samen tot een oplossing komt.
Accepteer geen smoesjes. Leer je kind alles wat hij gaat tegenkomen als hij straks het huis uitgaat. Dat geeft je kind niet alleen een praktische voorbereiding, maar ook het perspectief dat hij straks echt voor zichzelf moet gaan zorgen." "Laat je kinderen kostgeld betalen.
Vrouwen zijn vruchtbaar vanaf hun eerste menstruatie (ook 'menarche' genoemd). Meestal gebeurt dat tussen de 12 en 15 jaar. Vrouwen zijn vruchtbaar totdat ze niet langer menstrueren (menopauze). Een vrouw is het vruchtbaarst tussen 18 en 30 jaar, met een piek rond de 25.
Vruchtbaarheid bij meisjes
Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.
De eicel en de zaadcel kunnen bij elkaar komen als een man en een vrouw met elkaar vrijen. Als twee mensen van elkaar houden en graag een kindje willen, gaan ze met elkaar vrijen.
In 2021 was de levensverwachting bij geboorte 79,7 jaar voor mannen en 83,0 jaar voor vrouwen. In 1950 was dat nog 70,3 jaar voor mannen en 72,6 jaar voor vrouwen. De levensverwachting wordt bepaald met behulp van de sterftekansen op elke leeftijd.
Eén op de vijf vrouwen is kinderloos
Toch krijgt inmiddels meer dan 20% van de vrouwen in Nederland geen kinderen. Meer dan de helft kiest hier bewust en vrijwillig voor (1). Het percentage onder hoogopgeleiden ligt nog hoger. Ruim een kwart van de hoogopgeleide vrouwen blijft namelijk kinderloos.
16% van de volwassenen heeft geen kinderen maar WEL een kinderwens. 2% van de volwassenen kan geen kinderen krijgen. Mijn antwoord is dus 2% geen kinderwens en 98% heeft wel een kinderwens OF heeft al kinderen en vindt het zo genoeg OF kan ze niet krijgen.