Moedermelk smaakt zoet en een beetje weeïg. Moedermelk is wat wateriger en ook wat geliger of blauwer van kleur. De smaak van moedermelk wordt ook beïnvloed door wat de moeder eet, baby's schijnen bijvoorbeeld een voorkeur te hebben voor melk van hun moeder als die knoflook heeft gegeten.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
We weten wel hoe dat komt hoor: het zijn de bloemige aroma's van de vlierbloesem en de zoetzure smaak van hibiscus. Met Je Moeder hebben we een klassiek kruidige blonde tripel neergezet, met een zachte licht zoete afdronk. Hmm… Bekijk haar maar even goed.
Paardenmelk en moedermelk
Verder hebben moedermelk en paardenmelk dezelfde positieve effecten op de darmflora. Door de vele overeenkomsten van paardenmelk met moedermelk is paardenmelk een natuurlijk middel tegen tal van lichamelijke aandoeningen.
Het is een dikke en plakkerige vloeistof en slechts een paar milliliter is al meer dan voldoende voor een pasgeborene. Na enkele dagen verandert de samenstelling van de moedermelk en neemt de hoeveelheid snel toe. De moedermelkproductie komt op gang door de verschuiving van hormonen na de geboorte van de placenta.
In het bijzonder zijn antilichamen en macrofagen belangrijk die escherichia colibacteriën doden. Deze bacteriën kunnen dodelijke diarree (door dehydratatie) veroorzaken bij baby's. Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag.
Natuurlijke bescherming
Borstvoeding verkleint de kans op maag- en darminfecties, infectieziektes en allergische aandoeningen. Op de lange termijn hebben kinderen die borstvoeding hebben gekregen ook een lager risico op overgewicht en astma. Borstvoeding heeft ook voordelen voor moeders.
Afgekolfde melk is na voeding rechtstreeks aan de borst, de meest geschikte voeding voor je baby. Je baby blijft profiteren van alles wat moedermelk te bieden heeft. Daarnaast blijft je melkproductie op gang en voorkom je bij jezelf volle of gestuwde borsten.
Belangrijk! Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max.0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen. Aan het eind van de dag kun je de verzamelde melk in één keer invriezen of meteen gebruiken.
Smaakvoorkeuren van kinderen zijn deels aangeboren en deels aangeleerd. Baby's hebben een aangeboren voorkeur voor zoet. Dat komt deels vanuit het overlevingsmechanisme. Dingen die oneetbaar en giftig zijn, zijn vaak bitter en zuur.
Het percentage alcohol in de moedermelk is gelijk aan het alcoholpercentage in het bloed van de moeder. Na het drinken van één glas bier of wijn duurt het gemiddeld 2 tot 3 uur, voordat de alcohol weer uit het lichaam en de moedermelk is verdwenen.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
1. Hoe lang kan je borstvoeding geven? Op het geven van borstvoeding staat geen tijdslimiet. De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan de noden van het kind.
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.
Als moedermelk op een temperatuur van 0 tot 5°C wordt bewaard, kun je de melk van één dag opsparen en in één fles of zakje bij elkaar voegen en in de koelkast bewaren of invriezen.
Je kindje drinkt nog niet helemaal goed aan je borst, dus ga je aanvullend kolven om je melkproductie goed op te bouwen. Je wilt je kindje ook eens laten voeden door bijvoorbeeld papa, oma of een vriendin. Je wilt een voorraadje melk opbouwen voor de opvang of oppas.
Mits je geen ernstige stuwing hebt, kan je best 8 uur slapen zonder te kolven. Soms is het nodig om de melkproductie een boost te geven om wat meer melkopbrengst te verkrijgen. Wanneer baby bij je aan de borst drinkt, zal hij of zij regeldagen of clustermomenten hebben.
Moedermelk in het badje
De talloze vitamines en mineralen in moedermelk zijn ontzettend goed voor het babyhuidje! Vaak kan dit ontzettend helpen bij baby's met uitslag of eczeem. Je kunt de moedermelk natuurlijk ook gebruiken voor het badje van je oudere kindje, of zelfs voor jezelf.
Kolf als het mogelijk is minimaal 8 keer per dag. Om een voorraadje op te bouwen kolf je tussen 2 voedingen door of geef je de ene borst en kolf je de andere. Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten.
Helaas is het in Nederland vanwege de Warenwet niet toegestaan om je melk eigenhandig te verkopen.
Moedermelk = Vloeibaar goud
Oók omdat het – alle kosten voor testen, vervoer en pasteurisatie meegerekend – driehonderd euro per liter kost.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.