Wat zijn peren: Bij peren is er nog een onderscheid tussen stoof- en handperen. Bij handperen is een goede smaak en sappig smeltend vruchtvlees belangrijk, terwijl de stoofperen weer hele ander eigenschappen hebben. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente.
Botanisch verschil tussen groenten en fruit
Vruchten zijn de plantendelen die het zaad omringen. Zij zijn gegroeid uit het vruchtbeginsel of vanuit de basis van de bloem. Alle andere eetbare plantendelen zoals stengels, wortels en bladeren worden aangeduid als groenten.
De peer is een fruitsoort. Fruit staat in de Schijf van Vijf. Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. In peren zit niet veel vitamine C en een gemiddelde hoeveelheid voedingsvezel en kalium.
Stoofperen zijn niet alleen lekker, maar ook gezond.Ze bevatten veel vezels, vitamine C, kalium en antioxidanten die goed zijn voor de spijsvertering, het immuunsysteem en de bloeddruk. Stoofperen kunnen op verschillende manieren bereid worden, afhankelijk van de smaak en het doel.
De Gieser Wildeman heeft een zeer zoete smaak. Ongekookt is de peer niet geschikt voor consumptie.
Stoof de peren in ca. 1 uur en 30 min. op laag vuur gaar. Haal de peren uit de pan en kook het kookvocht in ca. 30 min. tot een derde in. Serveer de stoofperen in de siroop.
Wijn bij stoofperen en wild vlees:
Om optimaal van deze smaken te genieten, is het aan te raden om een goede wijn te kiezen die past bij wild vlees, zoals een rode wijn. Rode wijn heeft een krachtige en volle smaak die goed samen gaat met de rijke en complexe smaken van wild vlees.
Kook de peertjes gaar in ca. 40 minuten en laat ze dan afkoelen in dit vocht. Zorg dat er tijdens het koken een stukje bakpapier op de peertjes ligt in de pan zodat ze onder het vocht blijven tijdens het koken.
Maar peren hebben vast andere gezondheidsvoordelen. Jazeker. Ze bevatten een redelijke hoeveelheid vezels en veel van het mineraal kalium, dat hoge bloeddruk helpt verlagen en meewerkt om de vochtbalans in je lichaam goed te houden. Daarom zijn peren, net als kaliumrijke bananen, goed fruit als het erg warm is.
Gestoofde peren, vooral de schil, zijn rijk aan oplosbare vezels , een soort prebiotica.
In vergelijking met een peer zit er in een appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. belangrijk is dat 70% van de vitaminen meteen onder de schil zitten. Een appel schillen is dus eigenlijk geen goed idee. De appel zit boordevol anti-oxidanten om je tegen ziektes te beschermen.
Peren zijn vruchten die over de hele wereld worden geproduceerd en geconsumeerd, die aan een boom groeien en in de late zomer tot oktober worden geoogst. De perenboom en -struik zijn een soort van het geslacht Pyrus, in de familie Rosaceae, die de gelijknamige pitvrucht draagt.
Kweepeer (stoofpeer)
Kweepeer is een 'vergeten fruitsoort'. Kweepeer wordt meestal gecategoriseerd als een stoofpeer, omdat het vruchtvlees te hard en zuur is om rauw te eten. Het vruchtvlees is wit gekleurd en kan rood kleuren bij het garen.
Avocado is een vruchtgroente. Het wordt bij de groente ingedeeld omdat het meestal als groente wordt gegeten. Avocado telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Indien je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, kan dat leiden tot problemen.Zo neemt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht toe.
Ze worden beschouwd als een groente met weldadige eigenschappen. Ze bevatten zwavelverbindingen en organische zuren die diuretisch werken wanneer we de uien rauw consumeren. Een ander bestanddeel van de ui is quercetine, een belangrijk antioxidant.
Het verlaagt de bloeddruk. Uit onderzoek blijkt dat er een link is tussen geslachtsgemeenschap of intimiteit met een geliefde persoon enerzijds en een lagere bloeddruk anderzijds.
De beste fruitsoorten voor het verlagen van de bloeddruk zijn onder andere bananen, appels, peren, abrikozen, druiven, rozijnen, kiwi's, mango's, watermeloen, granaatappel, pruimen, avocado, meloen, honingdauwmeloen, tomaten, citrusvruchten, bessen en nog veel meer.
Door dagelijks twee porties peer en/of mango te eten in combinatie met het eten van voldoende groente, bereik je het beste resultaat. Samenvatting: Peren kunnen helpen om de cellen van de maag, de darmen, de slokdarm en het borstgebied gezond te houden.
Waarom doet mijn oma altijd een scheutje azijn en een tomaat bij haar draadjesvlees als ze het gaat stoven? Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt.
Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud.
Serveer ze dan samen met het kookvocht. Dit doe je door alle ingrediënten uit het vocht te halen (inclusief de peren) en het vuur hoog te draaien. Vervolgens laat je het kookvocht indampen tot het ongeveer de dikte heeft van jus. Als het indikken te lang duurt kun je altijd wat aardappelzetmeel of maizena toevoegen.
Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar. Wil je de peren weer ontdooien, doe dat dan door ze uit de vriezer te halen en ze rustig op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de stoofperen vervolgens in het kookvocht in een pannetje of de magnetron opwarmen.
Het zou zonde zijn om flauwe stoofperen te eten. Kies daarom de juiste specerijen om mee te koken. Denk aan kruidnagel, een kaneelstokje, steranijs, kardemom, piment, laurierblaadjes, citrusvruchten en suiker. Die laatste zorgt ervoor dat het geen bittere peren worden.