Dat gourmet in heel Nederland populair is, dat hadden we wel gedacht. Maar liefst 80% van de Nederlanders geeft in een onderzoek van Plus (2015) aan te gourmetten tijdens kerst.
Op de tweede plaats dit jaar staat – jawel – gourmetten (41 procent), op de derde plaats allerlei kleine hapjes (22 procent), op de vierde plaats eten afhalen of laten bezorgen (10 procent), en op de vijfde plaats steengrillen (6 procent).
Gourmetten is zeker typisch Nederlands. Het bakken in kleine pannetjes werd echter aan de andere kant van de wereld uitgevonden: in Azië! Met die wetenschap is het des te leuker om van dat 'o zo Hollandse' gourmetten eens een multiculti-feest te maken. Altijd lekker, een mini-slavink met mayonaise.
Traditioneel Kersteten in Nederland
Over het algemeen wordt in Nederland met de kerstdagen vooral (gevulde) kalkoen gegeten. Verder eten Nederlanders tijdens Kerst vaak een kerststol ook wel bekend als kerstbrood, al dan niet in combinatie met boter en kaas. Maar lang niet overal wordt (gevulde) kalkoen gegeten.
Gourmetten zorgt ervoor dat je lekker bezig bent. Daardoor kunnen de gesprekken luchtig blijven en kun je pijnlijke stiltes en heftige discussies voorkomen – en daarmee de gezelligheid bewaken. 'Gezelligheid' is niet voor niets een typisch Nederlandse begrip.
Maar liefst 80% van de Nederlanders geeft in een onderzoek van Plus (2015) aan te gourmetten tijdens kerst. Maar blijkbaar wonen de grootste gourmetfans toch in het zuiden van ons land. De helft van de zuidelijke inwoners geeft namelijk aan wel twee tot vijf keer per jaar te gourmetten.
8 op de 10 Nederlanders doet wel iets aan kerst! We gaan Kerstshoppen, uitgebreid aan het kerstdiner of naar tal van kerst activiteiten en kerstuitjes bezoeken. We leven ons uit tijdens de kerst aan kleding en versieringen in huis. De straten zijn in dorpen en steden verlicht met leuke decoratieve sierverlichting.
Meergangendiner (56%) Gourmet (41%) Allerlei kleine hapjes (22%) Eten afhalen/laten bezorgen (10%)
totaal (per kerstdag)
1,36 miljoen dieren per dag voor heel NL, dus voor beide kerstdagen 2,7 miljoen dieren. Dat is drie keer zoveel dieren als op een normale dag (ook berekend op alleen volwassenen en vleeseters). Aan vleesgewicht is het 2,5x zoveel als gemiddeld.
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
Het verschil tussen gourmetten en racletten
Gourmetten gebeurt met vlees, vis en groente, terwijl je voor racletten kaas gebruikt. Raclette is een Zwitsers kaasgerecht (kaasfondue). Hiervoor wordt een speciale kaas gebruikt die gehalveerd wordt en dan opgespiest, éénzijdig verwarmd.
In tegenstelling tot gourmetten zijn er bij het steengrillen geen mini-pannetjes. Steengrillen is het bereiden van eten op een zeer hete, stenen plaat die vaak van graniet gemaakt is. En daar waar je bij gourmetten en tafelgrillen wel (vloeibare) margarine, boter of olie gebruikt, heb je bij steengrillen niets nodig.
Al met al kun je ervan uitgaan dat je tijdens een avondje gourmetten een totaal van ongeveer 1.170 calorieën binnenkrijgt.
De term gourmet komt uit het Frans
Gourmetten is een afgeleide van het Franse gourmandises: exclusieve hapjes.
Laat het geen uren duren
Naast eenzame bakkers ligt er namelijk nog een ander gevaar op de loer als je meer geint dan grillt. Rauw vlees en rauwe vis laat je beter niet langer dan twee uur op tafel staan (en dan moet het dus al zo rond de 4°C gekoeld zijn van te voren), om een enkeltje toiletpot te voorkomen.
Dat is vaak het klassieke driegangenmenu, met vooral vlees (70 procent) en groenten (69 procent). Het meest populaire stukje vlees is nog altijd het biefstuk en de rollade, op de voet gevolgd door kip, wild en kalkoen.
De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot ten minste 14 januari. Dat betekent dat het advies om vier personen thuis te ontvangen, ook tijdens de feestdagen geldt.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren.
NU.nl ondervroeg haar lezers over de feestdagen en één ding werd duidelijk: Nederland viert massaal kerst. Drie op de vier Nederlanders zegt zeker één kerstdag te vieren. Slechts 10 procent geeft aan helemaal niets te doen met de kerstdagen.
Het gourmetten is van origine een Zwitserse uitvinding dat eind jaren '70 door chef-koks Ton Boer en Huub Oudshoorn naar Nederland is gebracht. Ze gingen het hele land door om het gourmetstel zoals wij deze vandaag de dag kennen te presenteren.
Wat eten Belgen met kerst? Een traditioneel Belgisch kerstdiner bestaat uit drie gangen met een hoofdgerecht van wild, gebraad of zeevruchten. Een traditioneel dessert is de kerststronk, een gebak met crème au beurre van chocolade in de vorm van een boomstronk.
In veel Oostenrijkse gezinnen worden er in de aanloop naar kerst gezamenlijk koekjes gebakken. Een zoete lekkernij die in Tirol zeer populair is, is 'Zelten'. Dit is een soort kerstbrood dat bestaat uit brooddeeg, gedroogde vruchten en noten. Wat ook tijdens deze periode veelvuldig wordt gemaakt is 'Lebkuchen'.
Waarom vieren we Kerst? Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.